Egy csók intimebb, mint lefeküdni valakivel?

A csók a belépő a testiség kapujához. Amikor elkezd kibontakozni a szexualitásunk, akkor kezdetben az is nagy szám, ha megcsókolunk valakit. Aggódunk: jól csináljuk-e? Nem lesz-e túl nyálas, túl béna, csak szájra puszi, vagy nyelves?

De egyáltalán mit kell csinálni a nyelvünkkel? Az első csók még akkor is nagy élmény, ha nem életünk legjobbja lesz, hiszen olyan új, olyan izgalmas, olyan felnőttes. Aztán később már megváltozik róla a véleményünk. Valakinek nem jelent sokkal többet, mint egy kézfogás, és egy buliban simán végigsmárolja a fél táncparkettet.

Másnak pedig a romantika csúcsa, vagy éppen egy olyan első rosta, ami eldöntheti, hogy érdemes-e még közelebb kerülni a partneréhez. Az biztos, hogy egy csók sok mindent elárulhat a másik szexualitásáról. Hogy mennyire szenvedélyes, érzéki, és ha a hevesség stimmel is, mennyire tud közben finom, ügyes és játékos lenni.

Mert az sem túl izgató, ha ezt érzed, hogy olyan, mintha egy viaszbábu ajkára tapasztottad volna a szádat. De az sem, ha olyan érzés, mintha egy vadlazac ugrott volna be a szádba, ami összevissza csapkod és fröcsköl mindent. Az is elég egyértelmű, hogy ha egy férfi a szádnak kellemes élményt tud okozni, akkor valószínűleg más ajkaidnál sem fog kudarcot vallani…

Úgyhogy én abszolút megértem, hogy sok nőnél ez egy komoly vizsgának számít. De férfiként is sokat számíthat, hogy ebben mennyire vagyunk kompatibilisek. Nem akarok más nevében beszélni, mert én csak egy férfi vagyok, egy véleménnyel, saját tapasztalattal, és nem vagyunk összekötve egy kollektív tudatban, hogy minden más hím tapasztalatairól is be tudjak számolni.

FORRÁS: UNSPLASH

Viszont már mástól is hallottam azt a véleményt, hogy egy csók intimebb lehet, mint a szex. 

Jó, ez így ebben a formában nem teljesen igaz. Mert azért az ember jobban megválogatja, hogy kivel fekszik le, mint azt, hogy kivel csattant el esetleg egy kósza csók. Mégis, talán érthetőbb, ha úgy fogalmazok, hogy valakivel ágyba bújni lehet csak szexuális indíttatásból. Be vagy indulva, ő is, és ezt levezetitek egymáson. Van olyan, hogy a szexhez még csók sem kell. Az sem véletlen, hogy sok prostituált nem vállal csókolózást, esetleg csak szimpátia alapon.

Amikor azt érzed, hogy valakit nagyon meg akarsz csókolni, az talán jobban érzelemvezérelt. Legalábbis férfiként szemlélve van olyan nő, akire azt mondom, hogy számomra szexuálisan vonzó, mert kívánatos a teste, szexis a kisugárzása, de az nem feltétlenül jut eszembe, hogy szeretnék vele egy romantikus borozgatás közben egymásba bújva csókolózni.

És annak ellenére szexuálisan vonzó maradhat, ha meg is bizonyosodtam róla, hogy érzelmileg nem tudnék kötődni hozzá, a személyisége nem vonz. És tudom, hogy sok embernél a szex elengedhetetlen feltétele az érzelmi kötődés, ezért abba is csak akkor tudnak belemenni, ha már valamit éreznek a másik iránt. És valóban lehet csak have fun alapon smárolni is.

Mégis, ha férfiként felhúzok egy óvszert és szexelek valakivel, akkor nem feltétlenül érzem annyira közel magamhoz, mintha egy hosszú, egymás szemében elveszős pillanat után megcsókolok valakit. Azt hiszem, a szexet elsősorban a testem kívánja, míg a csókot inkább a lelkem. De abszolút benne van a pakliban, hogy csak én működöm furán. Nem ez lenne az első eset.

Valahogy amikor valaki az arcomhoz van közel, érzem az illatát, az ízét, a leheletét a bőrömön, az egy olyan dolog, amit csak kevés emberrel szeretnék átélni. És talán itt érdemes különbséget tenni a fogalmak között. Mert van smárolás és csók, dugás és szeretkezés. Most megpróbálom ennek a hierarchiáját levezetni: smárolás < dugás < csók < szeretkezés.

Természetesen egy szeretkezés (ami nem feltétlenül csak finom, lágy, cirógatós együtlétet jelenthet) mindennek a csúcsa. Ez megkérdőjelezhetetlen, hiszen az minden együtt. De egy intenzív, érzelmes csók lehet sokkal bensőségesebb, mint egy üres szex. Hiszen amikor valaki ennyire közel van az összes érzékszervedhez, akkor az nagyon intenzív élmény, ha valaki “benne van” az arcunkban, akkor mintha közelebb kerülne a lényünkhöz is. Ez pedig nem jár akárkinek.

Nyitókép: Unsplash

Tovább olvasok