Látszatkapcsolatok csapdájában: „Cseteléskor olyan kedves volt!”

2022-05-21 Szerintünk

Világunkban a kommunikáció nagy részét az online érintkezés teszi ki. Egyszerű és nagyszerű, hogy csak kezedbe veszed a telefont, és máris azt közölsz bárkivel, amit csak akarsz. Bárhol vagy és bármit csinálsz éppen.

Számtalan csetpartnered lehet, és ha épp nem ér rá válaszolni az egyik, akkor a második vagy a harmadik reagál a mondanivalódra. Ennek köszönhetően aztán könnyen alakul ki az érzés: rengeteg emberrel vagy körülvéve, akiket tényleg érdekelsz. Ez nemcsak a barátkozás, hanem a párkeresés területén is igaz.

A magányt tökéletesen képes egy időre elfedni az a csalóka sikerélmény, amit a fel-felbukkanó csetablakok jelentenek. Főleg, ha egyszerre 3-4 delikvens is írogat. Aztán jön a személyes találkozó és a nagy csalódás: az illető – legyen szó barátkozásról vagy másról – egyáltalán nem olyan figyelmes, kedves, okos, mint képzelted… Hogy lehet ez?

 1. Írásban könnyű…  

Amikor csetelsz, nem látod a másik arcát, ezért könnyű beleesni abba a hibába, hogy az általad elvárt lelkesedést, együttérzést, örömöt feltételezd a részéről. Egy átlagos felnőtt ember – hacsak nem igazi szociopata – tisztában van vele, melyik mondatra illik szomorú fejecskét nyomni, melyikre vidámat, vagy épp egy (valójában) semmit nem jelentő szívecskét…

Ezért simán belecsúszhatsz, hogy miközben hosszú sztorikkal szórakoztatod a másikat, a rövid válaszokat – „Nahát!” „De durva”, „Szuper lehetett” – őszintén átérzett reakcióknak éled meg. Holott a másik nem azért szűkszavú, mert olyan lelkes odaadással szenteli neked a figyelmét, hanem egyszerűen unja a témát. Esetleg közben mással is beszélget, vagy épp tévét néz. De azért nem ráz le, mert a veled való csetelést egy mellékes pótcselekvésként tartja fenn.

FORRÁS: UNSPLASH

„Nem olyan fontos, de egynek jó.” A valódi találkozáskor aztán nem csoda, hogy megdöbbensz, amiért nem a megszokott odaadást kapod. Élőben eljátszani az érdeklődést ugyanis sokkal nehezebb, mint írásban. Látod, hogy kényszeredett a mosolya, gyakran a szavadba vág, vagy beszélgetés közben unottan másfelé tekintget. Ilyenkor jön a csalódott hitetlenkedés: „Pedig csetelés közben olyan kedves volt!” Nem, valójában akkor sem volt az. Csak túlságosan magaddal voltál elfoglalva ahhoz, hogy észrevedd.

 2. Aki unalmában húz elő

A másik csoportba azok tartoznak, akikkel mély beszélgetéseket folytatsz, és bizalmukkal teljesen levesznek a lábadról. Ez a típus a  legnagyobb lelki fájdalmait is megosztja veled, tanácsot kér, és végtelenül hálás, amiért meghallgatod. Te pedig úgy érzed, komoly barátság vagy szerelem van köztetek kibontakozóban, hiszen teljesen kitárulkozott neked. A személyes találkozó azonban valahogy mégsem akar összejönni…

Egy barátnőmnek több mint fél év kellett, mire felismerte, hogy tulajdonképpen online lelki szemetesládának használja egy pasi. Mindent tudott Bálintról, a válása részleteitől kezdve a munkahelyi probémáin át a legtitkosabb vágyakig… Csodás kapcsolatnak ígérkezett kettejük története – de mindig közbejött valami a férfinak, amikor a valódi randit tervezték. Később kiderült, hogy barátnője van. Nem vágyott másra, csak egy rajongó figyelmére, amit bármikor megkaphat.

 3. „Hali, mizu?”

A harmadik típus a „mizu barát”, aki következetesen feltűnik időnként, hogy néhány semmitmondó kérdést rád dobjon, majd a válasz után néhány morzsát ő is megosszon veled a saját életéből. A rendszeresség miatt úgy tűnhet, hogy ez egy fennálló és működő kapcsolat. De ha valódi, mélyebb beszélgetésbe, netán személyes találkozóval közös élményekbe próbálod a dolgot átfordítani, nem jársz sikerrel.

Ilyenkor valószínűleg az érdek dominál: valamiért nem akarja megszakítani veled a kapcsolatot az illető, ezért formálisan igyekszik fenntartani. Ám a valóságban nem igazán érdekled. A tanulság? Bár a csetelésnek sokszor helye van, és tényleg megkönnyíti a kommunikációt, ne feledjük, hogy az igazi társas kapcsolatok velejét a személyes érintkezés adja!

Annak vagy fontos, aki nemcsak billentyűket hajlandó nyomkodni a kedvedért, hanem élőben is kíváncsi rád.

Ha vannak ilyen emberek az életedben, célszerűbb rájuk fordítani az idődet a felületes ismerősökkel – vagy idegenekkel – való csetelés helyett. Ha pedig nincsenek,  jobban jársz, ha sürgősen keresel! Mert a látszatkapcsolatok csapdája olyan jéghideg verem, amelynek a mélyén egy idő után kellemetlen egyedül üldögélni…

Nyitókép: Unsplash

Élsz-halsz az IgazinNŐ cikkeiért? Akkor iratkozz fel hírlevelünkre, és mi elküldjük neked a hét legjobb cikkeit, nehogy lemaradj! 🙂

Tovább olvasok