Te szeretnéd tudni, ha megcsal a párod?

Máig nincs egyértelmű vélemény arról, hogy ha megcsalnak, arról tudnod kell-e, vagy nem. Mert bizony sok ember választaná inkább a boldog tudatlanságot.

Többen azzal érvelnek, hogy a megcsaló fél szenvedjen csak egyedül a saját lelkiismeret-furdalásával, nem kell megkönnyebbülés miatt ezt a másik nyakába varrni. Főleg, ha egyszeri félrelépés volt, ami csak a testiségről szólt. Hiszen ha megbánja, akkor úgyis sokkal több energiát fog fektetni majd a párkapcsolatába.

Noha ebben az állításban van némi ráció, de azért alapvetően nem számít egészségesnek egy olyan kapcsolat, ahol őszinteség helyett titkolózni kell. Hiszen a megcsalás sok esetben – főleg ha érzelmi oldalú – titkolózással kezdődik. Lehet, hogy még egy kézfogás sem történt, de ha a párod társasága helyett esténként inkább egy idegennel chatelsz lámpaoltás után, ha vele osztod meg a legmélyebb (párkapcsolati) gondolataidat, az valójában már hűtlenség.

Nagyon-nagyon ritkán fordul elő, hogy ha valaki kísértésbe esik, már ekkor bevallja a párjának – pedig ideális esetben egy érett kapcsolatban valahol itt kellene kezdődnie az őszinteségnek. De vajon mi is számít megcsalásnak? Lényegében az, ami a megcsalt félnek nem fér bele. Hiába magyarázkodik a másik, hogy csak chatelt, vagy csak egy ártatlan csók volt részegen, ha a társának már ez is fáj.

Persze vannak párok, akik szerint még egy érzelmek nélküli egyéjszakás kaland, vagy akár egy közös beleegyezéssel történő swingerbuli is ártalmatlan. Egy a lényeg, hogy mindketten értsenek egyet abban, hogy számukra mi az, ami már nem fér bele és megcsalásnak számít.

FORRÁS: UNSPLASH

Érdemes észben tartani, hogy egy párkapcsolat attól párkapcsolat és nem barátság, hogy valamiféle kizárólagosságot fogadtunk egymás számára – és ez a kizárólagosság a legtöbb ember számára a testiséget, a szexet, illetve az ahhoz vezető utat jelenti. De miért is jobb szembesülni egy ilyen szörnyű, kapcsolatromboló eseménnyel ahelyett, hogy a homokba dugnánk a fejünket?

Először is, a hűtlenség általában mindig kiderül. Ha nem is azonnal, de hetek, hónapok, vagy akár évek múlva biztosan. Vagy a megcsaló fél nem bír a lelkiismeretével, vagy a szerető kerül elő, vagy egy szemtanú. Bármi megtörténhet. Sokkal jobb mielőbb szembenézni a rossz hírekkel, hiszen minél előbb tudomást szerzel róla, annál könnyebb lesz kiheverni. Illetve akár még idejekorán megoldani a párkapcsolati problémát.

Lehet, hogy későnek tűnik, de sok kapcsolatban a megcsalás bekövetkeztéig a felek hajlamosak áltatni magukat azzal, hogy teljesen rendben van minden, és nem ülnek le idejében átbeszélni a problémáikat. Aki nem hajlandó tudomásul venni, hogy megcsalták, az ugyanolyan önáltató hazug kapcsolatban él, mintha bántalmazó partnere lenne.

Nehéz dolog szembenézni az igazsággal, de ahhoz, hogy újra a helyes vágányon találjuk magunkat, mindenképpen elkerülhetetlen. Ennek ellenére rengeteg nő van, aki (bizonyíték híján) képes szemet hunyni a nyilvánvaló tények felett. „Az a lényeg, hogy a családjához jön haza” – vallják néhányan. Van, aki olyan mélyre süllyed az önáltatásban, hogy képes letagadni az igazságot akkor is, ha bizonyítékot kap.

És mivel a rossz hírek hozóját általában meggyűlölik, nagyon sokan félnek elmondani az érintettnek, ha megcsalásnak lettek szemtanúi. Pedig amíg nem derül fény a problémára, addig megoldani is lehetetlen! Tudom, hogy a közvélemény szerint az esetek nagy részében a megcsaló fél a hibás, a szemétláda, a kapcsolat tönkretevője.

Higgadtan szemlélve a dolgot viszont mindenféle forgatókönyv előfordul: van, hogy csak az egyik, csak a másik, vagy éppen mindkét fél ugyanolyan hibás. A megcsalások leggyakrabban egyszerű elhidegülés miatt következnek be, melyben mindkét fél ugyanolyan főszereplő még akkor is, ha erre a hűtlenség nyilvánvalóan nem a legjobb válaszreakció.

De hallottam már olyanról, hogy a több éve szexmegvonással büntető, verbálisan agresszív feleség habzó szájjal okolta a férjet az egészért. Ő, mint apa, jelen akart maradni a család életében, de többéves megaláztatás és szóbeli bántalmazás után nem csoda, hogy máshoz fordult gyengédségért és szexuális örömökért.

Ismerek olyat is, aki a legcukibb, legtündéribb, legtökéletesebb partner mellett is sorozatosan hűtlenkedik. Mert van benne egy űr, amit egy társ képtelen betölteni – ez ilyen esetben például már nem párkapcsolati probléma, hanem a hűtlen fél szorul terápiára. Már ha egyáltalán meg szeretne gyógyulni lelkileg.

Bármilyen megcsalásról is van szó, egyáltalán nem biztos, hogy véget kell vetni a kapcsolatnak miatta.

Az is érthető, ha megszűnik a bizalom, és látni sem bírjuk a másikat. De mielőtt a végleges búcsú mellett tesszük le a voksunkat, mindenképpen érdemes higgadt fejjel a színfalak mögé nézni és megfejteni, hogy valójában mi áll az események hátterében.

Nyitókép: Unsplash

KREATÍV ÍRÁS KURZUS PECHÁL PETIVEL!

Ha mindig is érdekelt az írás tudománya, de még sose mertél klaviatúrát ragadni. Ha nem tudod, hogyan, de szeretnéd papírra vetni gondolataidat. Ha titokban csak a fióknak írogatsz, JELENTKEZZ! Részeltekért írj az info@igazino.hu mail címre.

Tovább olvasok