Kiégett generáció: Nem a munkád vagy, és nem is a bankbetéted!

„Nem a munkád vagy… és nem is a bankbetéted! Nem a kocsid vagy, és nem a tárcád tartalma! Nem egy menő ruha vagy! Egy bohóckodó ganajkupac vagy a világban” – figyelmeztet Tyler Durden a Harcosok klubja című filmben.

Ugyan a film 1999-ben debütált, ma, 2021-ben aktuálisabb, mint valaha – felér egy kijózanító pofonnal, mielőtt téged is apátiába süllyeszt a burnout, a kiégés.

Ez már megint valami modern nyavalya? Régen ilyen nem volt. Bezzeg a mi időnkben attól az asztaltól mentünk nyugdíjba, ahol először elkezdtünk dolgozni! Nem égtünk mi ki sehova, ezek a mai fiatalok már nem tudják, mit csináljanak jódógukba. – ingatja a fejét István bácsi.

Pedig a burnout tömegesen szedi az áldozatait generációnkban. A kiégés szindróma a folyamatos munkahelyi stressz és a sokáig fennálló érzelmi megterhelés következtében fizikai, érzelmi és mentális kimerülést okoz. Innen már egyenes út vezet a depresszióhoz.

Figyelem, a közhiedelemmel ellentétben nem csak a top menedzsereket érintheti! Egy pszichológust, sportolót vagy éppen egy fodrászt is épp annyira maga alá gyűrhet, mint a menő startupnál dolgozó designert.

Tünetei széles skálán mozognak: fizikai-szellemi kimerültség, bizonyítási kényszer, a saját szükségletek háttérbe szorítása. Később a közömbösség, fásultság, intolerancia, depresszió, alacsony önértékelés, a munkateljesítmény csökkenése. Sajnálatos jellemzője, hogy az áldozat személyes kapcsolataiban is cinikussá, rosszindulatúvá válik.

Kialakulásának okát ezren ezerféleképpen magyarázzák. Olyasmiket emlegetnek, mint a visszajelzés és elismerés hiánya (verbálisan, előrejutásban, anyagi juttatásokban). Az önismeret hiánya, a túlságosan hosszú munkaidő – és még nagyon-nagyon hosszan lehetne sorolni.

FORRÁS: PEXELS

Sajnos a munkamorál, a tempó, sőt, a foglalkoztatási jogviszonyok is teljesen átalakultak. Az én dédim is félve kérdezi tőlem időnként, hogy tényleg dolgozom-e, hiszen állandóan itthon vagyok. Home office – ilyen régen még nem létezett. Az amerikai álmot sem hajszolta senki, senki nem égett önmegvalósítási lázban, pedig ma már tudjuk: az lehet belőled, amit csak szeretnél.

Csak meg kell találni a legtutibb melót, és aztán tolni orrba-szájba, félredobni minden mást – úgyis jön majd a jóság, és dől a lé, lesz még bőven idő. És majd akkor, de csakis akkor, mi lehetünk, mi leszünk az élet császárai.

Reklámok parancsára kocsikra gyűjtünk, melózunk, hogy legyen pénzünk a sok felesleges cuccra. A történelem zabigyerekei vagyunk. Nincs se célunk, se helyünk. Nincs világháborúnk, se válságunk. A mi háborúnk szellemi háború, a mi válságunk az életünk. A tévé elhitette velünk, hogy egy szép napon milliomosok, filmcsillagok és rocksztárok leszünk. Pedig nem leszünk. (Tyler Durden)

Hogy közben szétszakadsz, az mindegy. A te életed, a te felelősséged. Azt mondják, ismerd meg a határaidat, jógázz, told a mindfulnesst, lassíts, lépj hátra, lélegezz. Miközben azt sulykolják, a jó élet itt van egy karnyújtásra, találd meg, az mindenki számára elérhető, csak az életed kell beáldozni érte.

Az lehetsz, aki csak akarsz. Légy jó, légy jobb, légy a legjobb – és elnyered méltó jutalmadat! Áldozz be mindent: szabadidőt, családot, a hobbid, a személyiséged. Legyél kompetens, szakértő, legyél megkérdőjelezhetetlen. Csak azzal foglalkozz, ami közelebb visz a célodhoz.

És mi a célod? A boldog élet, a pénz, autók, ékszerek, félévente egy Maldív-szigetek. A lelked is kidolgozod, brandingeled magad Facebookon, Instán. Startupnál dolgozol ingyen, éjszakába nyúló túlórákkal? Ne sírj, légy hálás érte, hogy ilyen menő helyen tolhatod! Vidd magaddal a laptopot a nyaralásra is, különben ki rakja össze a prezentációt?

Gyerek? Viccelsz?! Majd ha már a csúcson vagy, addig a munka a gyereked, a munka az élet. Csináld, gyerünk, ne hagyd abba! Elfáradtál? Dobj be egy energiaitalt, nem állhatsz le, nyomni kell! Ezer másik pályázik a helyedre. Hibázni tilos, egy ballépés, és minden összeomlik, amit eddig felépítettél. Gyerünk, törj a magasba, majd a csúcson megpihensz! Ja, hogy neked nem jött össze? Nem is fog összejönni, sajnálom, valószínűleg a te hibád – kiégtél.

Nyitókép: Unsplash