Azért nem lett gyerekem, mert a férjem nem akarta…

– Nekem azért nem lett gyerekem, mert a férjem nem akart – árulja el gyermektelensége okát az ötvenes éveit taposó Juli. Meglep az őszintesége, hiszen senki nem erőltette, hogy megossza ezt az információt. Valamiért ő mégis fontosnak tartotta, hogy a tudomásomra hozza. 

– A gyereknek apa és anya kell, akik házasok. Nekem ez a normális családmodell – folytatja. – Ha ez nincs meg, szerintem a gyereknek nem biztosított a megfelelő lelki fejlődése.

Hmm. Mivel olyan családban nőttem fel, ahol van apa és anya, nekem is mindig természetes volt, hogy ez az ideális családmodell. Na, de ha náluk adott a potenciális apa és anya, egy férfinak vajon joga van megfosztania a társát attól, hogy anyává válhasson? És egy nő miért veti alá magát a férje akaratának? – Vetődnek fel bennem a kérdések.

De soha nem tenném fel neki ezeket, hiszen ez az ő életük, semmi jogom ahhoz, hogy megkérdőjelezzem a döntését. Juli azonban úgy tűnik, hogy gondolatolvasó, mert rögtön meg is válaszolja a bennem felmerült kételyeket.

– Hogy jönnék én ahhoz, hogy a férjemet akarata ellenére apává tegyem? – mondja. – Mit mondanék a gyereknek? Apa miért nem foglalkozik vele?

Azaz Juliban igencsak erős az egyedül maradástól való félelem. Mert ha a férje akarata ellen tett volna, előfordulhat, hogy a férfi elhagyja. Azaz a társfüggőség győzött a gyerek utáni vággyal szemben… Hogy valójában mi is jó a gyereknek? Az én álláspontom az, hogy egy életük végéig harmonikus kapcsolatban élő nő és férfi gyermekének lenni az idilli állapot.

De a világot ismerve, ilyen szinte csak a mesékben létezik. Van ez a tipikus, hagyományos, kétszülős családmodell, igen. Na, de mi van akkor, ha apa vagy anya szerelmes lesz másba, és elválnak? Vagy ne adj’ isten meghalnak? Ha azonban mindenki már az elején a legrosszabbra számítana, soha senkinek nem születne gyermeke.

FORRÁS: PEXELS

Persze, vannak olyanok is, akik azt hangoztatják: erre a világra minek gyereket szülni? Szívük joga. És ismerek több nőt, akik azért nem szültek, mert nem találták meg azt az embert, akivel tervezhettek volna. Bár elragadta őket néha a gyermek iránti vágy annyira, hogy elgondolkodjanak azon: mindegy, kitől, csak lehessen még gyerekük. Aztán mégsem voltak képesek meglépni ezt a lépést.

De az is előfordul, hogy nem is vágyik gyerekre a nő. Vagy azt mondja, ő nem való anyának. Esetleg nem lehet gyereke valakinek, bármennyire is szeretné. Ezer és ezer oka lehet, hogy valaki miért nem válik anyává az élete folyamán. Ez az egyik legkényesebb téma egy nő életében.

Sok esetben ez egy rendkívül fájdalmas ügy az adott személy számára.

Éppen ezért nagy dolog, hogy Juli megosztotta velem életének ezen részét. De úgy gondolom, hogy ha valaki igazán szereti a társát, akkor nem szabadna megfosztania az anyaság érzésétől. Ezt azonban nem fogom Juli orra alá dörgölni, mert ettől semmi nem változik majd, és nincs jogom beleszólni abba, hogyan élik az életüket.

Úgy gondolom, hogy sokféle családmodellben lehet gyermeket nevelni, és mindenki eldöntheti, melyik az, amelyiket választja. A legfontosabb az érzelmi biztonság a gyermek számára az anyagi biztonság mellett. Ezért van, hogy egy egyszülős modell is jobb annál, mint ha anya és apa a gyermek szeme láttára eszik egymás életét…

Nyitókép: Pexels

Élsz-halsz az IgazinNŐ cikkeiért? Akkor iratkozz fel hírlevelünkre, és mi elküldjük neked a hét legjobb cikkeit, nehogy lemaradj! 🙂