A házasság buktatói: Pár év, és halálra unjátok egymást?

Léteznek neurológusok, akik azt vallják, hogy a romantikus szerelem nettó agybaj. Lássuk be, tényleg nem egy idegileg kiegyensúlyozott állapot. Még akkor sem, ha megélni mámorító. Azt meg azért a legtöbben idővel belátjuk, hogy elmúlik.

Tegyük hozzá: hála az égnek. Mert abban az idegileg felajzott, túlpörgött állapotban ugyan jó lenni, de hosszú távon rohadtul kimerítő lenne. És ez igaz a hosszú távú, tartós kapcsolatokra, és a házasságokra is. Marha jó belekerülni, hatalmas flash együtt élni, férjemnek meg feleségemnek szólítani a szerelmemet. Tudni, érezni és látni, hogy hivatalosan is összetartozunk. Ez tényleg egy csoda.

Csakhogy idővel ez a bizonyos csoda megkopik, és átveszi a helyét a megszokás. Természetesen női magazinok sora ontja a jobbnál jobb tippeket, hogy mire lehetne és kellene figyelni. De a mindennapok sűrűje, a gyerekek körüli tennivalók idővel bedarálják a legtöbb próbálkozást. Pont ezért nem akarok kliséket puffogtatni, megmondani a tutit. Mert ha valami biztos, akkor az az, hogy nincs tuti.

Minden kapcsolat más, és mindenhol más működik. Csupán azt tudom elmondani tapasztalatból, hogy egy 10 éves kapcsolat is képes megújulni. És ehhez nem kellenek csodák, Maldív-szigeteki nyaralás, avagy gyémántgyűrű.

Távolság

A legtöbb pár elköveti azt a hibát, hogy minden szabadidejüket együtt töltik. Nemhogy énidő nincs az életükben, de gyakorlatilag minden lehetséges felszabaduló időt egymásra szervezve élnek meg. Jobb esetben barátokkal, rosszabb esetben csakis kettesben. És ez hiba. Hosszú távon biztosan.

Nyilván a szerelem hajnalán, amikor képtelen vagy lecuppanni a másikról, akkor ez felemelő – sőt, kín lenne, ha nem így lenne. De idővel igenis meg kell teremteni az időt arra, hogy legyetek külön napokat, vagy akár heteket.

Ugyanis pont a távolság, a másik fizikai hiánya tud ráébreszteni egy csomó olyan dologra, amikről hírből sem tudtál. Például, hogy rossz nélküle aludni, és nem az igazi nélküle a vasárnapi reggeli. Sőt, a hajnali buli után is jobb úgy hazaesni, ha mellé bújhatsz be az ágyba.

Barátok

Tartsd meg a barátaidat! Tudom, hogy mondani könnyebb, mint csinálni, de akkor is. Baromi nagy vétek, ha házasságban élve szépen lassan hagyod elhervadni a baráti kapcsolataidat. Hanyagolod azokat az embereket, akik akkor is melletted voltak, amikor te még nem mi-ként, hanem csak én-ként léteztél.

FORRÁS: UNSPLASH

Sőt, megkockáztatom, hogy akkor is melletted lennének, ha egyszer csak válásra kerülne a sor. Szóval tegyél magadért, és igenis szánj időt a párodon, a gyerekeiden kívül a barátaidra is! Mert ez éppen úgy szükséges a kiegyensúlyozott párkapcsolathoz, mint az elég jó szex…

Apropó, SZEX!

A mindenek rákfenéje, a nagybetűs élet, az élet sava-borsa! Az a valami, ami lássuk be: túl van lihegve. Elképesztő módon folyik a médiából, hogy ha nem élsz extrém jó szexuális életet, akkor egy senki vagy. Közben meg a legtöbb tartós kapcsolatban élő pár alig – vagy egyáltalán nem – szexel. Így aztán ezt az elváráshalmazt gyorsan dobjuk is el!

Azt viszont egyáltalán ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy a szex segít igazi mély intimitást megélni azzal az emberrel, akivel megosztod az életed. Könyörgök, ne engedd ezt elveszni! A szex a felnőtt élet igazi ajándéka! A lehető legjobb dolog, amit történhet veled egy stresszes nap után, avagy egy kiadós veszekedést követően. Ugye tudod, hogy a békülős szex az egyik legjobb fegyvered? 😉 (Nemtől függetlenül!)

Nem célom okoskodni, de ha valaha párkapcsolati tanácsot adnék a – még meg sem született – gyermekemnek, akkor biztosan azt mondanám neki: köss kompromisszumot! Hiszen az együttműködésre való hajlandóság fontos. De semmiképpen se engedd, hogy az életed takaréklángon tengődjön! Az élet túl rövid ahhoz, hogy rutinszerű szürkeségben pörgesd a mókuskereket…

Nyitókép: Unsplash