Walt Disney: kegyetlen zsarnok vagy széplelkű álmodozó?

Képzeljük el a világot Mickey, Mulan, Csipkerózsika vagy Elsa nélkül! Nehéz, ugye? A rajzfilmek koronázatlan királya, Walt Disney, egyedülálló birodalmat hozott létre, noha élete közel sem volt meseszerű…

A pofonok erősítik az embert

Ha elég bátrak vagyunk a nyomukba eredni, akkor valóra válhatnak az álmaink – vélekedett az ambícióról a mesemágus, akinek saját élete erre a legjobb bizonyíték. Ha ma élne, valószínűleg azt mondaná, hogy nincs közvetlen út a sikerhez, hanem minden a kitartáson és az elkötelezettségen múlik.

Ráadásul a megoldás néha a legváratlanabb formában érkezik, mondjuk, egy nappali álom képében. A kisiskolás Walt ebben nagyon jeleskedett, nem egyszer kapták rajta, hogy a padban révedezik.

Miután hazatért a katonaságtól, eltökélt szándéka volt, hogy egy újságnál rajzoljon. Bátyja, Roy szerzett neki állást egy művészeti stúdióban, ahol találkozott a szintén rajzoló Ub Iwerksszel. Bár anyagi okok miatt egy éven belül befuccsolt a munka, Disney nem csüggedt, Ubbal megalapította az Iwerks-Disney Commercial Artist céget.

A vállalat neve hosszabbnak bizonyult, mint a léte, de Waltot továbbra sem hagyta el optimizmusa. Hamarosan megalapították a második céget, és az ott készült animációk nagy sikert arattak a helyi moziban. Disney már a Csodaországba pottyant Alice alakján dolgozott, amikor ismét csődbe mentek.

Huszonkét évesen, két bukott üzlettel a háta mögött úgy döntött, álmait bőröndbe csomagolja, és meg sem áll Hollywoodig.

Saját munkatársai is őrültnek tartották

A két Disney fivér az amerikai filmekből ismert klisé szerint élt: sorra kopogtattak a stúdióknál, hogy eladják az Alice-sorozatot, miközben egy garázsban ügyködtek az újabb és újabb ötleteken. A vergődés végül sikerrel járt, további rajzolók kerültek az új, szobányi céghez, amelynek ajtaján ezúttal a Disney Bros. Studio állt.

Megszületett a kalandos Oswald nyúl alakja, aki végre meghozta a szerencsét, így a következő krach “csupán” öt év múlva következett be. Disney-ék forgalmazója nemcsak az Oswald-sorozat jogait nyúlta le, de a stúdió legjobb dolgozóit is. 

Walt úgy döntött, hogy elhagyja a mini álomgyárat, de nyughatatlan elméjében ekkorra már formálódott egy ötlet. Egy vonatúton, jegyzetfüzetében kelt életre Mortimer egér, a világ talán legismertebb mesefigurája, akit később felesége keresztelt át Mickey-re.

Mickey egér különlegesnek bizonyult: sokkal emberibb volt, mint a korábbi figurák, kalandvágyó és optimista. Mint maga Walt Disney. Olyannyira közel állt hozzá a mókás egér, hogy közel húsz évig ő volt a hangja is.

Az első hangos rajzfilm – Mickey-vel a főszerepben – 1928-ban érkezett meg az amerikai közönséghez. „Szenzáció” – harsogták a szalagcímek, és ezúttal a filmstúdiók kilincseltek Waltnál, aki azonban biztos volt benne: sosem adja el Mickey egér jogait.

Megalakult a Disney Studios, és a világ egy kisgyerek csillogó tekintetével várta az újabb és újabb varázslatos figurákat.Walt fáradhatatlanul dolgozott álmai megvalósításán, melyek nem ismertek határokat. Dacára a hollywoodi magazinok károgásának és annak, hogy gyakorlatilag az egész környezete őrültnek tartotta, aki tönkreteszi a stúdiót, Disney nem engedett.

1937-ben bemutatták az első egész estés rajzfilmet, a Hófehérke és a hét törpét. Az elképesztő siker őt igazolta, a Disney univerzum pedig kiterjesztette szárnyait az egész szórakoztatóiparra. Jöttek a díjak (22-vel ma is tartja az Oscar-díj rekordot) és a meseparkok, ahova a felnőttek ugyanolyan lelkesedéssel látogatnak, mint a gyerekek.

A legtermékenyebb álmodozó

Pedig amikor hétévesen elkezdte árusítani a rajzait, a kis Walt nem is sejthette, hova vezetnek a nappali álmodozások. Négy testvérrel nőtt fel egy farmon szigorú, rideg természetű apjuk mellett. Hogy segítsen szerény körülmények között élő családján, újságot kézbesített hajnalonként.

Szenvedélyes rajzszeretete akkor sem csitult, amikor nagykorúnak adta ki magát, hogy bevonuljon a seregbe. A Vöröskereszthez csatlakozott, ahol mentőautót vezetett, de az álcázás helyett ott is inkább saját rajzaival díszítette az autót.

Halála után hamar szárnyra kelt a szóbeszéd, hogy lefagyasztották, és egyre-másra előkerültek új információk arról is, hogy Disney rasszista volt, kegyetlen főnök és depressziós, aki soha nem heverte ki anyja halálát. Roy és ő ugyanis házat vettek ajándékba szüleik házassági évfordulójára, akik azonban alig egy hónapot éltek ott. Hiába szerelték meg ugyanis a kazánt, a szülők gázmérgezést kaptak, amit csak az apa élt túl. 

Walt Disney öröksége 54 évvel a halála után is élőbb, mint valaha. Amellett, hogy legvadabb álmait is valóra váltotta, és a kicsiknek egyedülálló mesebirodalmat teremtett, bennünk, felnőttekben is felébresztette a szunnyadó gyermeket. Ahogy ő is mondta egykor:

Mindig emlékezzetek arra, hogy ez az egész egy álommal és egy egérrel kezdődött!

Tovább olvasok