Felnőttként már nem lehet tartós barátságokat kötni?

Bizonyára te is észrevetted már, hogy a baráti kapcsolatok az évek során megváltoznak. Azok az emberek, akik valaha a legjobb barátaid voltak, kieshetnek a belső körödből, és maga a kör is jelentősen szűkülhet.

Erre tudományos bizonyíték is létezik: számos kutatás igazolja, hogy a közeli barátok száma 25 éves korunk után drasztikusan csökkenni kezd, és ez az életkor előrehaladtával még tovább folytatódik. Ijesztően hangzik, ugye? Főleg annak tudatában, hogy nem könnyű dolog felnőttként új barátságokat kialakítani és fenntartani.

Ez valószínűleg azért van így, mert amikor még fiatalok vagyunk, nagyjából velünk egyidős emberek vesznek körül, akiknek hasonló az érdeklődési körük. Aztán később (a kapcsolat szorosságától és intenzitásától függetlenül) sokan lemorzsolódnak, mert a prioritások változásával más kerül fókuszba. Család, munka, karrier, külföldre költözés vagy valami más.

Új barátok szerzése azonban meglehetősen nagy kihívás, hiszen az évek alatt sok sérülést és negatív tapasztalatot gyűjtünk, amik bizalmatlanságot szülnek. A másik nehezítő tényező, hogy sok időbe telik egy bizalmon és tiszteleten alapuló kapcsolat kiépítése. De megéri a befektetett energiát, hidd el.

Egy új barátnál mindig tiszta lappal indulsz, arról nem beszélve, hogy teljesen más perspektívák nyílnak meg előtted. Már csak egyetlen kérdés maradt: hogyan erősítheted meg a kialakuló kapcsolatot? Bár nincs általános recept a barátságokra, nem árt tisztában lenned néhány alapelvvel, amit most megosztunk veled.

FORRÁS: UNSPLASH

 A tartós barátság valódi élményeken alapul

Semmi baj nincs azzal, ha egy kávé vagy egy pohár bor mellett beszélgettek, nevetgéltek. Ám szakértők szerint az efféle interakciók kissé felszínesek, és kevésbé járnak nagy kitárulkozással. Egy barátság elmélyítéséhez olyan programok kellenek, amit mindketten szerettek, és amitől egyre közelebb érzitek magatokat egymáshoz.

A közösen átélt intenzív élmények ugyanis erősítik az összetartozást, ezekhez visszanyúlva pedig áthidalhatók a későbbi nehézségek. (Amik minden kapcsolatban előfordulnak.) Kikapcsolódás gyanánt menjetek együtt túrázni, kirándulni, bowlingozni, de egy főzőtanfolyam vagy ékszerkészítő workshop is szuper ötlet lehet.

 Kérd a segítségét valamiben!

A legtöbb embernek nehezen megy a szívességkérés, mert úgy érzi, ettől szerencsétlennek, „életképtelennek” tűnik. Ez egyáltalán nem igaz. Azzal, hogy megkéred a barátodat, segítsen összeszerelni pl. a konyhabútort, azt az üzenetet közvetíted, hogy megbízol benne, és szeretnéd, ha része lenne az életednek. Megeshet, hogy legközelebb te nyújtasz neki támogatást, akár érzelmi, akár fizikai szempontból. Adni és kapni, így van egyensúlyban a barátság, így fűzhetitek szorosabbra a köteléket.

A barátságok csak úgy maguktól nem működnek

A legtöbb felnőtt azért veszíti el a hozzá közel állók bizalmát, mert nem fordít kellő energiát a kapcsolatuk fejlesztésére, fenntartására. Ne feledd: ahhoz, hogy a frissen kötött barátság tartós legyen, törekedned kell a személyes találkozásra – lehetőleg minél gyakrabban. Ennek érdekében ne félj kezdeményezni és kimozdulni a komfortzónádból, hiszen pont ez adja az egésznek a szépségét.

Legyél jó hallgatóság!

Időnként mindenkinek szüksége van arra, hogy kibeszélje magából az érzéseit, mert ezáltal megkönnyebbül. Neked az a feladatod, hogy türelmesen meghallgasd a másikat, és értő figyelemmel fordulj felé. Nyilván ez nem jelenti azt, hogy mindenben egyet kell értened vele, vagy meg kell változtatnod az álláspontodat.

Ám mivel egy új barátság nagyon sérülékeny, hiszen még nem ismeritek egymást régóta, a legjobb, ha egyenesen rákérdezel: „Tanácsot szeretnél kérni tőlem, vagy inkább arra van szükséged, hogy meghallgassalak?”

Nyitókép: Unsplash

Élsz-halsz az IgazinNŐ cikkeiért? Akkor iratkozz fel hírlevelünkre, és mi elküldjük neked a hét legjobb cikkeit, nehogy lemaradj! 🙂

Tovább olvasok