Nem javítgatni akarom a kapcsolatunkat, hanem újrakezdeni!

„Régen, ha valami nem volt jó, megjavították, nem eldobták!” Hangzatos megállapítás, még talán igaz is lehetne. Ám kérdés, hogy párkapcsolatot lehet-e például egy mosógéphez hasonlítani… Avagy meddig érdemes kapcsolatainkat javítgatni, toldozgatni, foltozgatni? 

Amikor már többféle probléma felüti a fejét kapcsolaton belül, azt nagyon nehéz javítani, mert lehet, hogy egyik-másik hibát meg is oldjátok, azonnal ott a soron következő. Egy idő után, aztán szépen lassan belefulladtok, és másról sem szól az egész, mint feladatokról. Ám nem hinném, hogy bárki szívesen tekint úgy életének ezen részére, mint állandóan megoldandó feladatokat hozó munkára.

Kérdés, hogy miért nem gondolkozunk el azon, hogy talán hagynunk kellene a fenébe ezeket a javítgatásokat, mert túl sok sebből vérzik a történetünk. Ennek ellenére még mindig akarjuk, de előfordulhat, hogy csak a gyökeres változás vezet eredményre. A gépeden is ideig-óráig hatnak a vírusirtók – ha már a párkapcsolat lehet egy mosógép is… -, ám sokszor a jó megoldást a teljes törlés és újratelepítés hozza meg.

Persze, szép és jó dolog elsodródni a szenvedéllyel, a szerelemmel, mindenféle tudatosság, vagy egyáltalán gondolkodás nélkül, hiszen olyan feledhetetlen ösztöncselekedetek ezek a kémiával együtt, ami hosszú időre adhat töltetet nektek. Ám eljön a nap, amikor ez már nem elég, és sokkal több ésszel kell megélnetek az egész addigi szerelemmámort. Akarva-akaratlanul, kimondva, vagy csak súrolva a témákat, valahogy minden párnál kialakulnak az írott és íratlan szabályok.

Olyan határok, amik között jó esetben szinkronban mozognak. Ám mi van akkor, ha ezeket a szabályokat részlegesen vagy teljesen megszegi az egyik fél, és a határvonalak, a tűrőképesség tologatása beindul? Mert az egyik ezt gondolja, a másik azt, az egyik fél így cselekszik bizonyos helyzetekben, míg a másik teljesen mást tenne. Csakhogy ezek nincsenek az elején kellőképpen tisztázva.

FORRÁS: PEXELS

Miért ne lehetne új alapokra helyezni a kapcsolatot akkor is, amikor problémák merülnek fel, és nem működik minden olajozottan? Miért ne írhatnál listát a te fontos témáidról, miért ne kérhetnéd meg erre a párodat, és ketten együtt miért ne indíthatnátok egy teljesen tiszta lappal a kapcsolatot? Csak azért, mert ez nem divat? Nem szokás?

Helyette javítgatni kellene, mint azt a régi, vacak, lyukas zoknit, ami végül úgyis a kukában végzi?

Javítgatással, jó eséllyel előbb-utóbb a képzeletbeli szemetesben landol a kapcsolatotok is… Kérdezhetnéd, hogy lehetne tiszta az az új lap, amikor már ráragadt a múlt mocska, a sértettségek, a belénk égett negatív mondatok és cselekedetek, amiket egymáshoz intéztünk.

Ám hogy mennyire piszkolják be az új lapot, és azt mennyire mossa tisztára a megbocsájtás, az csak rajtatok múlik, és azon, hogy mennyire akartok még esélyt adni egymásnak. Ami lehet, hogy már az utolsó utáni. Tehát vesztenivalótok alig, avagy egyáltalán nincs egy tiszta lap módszerrel. Azt hiszem, ebbe csak akkor érdemes belevágni, ha fájdalmasan őszinték vagytok, és nem egy felületes változás lesz, és túlmutat a holnap ki viszi le a szemetet témán.

Talán ami egészen alulról kezdett romlani, azt a gyökerétől kell megváltoztatni. Hiheted, hogy az elszenvedett viták, veszekedések talán már nem teszik lehetővé, hogy új alapokra helyezzétek a kapcsolatot, ám gondolj csak bele: ismeritek egymást, és mégis hajlandóak lennétek leülni egy tiszta lap projektre. Akkor hát mégiscsak akarjátok egymást.

Nyitókép: Pexels

Élsz-halsz az IgazinNŐ cikkeiért? Akkor iratkozz fel hírlevelünkre, és mi elküldjük neked a hét legjobb cikkeit, nehogy lemaradj! 🙂

Tovább olvasok