Fájdalom nélkül nincs változás!

Azt látom a világban, hogy sokan élnek olyan életet, amiben nem érzik jól magukat – például egy rosszul működő párkapcsolatban küszködnek, vagy egy olyan munkahelyen dolgoznak, ahová utálnak bemenni minden egyes nap.

És közben szenvednek, panaszkodnak, várják a csodát, hogy egyszer majd valaki vagy valami kimozdítja őket a rossz helyzetükből. Arról álmodoznak, hogy milyen jó lenne vállalkozásba kezdeni, amiben majd maguknak dolgoznak, és akkor végre otthagyhatják a gyűlölt munkahelyüket. De persze semmit nem tesznek annak érdekében, hogy ez megvalósuljon.

Vagy arról fantáziálnak, hogy egy szép napon felbukkan egy fantasztikus férfi/nő, aki elkezdi őket ostromolni. Akivel átélhetik újra a szenvedélyt, és akkor végre kiléphetnek a régóta döglődő párkapcsolatukból. De persze nem tesznek semmit. Talán még csak meg sem beszélik a párjukkal, hogy valami nagyon nincs rendben. Persze, egy álomvilágban talán így működnek a dolgok, de nem a valóságban!

Ugyanis ha el akarsz érni valami változást, akkor azért igenis tenned kell. Nem elég panaszkodni vagy sajnáltatni magad. Vállalni kell a kockázatot, a fájdalmat, a kudarcokat. És igen, azt a tudatot is: előfordulhat, hogy még rosszabb helyzetbe kerülsz, mint a jelenlegi állapotod. De legalább végre teszel valamit!

Legalább a kezedbe veszed az irányítást ahelyett, hogy tétlenül szemlélnéd, ahogyan telnek az évek és semmi sem változik, csak egyre rosszabbul érzed magad a bőrödben… Változtatni kényelmetlen. Változtatni fáj. Változtatni áldozatokkal jár. Mégis érdemes rálépni erre az útra, ha nem érzed jól magad az életedben.

FORRÁS: UNSPLASH

Nem, nem fog csoda történni, és senki sem fogja megoldani a helyzeted helyetted. Felnőtt vagy, nem igaz? Akkor vállald a felelősséget és tegyél a saját jólétedért! Kezdj el állást keresni! Beszélj a pároddal, hogy valami nagyon nem jó! Fejleszd magad, tanulj valamit! Foglalkozz önismerettel, derítsd ki, ki vagy te, mi tenne boldoggá! Kérj segítséget!

Csinálj bármit, amit eddig nem tettél, csak egy dolgot ne: ne várj tovább tétlenül! Hiszen ez eddig sem jött be, nem igaz? Tudom, hogy ez nehéz, én is jártam ebben a cipőben többször is. Ijesztő is nagyon. De tapasztalatból mondom: fájdalom nélkül nincs igazi fejlődés. Van, hogy át kell menni rossz és kényelmetlen dolgokon, ha igazi változást szeretnénk.

Sajnos nem adják ingyen sem a sikert, sem a boldog párkapcsolatot. Ezekhez csalódásokra, önismeretre, őszinteségre és felelősségvállalásra, tettekre van szükség. Igen, lehet, hogy valami nem sikerül majd elsőre, amibe belekezdtél, és az rossz érzés. De ha meg sem próbálod, akkor egészen biztos nem sikerül… A te döntésed. Folytathatod az életedet a jelenlegi formában, de akkor ne számíts rá, hogy radikálisan pozitív irányba változik!

Viszont legalább ismerős lesz, és nem fáj nagyon – csak kicsit, minden egyes nap… Lehet így is élni. De dönthetsz úgy, hogy beleállsz a kényelmetlenségbe, a félelmeidbe. És ha átvergődöd rajtuk magad, akkor egy napon arra ébredsz, hogy az esetleges kudarcok után végre sikered lesz valamiben. Megállod a helyed valami újban, és ez erőt ad.

Önbizalmad lesz.

A helyére kerül az értékrended, az életed, és megtapasztalod, milyen érzés elégedettnek és boldognak lenni egy szimpla hétköznapon.  Hidd el: ez az igazi boldogság. Mert könnyű akkor boldognak lenni, ha éppen nyaralsz egy szuper helyen, vagy az esküvőd napjára ébredsz.

De valójában csak akkor vagy boldog az életedben, ha egy egyszerű, esős, szürke hétfői napon is elégedettséget és tettrekészséget érzel – mert pontosan ott vagy, ahol lenned kell. Még akkor is, ha fájdalmak árán jutottál el ide. De – ha nehéz is volt az út – megérkeztél, és ez a lényeg.

Nyitókép: Unsplash

Élsz-halsz az IgazinNŐ cikkeiért? Akkor iratkozz fel hírlevelünkre, és mi elküldjük neked a hét legjobb cikkeit, nehogy lemaradj! 🙂

Tovább olvasok