Átok lehet, ha kiemelkedsz a többiek közül!

Amikor valaki a problémáiról mesél, megérted, átérzed a fájdalmát. Feldühít a világ igazságtalansága, mindig láttad, mi az észszerű, kiválóan meg tudtad előre jósolni az eseményeket, vagy belegondolni a következményekbe. 

Intellektuálisan és érzelmileg is mélységeket jártál be. Megvan minden tudásod, ami szükséges az élethez, talán még több is. Érzel, gondolkodsz és elemzel. Keresed a párod, az ideális munkád, azt, amiben igazán jó vagy, a helyed a világban, és körbe-körbe pörögsz a körhintán, amit életnek neveznek, mégis sokszor érzed boldogtalannak magad. Gyakran marcangol az önkritika, az önvád és a kudarc érzése, akár siker esetén is.

Ha te is tapasztalod ezeket magadon meglehet, hogy azért, mert te is szuperintelligens vagy. De mit is jelent ez pontosan? Több pszichológus is foglalkozott a folyton önmagával és környezetével vívódó szuperintelligens emberekkel. Azokkal, akik a szívükkel gondolkodnak, és nehezen szűrik ki a rengeteg fontos adat közül a legfontosabbakat. Akik nem tudják kikapcsolni az agyukat, még akkor sem, amikor már a végletekig feszegetik a gondolkodást.

Ők azok, akiknek a tudás nem feltétlenül hatalom, hanem gyakran inkább büntetés. Ők azok, akik sosem érzik magukat magasabb szinten, mint bárki más – sőt, felnagyítják a saját hibáikat is, majd mindent aprólékosan górcső alá vesznek. A szuperintelligens ember analizál, megkérdőjelezi önmagát, másokat, a világot, az életet, mindennek az értelmét, a miértékeket, majd végső soron rájön, hogy semmi sem tökéletes.

Jeanne Siaud-Facchin pszichológusnő zebráknak nevezi ezeket az embereket, ugyanis a zebrák csíkjai hasonlóak az emberi ujjlenyomathoz. Teljesen egyediek. A zebrák felismerik egymást a csíkjaik alapján. Minden zebra különböző. A pszichológusnő szerint az emberek csíkjai a sérülések, amiket magukban hordoznak, minden seb, amit az élet ejtett rajtuk. A csík fájdalmas, de egyben különlegessé is tesz.

FORRÁS: UNSPLASH

Az egyediség szép is lehet, ha az ember hajlandó rá, hogy észrevegye, hogy az egyedi a tökéletesség felett áll. Gyakran különcnek, furcsának vagy kissé flúgosnak tartják őket. Érzelmi felfokozottságuk mások számára kellemetlenné válhat bizonyos helyzetekben. A szuperintellingens ember érzi, hogy más mint a többiek, nem jobb, nem több, csak más.

Túlérez, túlgondol, túlfigyel, mindenre emlékszik, túlelemez, és túl sokat vár mindenkitől, de főleg önmagától.

Ha ez a spirál tulságosan magába szívja, akkor az megnehezti, hogy boldog lehessen. Ott az a gát, minden túl kevés, vagy túl sok, de semmi sem olyan, amilyennek ideálisan lennie kellene.Fontos, hogy ha mi vagyunk a zebrák, felismerjük, hogy hogyan enyhítsük azokat a kellemetlenségeket, amit a szuperintelligencia következményei okoznak.

Ha pedig ismerünk valakit a környezetünkban aki az, akkor igyekezzünk megérteni, hogy ő másképp érzékeli a körülötte lévő világot és ezen ő nem tud változtani, mert nem egy állapot, hanem a személyiségének a része.

Nyitókép: Unsplash

KREATÍV ÍRÁS KURZUS PECHÁL PETIVEL!

Ha mindig is érdekelt az írás tudománya, de még sose mertél klaviatúrát ragadni. Ha nem tudod, hogyan, de szeretnéd papírra vetni gondolataidat. Ha titokban csak a fióknak írogatsz, JELENTKEZZ! Részeltekért írj az info@igazino.hu mail címre.

Tovább olvasok