Neked mi fáj leginkább a megcsalásban?

Ha megcsalnak, az egy olyan intenzív rossz érzéssel jár, ami teljesen letaglóz. Sokan ilyenkor teljesen bezárkóznak, csak fájdalom és gyűlölet van bennük, és szabadulni akarnak a másiktól, minél hamarabb minél távolabb kerülni tőle.

De olyan is előfordul, hogy egy pár a hűtlenség után sikeresen helyrehozza a kapcsolatát. Túlteszik magukat a történteken, és őszintébben, közösen folytatják tovább. Vannak, akik képesek erre, és vannak olyanok, akik nem. Egy ilyen eset után mégis érdemes végiggondolni: mi az, ami ebben leginkább kiborított?

Nem jó, ha csak elássuk az egész rossz érzést, mint valami bűzölgő tetemet, mert mindenféle feloldás nélkül ott fog tovább rohadni bennünk. Előre leszögezem, hogy a megcsalás nem lehet válasz semmire. Nem lehet azt mondani, hogy azért csaltalak meg, mert… Nem lehet a másikra kenni, őt hibáztatni. Mert ez olyan, mintha egy veszekedés közben megütnéd a másikat. Azt sem magyarázhatod azzal, hogy azért volt, mert felidegesítettél. Ilyet nem teszünk, és pont.

Viszont annak ellenére, hogy a legtöbb ember (elvileg) ebben hisz, a megcsalás mégis egy nagyon gyakori jelenség. Ha pedig ez megtörtént velünk, akkor a saját érdekünkben át kell gondolni, hogy mi mit hibázhattunk ebben a kapcsolatban. Mert ha ezt felismerjük, akkor esélyünk van, hogy a jövőben ne kerüljünk ilyen helyzetbe. Akár csak azért ne, mert időben felfedezzük az árulkodó jeleket, hogy valami baj van.

Mert attól, hogy valaki elfogadhatatlan dolgot tett – és ha ez nem is menti fel -, akkor is lehetnek olyan dolgok, amikben egyébként igaza van. Például, ha egy jó ideje érzelmileg elhanyagoltuk, ha a szexuális életünk szinte a nullára redukálódott, ha folyamatosan olyan volt a viselkedésünk, amivel bántottuk. Attól, hogy ezeket képesek vagyunk elismerni, és elfogadjuk, hogy mi sem vagyunk hibátlanok, még ugyanúgy le lehet zárni a kapcsolatot – hiszen átlépett egy olyan határt, amit nem lehetett volna.

FORRÁS: UNSPLASH

De vannak olyanok, akiket ezt végiggondolva adnak még egy esélyt a másiknak, és megpróbálják egy új mederbe terelni a kapcsolatukat. Ez már aktuális élethelyzeten és személyiségen múlik. A másik dolog, amit ilyenkor érdemes kielemezni, hogy ránk konkrétan ez milyen hatással volt. Van, aki dühöng, amikor egy ilyen dolog kiderül, kihajigálja a másik cuccait az ablakon.

Mások pedig mérhetetlenül szomorúak, végtelen fájdalmat éreznek, és legszívesebben csak bőgnének egész nap azért, mert ide jutottak. Sőt, akár ezek váltogathatják is egymást. Konkrétan mi történt? Csak egy félrelépés volt egy buli után, vagy hónapokig szeretőt tartott? Ugyanolyan súlya van annak, ha valaki egyszer lefekszik valakivel, mintha egy komplett kapcsolatot tart fenn? Nálam például nem.

Mind a kettő szörnyű élmény, de nem mindegy, hogy a kisujjad törik el, vagy a combcsontod. Azt hiszem, itt is vannak ilyen különbségek. A hűtlenség egyszerre több fronton is megtámadja a lelkünket. Azzal kezdve, hogy becsaptak, hazudtak nekünk, elvesztettük a másikba vetett bizalmunkat, ami egy kapcsolat alapja.

Ezenkívül maga a tudat is szörnyű, hogy valaki olyan intim közelségben volt a kedvesünkkel, ami csak nekünk járna, ami csak a kettőnké kellene, hogy legyen. Hogy valaki más érintette, csókolta, és nem is akarunk belegondolni, hogy mi minden mást csinált még vele. Ha valaki az újrakezdés mellett dönt, komoly küzdelem lehet az is, hogy ezek a képek ne jelenjenek meg újra és újra előtte, és ne érezze azt: maga a gondolat is taszítja, hogy hozzáérjen a párjához. Van, akinek nem is sikerül ezt leküzdeni.

Megalázva is érezhetjük magunkat, hiszen az az ember, akiről azt hittük, hogy egy különleges kötelék van köztünk, elárult valaki mással. Mi lettünk a tudatlan hülye, aki nem volt elég jó. Kirekesztettek lettünk egy titokból, ami rólunk is szólt. Rengeteg olyan gondolat felmerülhet, ami bántja az önbecsülésünket.

Ha nem csak egy kósza numera volt, akkor érzelmi megcsalás is történt. Azt hiszem, ezt nehezebb feldolgozni, mintha csak szex lett volna. Hiszen akkor a párunk a másikkal osztott meg olyan problémákat, amit velünk kellett volna, mást engedett annyira a bizalmába, akár a szívébe, amennyire csak minket lett volna szabad.

Mással is kialakított egy intim köteléket, miközben a miénket még nem vágta el. Emiatt pedig azt érezhetjük, hogy máshoz is tartozott úgy, ahogy azt gondoltuk, csak mi tartozunk egymáshoz. Ezek a lelki dolgok pedig ugyanannyira fájhatnak – ha nem jobban -, mint a fizikai hűtlenség.

Tehát nagyon sokféle variációja lehet annak, hogy valaki hűtlen, és annak is, hogy ez milyen hatást gyakorol ránk.

Nem lehet kijelenteni, hogy a megcsalás az megcsalás, mert a szerelem sem csak szerelem, hanem rengeteg formája van. Minél jobban megértjük, hogy mi történt, és ez mit eredményezett bennünk, annál inkább megismerjük saját magunkat is. Annál jobban fel tudjuk dolgozni ezt a traumát.

FORRÁS: UNSPLASH

Élsz-halsz az IgazinNŐ cikkeiért? Akkor iratkozz fel hírlevelünkre, és mi elküldjük neked a hét legjobb cikkeit, nehogy lemaradj! 🙂

Tovább olvasok