3 szektavezető, aki borzalmas tettekre vette rá a híveit

Átlagemberként furcsa belegondolni, hogy mi vezethet jómódú, rendezett hátterű embereket a szekták fogságába.

Természetesen úgy, hogy valójában fogalmuk sincs róla, mibe keveredtek. Elhiszik, hogy ők a kiválasztottak. Azon parányi földi halandók, akiknek a kezében a megváltás kulcsa. És ez a kiválasztottság érzés gyakorlatilag úgy hat mint valami kőkemény drog, aminek – és az agymosásnak – hála a hithű követők bármire képesek: a fegyverkezéstől a prostitúcióig.

A szexguru színre lépése

A mai napig sokan áldják a nevét – amiből a nem egészen hatvan éve alatt volt több is – Oshónak, akit Indiában szexguruként, Amerikában Rolls Royce-guruként emlegetnek. Kétségtelen, hogy mind a két jelzőre rászolgált, hiszen a szabad szex elkötelezett hirdetője volt, és a 97 darabos Rolls Royce gyűjteményét sem lehet elbagatellizálni.

Az már egy más kérdés, hogy a hívei valamilyen megmagyarázhatatlan csoda folytán egyikben sem láttak kivetnivalót. A Netflix Wild, Wild Country 6 részes sorozat alapján lépésről lépésre beleláthatunk, hogy épült fel az általa véghez vitt agymosás. Csak az avatott szemeknek tűnik fel, hogy Osho közeli felvételein egyértelműen kivehető: ennek az embernek nem tiszta a tudata…

Leghűségesebb személyi asszisztense későbbi beszámolói szerint a szentember gyógyszerfüggő volt. Úgy látszik azonban, hogy követőit ez sem zavarta. A szektákban nem az a legfurcsább, hogy tanult embereket képes a bűvkörébe zárni, hanem hogy a legfelfoghatatlanabb, valóságtól elrugaszkodott dolgokat is csont nélkül beveszik a résztvevők.

A KÉPEN: OSHO, FORRÁS: WIKIPÉDIA

Így történhetett meg, hogy a jóságot, szeretetet, szabadságot istenítő guru követői egyszer csak már lőni tanultak. Fegyverekkel jártak, és lélekben felkészültek rá, hogy akár vér is folyhat, ha úgy kívánja a mester…

Önként a halálba a “megváltó” szavára

Jim Jones neve feltehetően sokak számára teljesen idegenül hangzik. Talán még a Népek Temploma – a szentegyház sem ismerős, ami sokáig humanitárius tevékenységeivel tűnt ki. Ők voltak azok, akik felkarolták a nehéz sorsú árvákat, időseket, szenvedélybetegeket. Jim jól játszotta a szerepét és sikeresen megvezette a sajtót. Imádattal ajnározták, sőt, megnyerte támogatónak Kalifornia kormányzóját, a későbbi elnök Ronald Reagant is.

Idővel azt képzelte magáról, hogy ő Jézus Krisztus és Buddha reinkarnációja. Egy cseppet sem zavarta, hogy két különböző vallásról van szó. Az egyház tagjainak kezdetben fizetésük 25%-át kellett átadniuk neki, majd minden pénzük a szektavezetőt illette. A kritikák jó ideig leperegnek róla, egészen egy ominózus cikk megjelenéséig, amelyben az exszektatagok közösen nyilatkoztak, és nemi erőszakot, agymosást, fizikai bántalmazást, drogfogyasztást emlegettek.

Ezek után érezte, hogy felforrósodott a lába alatt a talaj, és a legfanatikusabb híveivel Guyanába távozott. Itt hozta létre Jonestownt, amelyről hamar elhíresült, hogy embertelenül kizsákmányolják az ott lévőket. A téboly kivizsgálása érdekében utazott a helyszínre Leo Ryan kongresszusi képviselő, akivel azonban távozása előtt a fanatikus hívek végeztek.

Ezután a szektavezető – akit nyilvánvalóan megrémített a felelősségre vonás lehetősége – kiadta a parancsot, hogy az egész közösségnek meg kell halnia. A többség önszántából vette be a mérget és adta be a gyermekeinek, míg másokat erőszakkal kellett rávenni erre. Voltak, akiket egyszerűen lelőttek. Végül 914 hívő lett részese a kollektív halálnak.

Bikram – Hollywood közkincse

Bikram – a szintén indiai guru – egykoron a sztárok kedvenc jógaoktatója volt. Jógamester, aki ötvözte az ászanákat a nagy bölcseletekkel. A kétes múlttal bíró csodabogárnak rengeteg híres követője akadt, akik áhítattal itták a szavát. Így nem meglepő, hogy a szexuális bántalmazásainak sora megdöbbentette a rajongóit. Bár az első két “mester”-hez képest Bikram bűnei eltörpülnek, azért ne legyenek illúzióink: ő is szép számmal szedte az áldozatait.

Nyitóképen Jim Jones, forrás: Wikipédia