Milyen bort válassz, ha édeset innál?

2022-05-12 Gasztro

Ha egy hölgynek kínálnak bort, általában valamilyen könnyebb, édesebb, illatosabb opciót említ a pincér vagy sommelier. Mert a tapasztalat azt mutatja, hogy inkább ezeket kedvelik a nők, és nem például a nagytestű vörösborokat.

De mégis, mit jelent ez, és mikből válogathatunk, ha édes élményre vágyunk? Kiindulásként érdemes tisztázni, mitől is lesz édes a borunk. Ha belegondolunk abba, milyen csodás ízélményt jelent egy érett szőlőfürtről csipegetni a szemeket, könnyen beláthatjuk, hogy a szőlő sok cukrot tartalmaz. Ez a cukor azonban az alkoholos erjedés során eltűnik, hiszen az élesztők is imádják, elmajszolják és alkohollá alakítják. Így jön létre a bor.

De vannak esetek, amikor ez a cukor meg tud maradni: vagy mert leállítják az alkoholos erjedést, vagy olyan magas a cukortartalom, hogy leáll magától. Persze nem minden szőlőfajta alkalmas természetes édes bor készítésére. Olyan tulajdonságokra van szükség, amelyek lehetővé teszik, hogy a szőlő rendkívül sok cukrot tudjon gyűjteni, sokáig a tőkén lehessen hagyni. Ne rothadjon – illetve épp, hogy rothadjon, de azt a nemespenész okozza, hogy aszú lehessen belőle.

A másik eljárás a mesterséges édesítés, amikor a cukrot a borász a borkészítési folyamat részeként adja hozzá. Ez lehet magas minőségű ital is, hiszen az édes pezsgők esetében ezzel találkozunk. Vagy nagyon olcsó boroknál érdemes gyanakodni, hogy cukrozással lett édesítve (pl. félédes vörösborok).

Nézzük hát meg a TOP 3 édes stílust:

 1. Tokaji borok

Igazán jó természetes édes borból keveset találni nemzetközi szinten is. Szerencsések vagyunk ezért, hiszen itt van nekünk a tokaji, ami a mai napig világszerte ismert. Az egyedi fekvésnek köszönhetően a Bodrog és a Tisza felől érkező őszi nedves levegő miatt a nemespenész elindítja a szemek aszúsodását. Azaz eltávozik a víz, összetöpped picire a szem, és a cukor koncentrálódik benne a szőlő egyedi aromáival.

FORRÁS: PEXELS

Többféle édes tokaji bor közül válogathatunk, ezeknek csak egyike az aszú. Aki fehérbort keres, de félédes vagy édes stílusban, annak a furmint vagy az illatos hárslevelű és sárgamuskotály borok remek választást jelentenek. Ha valaki számára az aszú túl tömény, és könnyedebb változatot keres, válogathat a késői szüretelésű borok és az édes szamorodnik közül is.

Mindkettőre igaz, hogy az aszúval ellentétben a szőlőszemeket nem válogatják külön, hanem az aszúsodott szemeket is tartalmazó fürtöket sokáig a tőkén hagyják. Majd egyben szedik és készítik el a bort. A késői szüret friss, légies, gyümölcsös, a szamorodni tartalmasabb, érettebb, hiszen legalább egy évig tölgyfahordókban érlelik.

 2. Édes pezsgők

A pezsgők esetében az eljárás két fázisból áll: készül egy alapbor, majd abban kialakulnak a buborékok. Ez lehet egy másodlagos erjedés a palackban (eredeti francia eljárás), vagy mennyiségi termelés esetében hatalmas rozsdamentes tartályban (tankpezsgő).

Miután a buborékok megjelentek a palackban, és mielőtt az ital piacra kerülne, beállítják az adott pezsgő édességét is, ami hozzáadott cukorral történik. A pezsgők esetében a cukor mennyiségének megfelelően alakulnak a kategóriák is:

  • Az abszolút győztes a doux, ez a legédesebb (50 g/l feletti cukorral)
  • A neve megtévesztő, de ezt követi édességben a sec és demi sec kategória.  Magyarországon száraz pezsgőként árulják.
  • Majd a sor végén található az extra dry, ami még mindig édes (legyen félédes), és véletlenül sem jelenti azt, hogy extrán száraz volna.

 3. Erősített borok 

Ezek közös tulajdonsága, hogy a borban leállítják az erjedést azzal, hogy tömény alkoholt adnak hozzá (abban elpusztulnak az élesztők), így megmarad a természetes édesség. Ezzel együtt az alkoholfoka is magasabb ezeknek az italoknak (átlag 15%). Ide soroljuk a Portugáliából származó portói különböző fajtáit és a Dél-Spanyolországból (Andalúziából) érkező sherryket.

A portóin belül két fő kategóriát különböztetünk meg. Ha a gyümölcsös, fűszeres, rubin színű verziót szeretjük, akkor a rubyt válasszuk. Ha a mogyoró, csokoládé, karamell ízek vonzanak, akkor a tawny port a nekünk való.

A sherry különböző fajtáinak bonyolult rendszere alakult ki. Ezek között szárazakat is találunk (fino és oloroso). Ha édeset keresünk, ott a PX és a Cream, egészen barnás színűek. Az aszalt gyümölcsök mellett kávé, dió, mandula teszi teljessé az élményt.

Nyitókép: Pexels

Élsz-halsz az IgazinNŐ cikkeiért? Akkor iratkozz fel hírlevelünkre, és mi elküldjük neked a hét legjobb cikkeit, nehogy lemaradj! 🙂