A pasiknak csak a “problémamentes” nők kellenek?

Az csak mese habbal, hogy akkor lesz sírig tartó és boldog párkapcsolatod, ha mindenben egyetértetek.

Mindennel kapcsolatban ugyanúgy vélekedtek, semmilyen téren nem mutattok különbözőséget, mintha nem is szerelmespár, hanem ikrek lennétek. Aki ennek a hiedelemnek szenteli az életét, az magányra ítéli magát, vagy lassú és fájdalmas szívkivéreztetésre.

Kétségkívül könnyebbé teheti az életet, ha egy pár mindenben egyetért. Ugyanakkor unalmassá is. Amin egy ízeset beszélgetnétek – és építő hatással lehetne a kapcsolatotokra -, azt lezárjátok három perc alatt. Bár azt hiszem, a többség boldogan élne ilyesfajta „unalomban”, semmint örökös civódások közepette.

De ki mondta, hogy a különböző véleményeknek, elvárásoknak feltétlenül vitát kell szülniük? Senki, csak ezt láttuk a családban. Vagy ezt hagyták ránk a szüleink: maradj csendben, érts mindenben egyet, és akkor megkapsz mindent. Boldogságot, békességet.

Ó, igen, meg gyomorfekélyt, stroke-ot, tested és lelked kimerülését, kapcsolatod kiürülését. Viszonyod, vagy életed végét. Nem az a megoldás, hogy csendben tűrsz, nyeled a békát és izmosra bólogatod a nyakadat. Semmi jóra nem vezet, ha elfojtasz, ha megtartod magadnak a valódi véleményedet, nem beszéled át érzéseidet és vágyaidat.

Amennyiben mégis ezt teszed, azzal csak egy “illúzió kapcsolatot” teremtesz. A partnered abban a hitben él, hogy boldog és elégedett vagy, minden a legnagyobb rendben van köztetek. Kényelmesen hátradől, hiszen miért ne tenné?

Azt gondolja, ugyanabban a csónakban eveztek, egy az úti célotok. Nem lát be a maszkod mögé, nem tudatosul benne, hogy te szenvedsz ezen az úton. Lassacskán a köztetek lévő erős és biztos kötelék felbomlik, ahogy lélekben folyamatosan távolodtok egymástól.

Egyetlen járható út van: a kommunikáció.

Bátran és magabiztosan fejezd ki gondolataidat! Tiszteld, szeresd és becsüld önmagadat annyira, hogy ki mersz állni magad mellett. Tiszteld, szeresd és becsüld annyira a partneredet, hogy őszinte vagy vele. Oszd meg vele a véleményedet, a félelmeidet, az aggodalmaidat!

FORRÁS: UNSPLASH

Mondd el, mire vágysz! Nem létezhet tabu téma köztetek. Egy érzelmileg és értelmileg érett kapcsolatban természetesnek kell lennie az önkifejezésnek, méghozzá anélkül, hogy attól tartanánk, mi lesz a következménye. Hiszen sokan emiatt választják a hallgatást: rettegnek attól, hogy partnerük elhagyja őket, csak mert nem értenek egyet.

Félnek, hogy inkább lelép a kedves, mintsem küzdjön, dolgozzon a kapcsolaton. Most állj meg egy pillanatra, és tedd fel magadnak a kérdést: komolyan ezt gondolod a partneredről? Ha igen, akkor talán jobb is, ha sarkon fordul. Miként lehetnétek boldog pár az idők végezetéig, ha nem lehetsz önmagad és őszinte mellette, mert képtelen lenne elfogadni?

Ha viszont ennél többre tartod, egy érett személyiségnek, akkor tiszteld meg őt önmagaddal! Kellemes csalódásként érhet, hogy figyelni fog a szavaidra. Igen, talán elsőre zavar jöhet létre köztetek. De aki szeret, és nem a könnyű utat, a „gond nélküli” kapcsolatot keresi minden áron, az nem a bőröndért fog nyúlni, hanem a kezedért.

Azon kezd majd pörögni az elméje, hogy megoldást találjatok. Figyelmesen végighallgatja az érveidet, összeegyezteti az övéivel, és utána olyan opciót kínálhat, amely mindkettőtök számára jó. Mert fontos vagy neki. Igenis lehetséges, hogy gyengéden, de határozottan kommunikáljon egy pár egymással.

Anélkül is tiszteletben lehet tartani egymás kérését és határait, hogy megbántanánk a másikat. De csak akkor van esély vágyaink teljesülésére, ha kimondjuk őket. Az ilyen beszélgetések vihetik előrébb egyéni fejlődésünket, sőt, a kapcsolatunk fejlődését. Egy kapcsolat olyan szobor, melynek kifaragása, majd csiszolgatása, ápolása egy életen át tart. Csak úgy tehetjük jobbá, ha hajlandóak vagyunk megnyílni egymásnak. És mikor helyzet van, nem egymásnak feszülünk, hanem összefogunk…

Nyitókép: Unsplash

Tovább olvasok