5+1 dolog, amitől nem lenne szabad félned az életben - Igazinő | Igazinő

5+1 dolog, amitől nem lenne szabad félned az életben

A múltkor azon gondolkodtam, mennyi mindentől tartunk az életben. Ez pedig komoly lelki terhet ró ránk a mindennapokban.

Persze természetes, hogy bizonyos dolgokat, nehézségeket el szeretnénk kerülni – de vannak, amik elkerülhetetlenek, így jobb felkészülnünk rá, mint tartanunk tőle… Szóval íme, 5+1 dolog, amitől nem lenne szabad félned az életben:

A jövőtől

Tudom, hogy a jövő sokszor egy ijesztő, megfoghatatlan valami. Korábban én is folyton aggódtam: mi lesz, ha ezt teszem? Mi fog történni? Vagy éppen mi nem történik meg? Mivel sok esetben úgysem tudhatod biztosan, minek mi lesz a következménye, csak egyet tehetsz.

Az adott helyzetben rendelkezésre álló információk alapján megléped, amit helyesnek gondolsz. Ha pedig valami nem úgy alakul, ahogy szeretted volna, tanulsz belőle, majd újratervezel. Mint egy jó GPS. 🙂 Nincs tökéletes ember, sem tökéletes megoldás…

FORRÁS: PEXELS

A döntésektől

Ó igen, a másik nagy kedvencem, ugyanis nagy halogató és mérlegelő vagyok. Rájöttem viszont, hogy ezzel általában csak azt érem el, hogy egy helyben toporgok. Amióta tudatosan gyorsabban döntök, és elköteleződöm dolgok mellett, észrevettem, hogy jobban halad az életem. Mert én irányítom, és így sokkal magabiztosabb vagyok. A döntésektől nem érdemes félni, egyszerűen csak meg kell hozni őket.

Mások reakcióitól

Nem felelhetünk meg mindenkinek. Nyilván közösségben élünk, ezért nem mondom, hogy nem számít mások véleménye, de túl nagy jelentőséget sem kell tulajdonítani neki. Légy önazonos, tedd azt, amit te jónak gondolsz – anélkül persze, hogy szándékosan megbántanál másokat.

És hidd el, mindig lesz, aki tud veled azonosulni, vagy kedvelni fog. Aki nem, hát istenem! Sajnos nem lehet mindenkinek megfelelni. Saját magadnak, a normáidnak és az értékrendednek viszont érdemes, mert az a legfontosabb. Hiszen másokat el tudsz kerülni, de önmagadat nem.

Kimondani az érzéseidet

Senki sem tudja kitalálni, mit gondolsz és mit érzel. Ha nem fejezed ki, a sötétben fognak tapogatózni. Sokkal egyszerűbb nyílt kártyákkal játszani – ezzel megadod az esélyt, hogy a másik reagálhasson. Ha netán olyan reakciót kapsz, amire nem számítottál, akkor is megnyugtató érzés lesz, hogy te legalább mindent megtettél.

Attól, hogy valami véget ér 

Ha éppen egy jó helyzetben vagy – szuper kapcsolatban, vagy épp egy nagyszerű munkahelyen -, ne rontsd el azzal a pillanatot, hogy azon pörögsz, mi lesz, ha vége lesz! Egyrészt lehet, hogy ezzel tényleg bevonzod a végét, másrészt nem tudod élvezni addig, amíg tart.

Nekem például volt olyan időszak az életemben, amikor nem volt munkám, pedig már nagyon kerestem. Mégsem azon túráztattam magam, hogy itt egy új nap, és még mindig sehol egy ajánlat. Inkább arra gondoltam: ha lesz munkám, bánni fogom, ha nem használom ki a mostani szabadságom minden percét. Így hát beiratkoztam egy régen halogatott nyelvtanfolyamra, élveztem a napsütést egy padon ülve, és barátokkal találkoztam. Persze mellette nagy erőkkel kerestem az állást is, de tudatosan figyeltem rá, hogy élvezzem ezt az időszakot, amíg tart.

A járatlan utaktól

Biztos ismered a mondást: aki mer, az nyer. Ezt a saját bőrömön tapasztaltam meg többször is. Volt, hogy belevágtam dolgokba, amiktől féltem, és valahogy mindig jól jöttem ki belőlük. De még ha eleinte nem is, akkor meg tanulsággal szolgáltak. És az önbizalom pontosan innen jön: hogy mennyi új helyzettel találkozol, amit aztán megoldasz. A sokadik után már egyre bátrabban vágsz bele az ismeretlenbe, mert ott lesz mögötted az az érzés, hogy eddig is sikerült. Szóval ne félj az élettől, inkább éld!

Nyitókép: Pexels