Pénzes pasi bármi áron – akkor is, ha megaláz?!

A múltkor egy barátnőm mesélt egy ismerőséről, aki egy rossz kapcsolatban tengődik, kívülről nézve érthetetlen okokból. A lány jól néz ki, okos is, mégis egy olyan férfi mellett van már hosszú évek óta, aki gyakran megalázza. Szavakkal bántja folyamatosan. 

Hogy miért tűri ezt a lány? Számunkra érthetetlen. Vagy talán mégis megvan a magyarázat: márkás cuccai vannak, szép házban élnek. Van medence, kocsi, síelés, nyaralás évente kétszer, meg minden. És ezért cserébe ő még azt is elviseli, hogy gyakran megalázza a párja.

Persze, nem vagyunk egyformák. Van olyan, akinek kényelmes, hogy nem kell dolgoznia, mégis megvan mindene – az más kérdés, hogy cserébe el kell viselnie a pasi gorombaságait. Én nem tűrném, de ő valamiért mégis. Elgondolkodtam azon, mennyit jelent manapság a pénz, a jólét.

Persze mindannyian pénzből élünk. És nem mindegy, hogy egy 22 négyzetméteres albérletben tengődünk hónapról hónapra, vagy egy luxusingatlanban lógatjuk a lábunkat a medence partján. Az sem mindegy, hogy azért dolgozunk, hogy valahogy megéljünk és ki tudjuk fizetni a bérelt lakást, vagy van, aki mindent finanszíroz, nekünk még dolgozni sem kell.

Hogy esetleg ezt minduntalan a szemünkre veti és fitogtatja a fölényét? Hát istenem – van, akinek ez megéri így is… De azon tűnődöm folyamatosan: vajon boldog ez a lány? Én inkább élnék egy apró lakásban egyedül, amiért én dolgozok meg, mint egy óriási házban egy olyan ember pénzén, aki folyamatosan bánt. De van, aki ezt másként gondolja.

FORRÁS: UNSPLASH

Annak a lánynak úgy tűnik, megéri a sok bántást elviselni, mert legalább nem kell güriznie. Persze ha egyszer a pasi megunja és az utcára teszi (ahogy ezzel néha fenyegetőzik is), nem tudom, mi lesz vele – de ez legyen az ő gondja. Számomra nem létezik az a csodaház vagy luxusnyaralás, amiért megérné szó nélkül tűrni azt, hogy valaki lenéz. Nem akarok pálcát törni a lány felett, mert nem ismerem.

Lehet, hogy szegény körülmények között nőtt fel, és ezért számít neki ilyen sokat a pénz. Az is lehet, hogy olyan családból származik, ahol a szóbeli bántalmazás mindennapos volt, így észre sem veszi, miben él. Mert ez semmiben nem más, mint a szülei kapcsolata, így azt hiszi, ez a normális. Azért én mégis szívesen elmondanám neki: ha engedi, hogy mások lenézzék, akkor ez így is lesz egész életében.

Ha nem áll ki magáért, senki más nem fog. Ha nem kapja össze magát és szerez egy munkát, hogy el tudja tartani magát, akkor mindig ki lesz szolgáltatva a párjának. Ez pedig nem egy egyenrangú kapcsolat – nem is lesz az soha. Ki tudja, talán mégis boldogabb és elégedettebb lenne egyedül 22 négyzetméteren, mert legalább tudná, hogy azért ő dolgozik meg.

Kézben tartja az életét, és senki nem alázza meg naponta.

És egy idő után talán találkozna egy olyan férfival, aki fel tudna nézni rá emiatt. Nem pedig csak arra kellene neki, hogy a fölényét fitogtassa és folyamatosan a sárba tiporja…

Nyitókép: Unsplash

Tovább olvasok