Egy meztelen nő ne legyen szexi! Mi van?

Még mindig téma, hogy szexuális kettős mérce van az Instagramon: amíg a férfi mellbimbók szabadon mutogathatóak, addig a fedetlen cicis lányok képeit letiltja az oldal.

A probléma az: miért van még mindig szexualizálva a női test? Miért nem egyformán van kezelve egy félmeztelen nő és egy félmeztelen férfi? Miért indulnak hátrányos helyzetből a nők ezen a területen (is)?

Nyilván az első gondolatom férfiként nekem is az, hogy persze, toljuk a ciciket az Instára! Hát milyen csodálatos gondolat ez! Csak sajnos itt már meg is bukott a dolog, mert én sem tudok szexualitástól elvonatkoztatva gondolni egy női mellre… Sajnálom, biztos én is egy kulturálatlan, barbár előember vagyok, aki csak lemaradva kullog a haladó szellemiségű társadalom nyomában.

Azt gondolom, hogy van egy csomó jól hangzó törekvés, szép eszme, ami sajnos a gyakorlatban nem állja meg a helyét, mert figyelmen kívül hagyja a valóságot, az emberi természetet. Ez mondjuk, mindig vita tárgya lehet: hogy mi az, amin tudunk, akarunk változtatni, és mi az, amin nem, vagy nem érdemes.

Elmondom, mi van most. Ha egy pasi félmeztelenül strandol, és kirak egy képet magáról, azt senki le se szarja. Persze ha Jason Momoa Aquamanként lép ki a habok közül, attól pár lánynak diszkréten elkezd nedvesedni a bugyija, de azért nem ez a jellemző. Ha én chillezek a haverokkal a Balcsi partján, akkor nem csorgatja körülöttem a nyálát egy beindult csajcsapat.

Ellenben, ha egy nő monokinizik, akkor tuti, hogy a körülötte lévő férfiak szolidan, vagy akár direktben megbámulják. Ez a valóság. Lehet azt mondani valakinek, hogy „Figyu, egy női mell teljesen természetes testrész, ne gerjedjél már be rá!” De most frankón, mennyi esély van arra, hogy erre egy pasi azt fogja mondani, hogy: “Igazad, van. Tiszta hülye voltam. Ezentúl ez már nem is indít be”? 0. Zéró. Semmi.

Egyébként én nem is gondolom, hogy jó dolog lenne, ha egy félmeztelen nő látványa nem váltana ki semmiféle bizsergést. Mert persze ha olyan oldalról közelítjük meg a dolgot, hogy így ezen a területen is egyenlőség lenne, akkor ez egy nemes gondolat.

De én azt látom ebben, hogy volt idő, amikor egy kivillanó boka is izgalmat keltett a férfiakban. Most pedig lassan már ott tartunk, hogy ha egy nő egy szál cérnatangában rohangál, annak is teljesen természetes dolognak kellene lennie. És ennek látványától nem szabad, hogy szexuális gondolataid támadjanak, mert akkor egy gusztustalan, perverz, szexista ősmaradvány vagy!

Ami pedig viccessé teszi ezt a #freethenipple mellbimbó kiszabadítós mozgalmat, hogy az egyik oldalon azért kampányolnak érte, hogy a női test ne legyen szexualizálva. Ugyanolyan jogaik legyenek, mint a férfiaknak, vagyis ugyanúgy ne legyen szexinek tartva egy női mell, mint egy férfié.

FORRÁS: UNSPLASH

A másik oldalon pedig az Instán pucsító, onlyfans-en erotikus tartalmakat áruló modellek kardoskodnak érte. Akik pont nagyon szexualizálni akarják a testüket, és őket az zavarja, hogy ezen a felületen nem tehetik meg ez. És ebből már látszik is, hogy ugyanabban a témában a különböző nők nem ugyanazt akarják. Ez nem olyan egyértelmű, mint például a szavazati jog.

Szerintem azért érdemes különbséget tenni, hogy egy női test szexuális tárgyként van-e kezelve, vagy csak van szexuális töltete.

Az elsőt nem szabadna, a másodikat viszont nem szabadna megszüntetni. Az a bajom, hogy amikor azt mondják, hogy a női test szexualizálva van, az egy rossz dolog. Nekem erről még mindig a bigott vallásosság sötét korszakai jutnak eszembe, hogy a szex bűnös tevékenység, a maszturbálástól megvakulsz.

Pedig a szexualitás, ha helyén van kezelve, akkor egy csodálatos dolog. Az, hogy a nők teste szexuális vágyat kelt egy férfiban, az is csodálatos dolog. Azt gondolom, hogy a legtöbb ember örül neki, ha kívánatos a teste. Ha nekem azt mondják, hogy a félmeztelen testem látványa vágykeltő, akkor én annak örülök, és remélem, hogy sokáig így is marad.

Abszolút nem érzem azt, hogy a nők ilyen szempontból hátrányos helyzetben lennének – épp ellenkezőleg. Egy pasi a testével nem igazán tudja elcsavarni a nők fejét. Nincs olyan, hogy felveszek valami szexit egy randira, hogy leessen a csaj álla. Nincs olyan, hogy este belebújok egy szexi fehérneműbe, hogy a kedvesem nagyon beinduljon. A legtöbb nő pedig él ezekkel, élvezi is ezt, és nőnek érzi magát ettől.

Vannak, akik azt gondolják, hogy tök jó lenne, ha a mellük, mellbimbójuk ugyanolyan természetesen lenne kezelve, mint egy férfié. De a másik oldalon meg rengeteg nő van, aki úgy érzi, hogy ez egy női kiváltság, ez a nőiességük része, és ezt nem szeretnék elveszíteni.

Az én véleményem az, hogy engem abszolút nem zavarna, ha félmeztelen nők jelennének meg az Instagramon, vagy az utcán, vagy bárhol. Azt hiszem, attól, hogy ezt szabadon megengedhetővé tennék, még nem élne a lehetőséggel mindenki.

Abban viszont nem hiszek, hogy az jó cél lenne, hogy minősítsünk vissza testrészeket aszexszuálissá. Ez egyszerűen nem így működik. Persze lehet képmutatóan mást hazudni, de a valóság ettől nem fog megváltozni.

Nyitókép: Unsplash

Tovább olvasok