5 évesen szenvedte el a női csonkítást – Waris Dirie küzdelmei

A gyermekkora olyan volt, mint egy homokszem a sivatagban, ahol felnőtt. Elveszve a végtelenben, kiszolgáltatottan hányódva, mások akarata szerint. De Waris Dirie nem idővel vált erőssé, egyszerűen annak született.

Végre nővé érek!

A nomád törzsben, ahova tartozott, a férfiak undorodó megjegyzéseket tettek arra a kislányra, aki még nem esett át a körülmetélésen és kerülték a közelségét. Waris ezt nem bírta elviselni, akaratossága győzött, és végül rávette édesanyját, hogy amint lehet, végezzék el rajta is – öt évesen.

Ezt minden korabéli ugyanilyen türelmetlen lelkesedéssel várta – végre nővé érhetnek, ilyesmiről nem volt illendő ennél részletesebben beszélni. A „beavatkozást” egy félreeső bozótosban végezték el. A kislány egy fadarabra harapott rá, az édesanyja fogta le, a körülmetélés nyomainak eltüntetése már a keselyűkre volt bízva.

Menekülés a házasság elől

13 évesen jegyezték el. A választott egy 60 körüli férfi volt, Waris apja mégis örömmámorban úszott, mivel jó árat ígért neki a lányáért. Főképp, mivel utóbbi egyáltalán nem számított jó partinak: hírhedt volt konok természete. De a nomádok között az asszonyi engedelmesség természetes volt.

FORRÁS: FACEBOOK

Waris a házasságból annyit értett, amennyit egy menyasszonynak feltétlen szükséges volt. Hogy ezután – ki tudja, miért – azzal az idegennel kell majd élnie. Ekkor szánta rá magát a szökésre. Csak a sivatagot ismerte. Nem tudta, merre induljon, csak annyit, hogy most kell indulnia.

„Nem tudtam, hogy ilyen erős vagyok.”

Felnőtt fejjel ébredt rá, mit jelent a bántalmazás, hiszen ez csak a gyermekkor szokásos velejárója volt. Négy éves korában apja testvére nemi erőszakot követett el rajta. A családja nem szerzett róla tudomást, mivel ő maga sem tudta, mi az, ami vele történt. A szökése során az út szélén stoppolt. Amikor az őt felvevőek egyike szintén vissza akart élni a helyzetével, jobb híján egy kődarabbal védte meg magát.

A vérző fejű, eszméletlen alakot hátrahagyva egyet tehetett: futott tovább… Rokontól rokonig vándorolt, egy év leforgása alatt jutott el a szomáliai nagykövetig, aki mint szobalányt Londonba is magával vitte. Amikor felszállt a gépre, nem tudta megállni, hogy megdörzsölje a mellette ülő karját, vajon lemosható-e a „fehér festék” a másik bőréről.

Londonba érve feltett szándéka volt, hogy sok pénzt keressen. Hátat fordított a szobalányi munkának. Nem beszélt angolul, semmilyen okmánnyal nem rendelkezett, írni és olvasni 18 éves koráig nem tanult meg. Első castingjáról sírva rohant ki, a fotósnak a „mocskos férfi, szar alak, disznó, rohadék” jelzőkkel kedveskedve.

A szóban forgó fickó Terence Donovan volt. Warisnak fogalma sem volt róla, mi az a Pirelli-naptár, csak annyit értett, hogy a melleit kellene megmutatnia. Donovan ellenben egyből rájött, milyen rémült a fiatal lány, és hogy képtelen megbízni egy férfiban. Az ő türelmének köszönhető, hogy elindult Waris karrierje.

„Meg vagyok csonkítva.”

Minden Londonban élő, hasonló származású nő belésulykolta: kerülje a szexet a fehér férfiakkal, mert nincsenek körülmetélt lányokhoz szokva. Miután szembesült vele, hogy nem minden nő teste olyan, mint a szomáliaiaké, csak még inkább szorongott a gondolattól. Végül egy londoni sebészre bízta magát. A műtét javított némiképp a helyzetén, de neki csupán annyi jutott eszébe: „Még mindig jobb, mint egy szikla a bozótban.”

És mégis ő volt az a nő, aki Bond-lányként tevegelő versenyt nyert, miközben a stábtagok fogadásokat kötöttek rá. Mindezt egy olyan országban, ahol nők számára a részvétel tiltott dolog volt. Karrierje csúcsát arra használta, hogy hazalátogasson a sivatagba és nomád kecskepásztorokkal vitatkozzon a nemek közti egyenjogúságról.

Miközben Cindy Crawforddal és Claudia Schifferrel dolgozott, hamis papírokkal verte át a munkaadóit és a bevándorlási hivatalt. Két házasságot is nyélbe ütött a vízum érdekében. Első frigyének megkötésében az sem tartotta vissza, hogy a fizetett vőlegény részegen jelent meg, a szertartás megkezdése előtt pedig elájult alkoholmámorában. Bizonyos értelemben örökre szomáliai nomád maradt. Talán ebben rejlik Waris ereje. Nincs benne harag, csak végtelen hála és együttérzés – mindkét világa iránt.

Nyitókép: Facebook

Élsz-halsz az IgazinNŐ cikkeiért? Akkor iratkozz fel hírlevelünkre, és mi elküldjük neked a hét legjobb cikkeit, nehogy lemaradj! 🙂

Tovább olvasok