Felnőttként már nem is játszhatunk?

Ahogy felnövünk, elhagyjuk a gyerekes szokásainkat, elkezdünk felelősséget vállalni magunkért és az életünkért. Megkomolyodunk, és felhagyunk a gyermekded játékainkkal. De biztos, jól van ez így?

Emlékszem, gyerekként az összes olyan történet végén ki voltam bukva, amikor a kezdetben még gyerek szereplő a sztori végére felnő. Vuknak kölykei lesznek? Szimba is összejön Nalával, Pán Péter Wendyje képes visszamenni a normális világba, megházasodik és gyereket szül??? Nekem ez volt a horror. Hát ki az az épeszű ember, aki a kalózokkal harcolást, tündérekkel repkedést lecseréli munkára meg felnőttes dolgokra?

Aztán útközben én is felnőttem. Fogalmam sincs, hogy történt, egyszer csak már így ébredtem. Persze sok minden átértékelődött bennem, mert hát a felnőtt életnek is megvan a maga jó oldala. Vannak ugye olyan szórakozások, élvezetek, amiket kisgyerekként még nem gyakorolhatsz, és ezeket azért nem cserélném el…

De gyerekként azt láttam (és még most felnőttként is sok embernél ezt látom), hogy amikor valaki felnőtt lesz, az nagyrészben egy unalmas, fárasztó, stresszes dolog. Mindenki csak hajtja a teendőit, próbál a víz felszínén maradni. Szórakozásból pedig vajmi kevés van. A felnőtteknek nincsenek játékaik…

És frankón ismerek olyanokat, akiknek nagyon szép lakásuk van, minden tip-top IKEA katalógusos, rendezett. De egyébként nem sok élet van benne. Mi jelenti a szórakozást? A tv, a számítógép, a közösségi oldalak pörgetése, egy üveg bor vagy sör, esetleg egy megfáradt szex munka után. Jó, nyilván nem látok bele teljesen senki életébe, de azt hiszem, azt elfogadhatjuk, hogy léteznek ilyen életek.

A pasikat szokták sokszor legyerekesezni, mert képesek 30 évesen venni maguknak egy LEGO-t és odatenni a dolgozóasztalukra. Vagy egy akció figurát, fénykardot. Vagy önfeledten tudnak játszani valami videójátékkal. Egy felnőtt férfi pedig nem tesz ilyet. Maximum társadalmilag is elfogadható játékszerei vannak, mint az autók, motorok, órák, fiatal, kerek fenekű lányok.

FORRÁS: UNSPLASH

Ja, nem, a legutóbbi nem elfogadható játékszerként, ennek ellenére mégis vannak, akik úgy tekintenek rájuk… Szóval felnőttként sokan úgy gondolják, hogy a játék már nem az élet része. Haszontalan, időrabló dolog, amit le kell cserélni hasznos elfoglaltságokra, vagy legalábbis felnőttes szórakozásokra. Ezért szabadidőnkben edzeni járunk, kirándulni, étterembe, moziba, beülünk egy italra a barátainkkal, hallgatunk valami zenét.

Megnézünk egy sorozatot, sírva önkielégítünk a zuhany alatt, hogy egy stresszes nap végén legalább valami örömnek tűnő dologban legyen részünk. Na jó, csak viccelek, a zuhanyzó balesetveszélyes. De a játék valójában nemcsak egy tevékenység, hanem sokkal inkább egy szemléletmód. Persze vannak kötelességeink, amik alól nem bújhatunk ki.

Kell egy rendszer az életünkben, nem pocsékolhatjuk el sem az időnket, sem a pénzünket, de az élet nem csak listák kipipálása. Ha túl komolyan veszünk mindent, akkor egy idő után nagyon unalmas lesz, és észre sem vesszük, hogyan jutottunk el idáig. Hiszen lehet, hogy minden megvan, mégis hiányzik valami. Lehet, hogy egy LEGO, amit a pasid vett, valóban haszontalan dolog, mégis az ő lelkének egy olyan tiszta gyermeki örömet ad, amit nem kell felnőttként sem eldobnunk.

Ahogy a barátnőd plüss unikornisos mamusza is ugyanezt a hatást váltja ki belőle. Ettől még lehettek teljesen kompetens felnőttek, sőt, még inkább. És ugyanez igaz arra is, hogy kell találni olyan elfoglaltságokat, amik a játék örömét adják neked. Mert borzasztó, amikor úgy mennek el a napok, hogy semmi olyat nem csináltál, amiben tényleg örömödet leled.

Amiben aktívan részt veszel, nem csak pörgeted az Instát, vagy kapcsolgatod a Netflixet. Tudom, tulajdonképpen most azt írtam le, hogy legyen valami hobbid. De nem teljesen, mert rengeteg mindenbe bele lehet vinni a játékosságot. Például a szex is egy ilyen dolog. Vannak, akik ezt is halálosan komolyan veszik, és nem csak azok, akik szerint csak utódnemzés céljából szabad valakivel ágyba bújni.

Van egy olyan elképzelés, hogy amikor ilyen intim helyzetbe kerülsz valakivel, akkor ott aztán macsónak kell lenni végig, vagy a végzet asszonyának, mert hát csak az a szexis. Pedig túlzásba esve ez inkább komikus lehet. Nem véletlenül léteznek szexjátékok sem. Nem csak az egyedülállók vehetnek valami segédeszközt, amivel pótolják az igazit.

Ha a szexre is úgy gondolsz, mint egy közös játszadozásra való helyszínre, akkor sokkal színesebb élményekben lehet részetek.

Nem szabad lebecsülni a játék erejét – azt a pozitívumot, amit az agyunknak ad, ha úgy nézünk a világra, hogy mibe tudnánk belevinni egy kis plusz szórakozást. Én például ennek a cikknek a megírását is élveztem. Úgyhogy nekem már ezért megérte.

Nyitókép: Unsplash

KREATÍV ÍRÁS KURZUS PECHÁL PETIVEL!

Ha mindig is érdekelt az írás tudománya, de még sose mertél klaviatúrát ragadni. Ha nem tudod, hogyan, de szeretnéd papírra vetni gondolataidat. Ha titokban csak a fióknak írogatsz, JELENTKEZZ! Részeltekért írj az info@igazino.hu mail címre.

Tovább olvasok