Delfinek fogságban: Te szórakozol, ők szenvednek…

A napokban láttam, hogy Hosszú Katinka kitett egy fényképet, amin egy delfinnel úszik. A fotó hatalmas felháborodást keltett a kommentelők között, és nekem is összefacsarodott a szívem.

Miért nem jó, ha valaki cuki delfinekkel pancsol…? Elmondom.

Most képzeld el azt a helyzetet, hogy ismeretlenek egy békés napon elszakítanak a családodtól és elvisznek valahova messzire. Ha rosszabb helyére születsz a világnak, akkor őket egy az egyben lemészárolják a szemed láttára. Végig kell nézned a vérfürdőt, és csak utána visznek el…

A hosszú, fullasztó utazás után, mely egy koporsó méretű dobozban történik, megérkezel valahová, és ezentúl egy kerek, felfújható medence lesz az otthonod. Életed végéig.

Senkinek nem tudod elmondani, hogy mit érzel, mert nem beszéltek egy nyelvet. Azt hiszik, hogy tök hülye vagy, így hát megtanítanak mindenféle dologra. Ha körbeúszod a medencét, kapsz enni. Nagyon népszerű vagy, emberek ezrei látogatnak meg. Néha idegenek bejönnek hozzád a vízbe, ölelgetnek és simogatnak, közös szelfit készítenek veled. És így telik el minden egyes nap. Soha többé nem térhetsz vissza az otthonodba és a családodhoz.

Ha ez egy emberrel történne meg, felháborodna a világ. De mi van akkor, ha ez egy olyan lénnyel történik, aki ugyanolyan intelligens, mint mi? Akinek van neve, családja, szerettei, otthona? Nem kitaláció: Lolita, a kardszárnyú delfin közel ötven éve él magányosan egy ilyen medencében.

FORRÁS: UNSPLASH

Talán te is találkoztál már valamelyik palackorrú társával egy delfináriumban. Karikákon ugrálnak át, ráadásul meg lehet ölelni őket és együtt úszni velük, az egész nagyon látványos, minden pénzt megér. A kis Pistike olyan jól szórakozott a tavalyi nyaraláson, hát elvennéd a gyerektől ezt az élményt? Hát állatkertek is vannak, nem?

A látogató persze nem feltétlenül van vele tisztában, hogy mi történik a háttérben. Nem vagy szemétláda, ha már voltál delfináriumban. Nem tudhattad, hogy ezek az állatok nem jókedvükből úszkálnak veled. Még a világ leghíresebb delfinidomárja is csak keserű tapasztalatok után jött rá a Flipper forgatásakor. Richard O’Barry kedvenc delfinje, Kathy, lesüllyedt a medence aljára, és addig tartotta vissza a levegőt, amíg meg nem halt. Így vetett véget a több éves, kibírhatatlan fogságnak – és így lett az eset hatására az idomárjából elkötelezett állatvédő aktivista.

– Ugyanis a delfin – az emberhez hasonlóan –  képes az öngyilkosságra. Hugo, a kardszárnyú Lolita párja például addig verte a fejét a medence falába, amíg meg nem halt.

– Azért ugrálnak át a karikán, mert különben nem kapnak enni.

– A fertőtlenítőszeres víztől szemgyulladást kaphatnak, vagy megvakulhatnak tőle. A show zenéje halláskárosító dübörgés a víz alatt. Amikor delfineket ölelgetsz, olyan baktériumokat viszel át a rájuk, ami makacs bőrgyulladást okoz.

– A delfinmosoly nagyon megtévesztő. Felfelé kunkorodó szájuk egyszerűen az arcberendezésük sajátossága, nem azért ilyen, mert mosolyognak.

– Nincs akkora medence, ami fedezné az állat szükséges életterének akár egymilliomod részét is. Hiszen életformájukból adódóan napi több száz kilométert úsznak.

– Rajtunk kívül a delfin az egyetlen faj, ahol minden egyednek saját neve van. Persze nem betűkből áll, hanem egy egyedi füttyszó-szerű hang.

– Hozzánk hasonlóan szociális lények, vannak barátaik, családjuk, és velük élik le az egész életüket.

– Olyannyira intelligensek, hogy egyes országokban Non-Human Person státuszt élveznek. Azaz olyan személyek, akik nem emberek.

A delfinárium nem olyan, mint az állatkert. Utóbbiakra néha azért szükség van, például kihalóban lévő fajok védelmében, sérült állatok megmentésekor, vagy fogságban született állatok felnevelésekor. Minden más esetben állatokat fogságban tartani a saját szórakozásunkra nem jófejség. Nem véletlen, hogy a szabadon 50-60 évet megélő delfinek családjuktól elszakított, fogságban tartott példányai az esetek túlnyomó részében 1-2 évig maradnak életben.

Sokszor egyszerűen csak a szomorúságba pusztulnak bele.

Szerencsére afelé halad a világ, hogy előbb-utóbb az összes ilyen létesítmény be lesz zárva. Ha szíved vágya delfinekkel úszni, azt szerencsére megteheted szabadon is! Hozzánk közel, az Adrián is élnek, de egy vörös-tengeri nyaraláson szinte garantált a találkozás. Egyszerűen csak odavisznek hajóval vagy csónakkal a delfinek vonulási útjába. Kíváncsi állatok, gyakran odajönnek játszani az emberekhez, és néha még ugrálnak is. Mindezt önszántukból teszik, így ez a delfinmosoly egész biztosan igazi.

(A szerző hat évig dolgozott a Vörös-tengeren, és merült rengetegszer delfinekkel.)

Nyitókép:

Tovább olvasok