Én eltörölném az örök időre szóló házasságot!

Házasságot kötni egy életre szóló döntés még akkor is, ha végül mégis válással végződik. Elvégre egy házasság sosem hasonlítható a korábbi kapcsolatainkhoz, mert optimális esetben csak egyszer teszünk ilyet életünk során.

Az esküvőn valóban komolyan gondoljuk, hogy együtt maradunk a párunkkal, amíg csak élünk. Az igen kimondása után viszont hajlamosabbak vagyunk készpénznek venni a másik jelenlétét. Ez gyakran ahhoz vezet, hogy kevésbé figyelünk oda rá, esetleg elhanyagoljuk, így a szerelem idővel megkopik.

De mi lenne, ha a házasság csak határozott időre lenne érvényes, és mindkét fél egybehangzó akarata kellene mondjuk ötévente, hogy továbbra is folytatódhasson? Ha bármelyik fél a megújítás ellen dönt a határozott idő elteltével, akkor automatikusan véget érne a frigy bíróság és válási folyamat nélkül – egyszerűen érvényét veszítené.

Persze tudom, hogy ez bonyodalmakhoz is vezethet, és jogilag sem lenne egyszerű kivitelezni, mégis azt gondolom, hogy jó ötlet. Miért? Mert lehet, hogy sokan legalább a lejárati dátum előtt észbe kapnának és kedvesebbek lennének a másikkal attól való félelmükben, hogy nem akarja megújítani a hivatalos összetartozást.

Lehet, hogy kevesebb szerelem kopna el vagy hűlne ki, mert az emberek jobban odafigyelnének egymásra, és nem vennék garantáltnak az odaadást akkor is, ha ők maguk keveset adnak cserébe. Ha a statisztikákat nézzük, tudjuk jól, hogy a házasságok közel fele végződik válással.

FORRÁS: PEXELS

Az én véleményem az, hogy még mindig jobb elválni, mint egy életen át boldogtalanul élni valakivel, akivel már valójában nem akarunk. Számtalan rossz kapcsolat van, ahol a felek csakis azért vannak még együtt, mert félnek kilépni, netán a gyerekek és a pénz miatt maradnak benne – vagy azért, mert nem akarják végigcsinálni a válási hercehurcát…

Szerintem ez nem jó megoldás.

Inkább legyen határozott időre szóló a házasság, és ha mindketten megújítjuk, legalább tudjuk, hogy még mindig akarjuk a kapcsolatunkat. Ellenkező esetben, ha csak egymás mellett élünk és nem vagyunk már boldogok, mi értelme annak, hogy házasnak vallhatjuk magunkat? Ha nincs mögötte igazi összetartozás, nem ér semmit az egész…

Nyitókép: Pexels

Élsz-halsz az IgazinNŐ cikkeiért? Akkor iratkozz fel hírlevelünkre, és mi elküldjük neked a hét legjobb cikkeit, nehogy lemaradj! 🙂

Tovább olvasok