Nők, akik újraírták a történelmet

A világ leginspirálóbb nőinek listája nagyon hosszú. Az alábbi névsor egy szubjektív gyűjtés olyan lányokról, asszonyokról, akik valahogyan megváltoztatták az addig ismert világot.

Felemelték a szavukat és kiálltak magukért. Maradandót alkottak saját területükön, és örökre bevésték nevüket a történelembe.

 1.  Jane Austen (1775-1817)

Ma is milliók cipelik magukkal a Büszkeség és balítélet vagy az Értelem és érzelem egy példányát puha kötésben vagy e-könyv olvasón. Noha a 19. századforduló mindennapjait ecsetelte regényeinek lapjain, Jane Austen munkássága a mai napig megkerülhetetlen, ha romantikus irodalomról van szó.

Életében csupán hat regényt fejezett be, mégis képes volt megváltoztatni az irodalom irányvonalát. Szabad és közvetlen, mesélő stílusával megkérdőjelezte a társadalomban betöltött női szerepeket. Tette mindezt szellemesen és titokban, ugyanis csak halála után derült ki, hogy az éles szemű meglátások és bölcs riposztok valójában az ő nevéhez köthetők.

 2.  Emmeline Pankhurst (1858-1928)

A brit nők 1928-ban szerezték meg a férfiakkal egyenlő szavazati jogot, tíz évvel korábban pedig a harminc felettiek már voksolhattak. Ez részben Emmeline Pankhurstnek köszönhető, aki a szüfrazsett mozgalom egyik legismertebb képviselője volt.

A radikális aktivista egész életét az ügynek szentelte, politikai gyűléseket tartott és nőjogi szervezeteket hozott létre. A sajtó, a közvélemény és a politika akkor figyelt fel igazán, amikor a szüfrazsettek egyre harciasabb demonstrációkat tartottak. Gyújtogatások, ablakbetörések, éhségsztrájkok és letartóztatások szegélyezték harcukat, mely végül sikerrel járt.

3.  Marie Curie (1867-1934)

A lengyel születésű tudós valószínűleg bármelyik listán szerepelne, mert életműve egyedülálló. Karrierje során számos balszerencse érte, a diszkrimináció szintén gyakori élménye volt nőként és külföldiként egyaránt. A tudomány annyira férfidomináns területnek számított akkoriban, hogy Curie-nek folyamatos verseny volt az élete.

Ám ez nem számított: felfedezett két új elemet (rádium, polónium), férjével közös kutatásai nyomán indult hatalmas fejlődésnek a radioterápia. Nem mellesleg az első nő volt, aki Nobel-díjat nyert, és mostanáig az egyetlen, aki két különböző tudományágban nyert (fizika, kémia).

4.  Coco Chanel (1883-1971)

„Számomra az a fontos, hogy a nők élni tudnak a ruháimban, mert azok kényelmesek, ugyanakkor fiatalosak” – vallotta Coco Chanel, aki több szinten forradalmasította a divatot. Nadrágot tervezett a nőknek, amit addig maximum sporthoz vagy kertészkedéshez vettek fel.

A KÉPEN: COCO CHANEL, FORRÁS: WIKIPÉDIA

Behozta a dzsörzé anyagot, amiből korábban férfi alsónemű készült. Divatba hozta a hamis gyöngyöt és a bizsut, hogy az ékszerviselés ne csupán kiváltság legyen. És persze neki köszönhetjük a “kis feketét”, valamint a világ leghíresebb parfümjét.

5.  Rosa Parks (1913-2005)

1955-ben Rosa Parks három másik színes bőrű emberrel egy busz elején ült az alabamai Montgomeryben, amikor a sofőr szólt, hogy adják át helyüket a felszálló fehér férfinak. A törvények értelmében ugyanis ők csak a busz hátuljában ülhettek. Hárman felálltak, Parks azonban nem volt hajlandó. Ellenállása szimbolikusan elindította az amerikai polgárjogi mozgalmat.

6.  Vigdís Finnbogadóttir (1930- )

Bár a nevét képtelenség megjegyezni, azt annál inkább, hogy ő volt Izland – és egyben Európa – első demokratikusan megválasztott női elnöke. A leghosszabb vezetés rekordja is hozzá fűződik, talán Angela Merkel fogja behozni jövőre. Az elvált, egyedülálló anyaként (!) megválasztott elnök annyira népszerű volt, hogy háromszor választották újra. Elnökségének köszönhető, hogy látványosan javult a nemi egyenlőség a szigetországban.

7.  Malala Yousafzai (1997- )

A pakisztáni iskoláslány azután került a figyelem középpontjába, hogy 11 évesen elkezdte írni blogját. A BBC urdu nyelvű oldalán arról mesélt, hogy milyen az élet, mióta a tálibok átvették a hatalmat. Folyamatosan felszólalt az ellen, hogy be akarták tiltani a lány iskolákat, holott a tanulás lehetőségéhez minden lánynak hozzá kellene jutnia.

A halálos fenyegetések véres merényletbe torkolltak: Malalát fejbe lőtte egy fegyveres, a lány azonban túlélte a sérülést. Az Egyesült Királyságba költözött, és azóta is a lányok jogaiért kampányol. Létrehozott egy alapítványt, és a legfiatalabb díjazottként átvette a Nobel-békedíjat is.

Nyitókép: Emmeline Pankhurst, Wikipédia

Tovább olvasok