Steve Jobs: Kegyetlen apa volt, vagy csak rosszul szeretett?

Jobs életét számos legenda övezi.

A hétköznapi ember számára túlzó mértéket öltött maximalizmusától és a mindent elsöprő munkamániájától kezdve az alkalmazottjaival szemben tanúsított szigorú terroron át a fura étkezési szokásokon keresztül egészen a buddhista aszketikus életmódig.

Hogy ezekből mi az igaz, és mi csak mese, már sosem tudhatjuk meg. Tele volt titkokkal, érthetetlen eszmékkel, őrültségnek hangzó álmokkal. Mindeközben magánéletét ellentmondásokkal teli konfliktusok, lelkét pedig kínzó fájdalmak terhelték.

Jobs, a “teher”

Nem kívánt gyümölcse volt egy nem kívánt kapcsolatnak, ezért születése után édesanyja lemondott róla. Egy ember életében – úgy képzelem – ez az egyik legnagyobb fájdalom, amikor valamilyen oknál fogva azt érzi: nem elég jó a saját anyjának sem. Talán ebből az alapélményből táplálkozott az az önmagával szemben támasztott irreális követelmény, hogy a lehető legjobb, szinte tökéletes legyen. És ebből a szemszögből ítélte meg a környezetét is.

Chrisann Brennan, a csalódás

Kapcsolatuk igazi bohém, hippi szerelemmel indult. Hamar összeköltöztek, azonban a hétköznapi boldogságot Jobs nem engedte meg maguknak. Brennan, aki egy érzékeny művészlélek volt, megsínylette Jobs spártai szerelmét. A szigorú vegán étrend, a zen buddhista eszmék és az anyagi hívságok kategorikus elutasítása sok volt számára.

Hiába voltak élettársak, Jobs az érzelmeket is szűken mérte. Szerinte a szerelem csak akkor szabad, ha nem engednek a társadalmi elvárásoknak – ezért aztán külön hálószobában aludtak. Brennannek boldogtalan volt mellette az élete.

A sors furcsa fintora, hogy szakításuk után derül ki: Brennan teherbe esett. Jobs bepánikolt, nem akart apává válni, nem akarta vállalni a felelősséget és a terheket. Tagadta az apaságot, de a DNS-vizsgálat pontot tett a vita végére, és a bíróság gyerektartás fizetésére kötelezte őt. Később egy sajtónyilatkozatban azt mondta, hogy megbánta az akkori viselkedését, és sajnálja, hogy sem anyagilag, sem érzelmileg nem támogatta őket.

Lisa, az elutasított

A lányáról évekig nem vett tudomást, azonban később mégiscsak felvette vele a kapcsolatot. Igyekezett apává válni, de nem tudott kibújni a bőréből, Lisát is tökéletesíteni, fejlesztgetni akarta.

A KÉPEN: LISA BRENNAN-JOBS, FORRÁS: WIKIPÉDIA

Lisa életrajzi könyvében említést tesz róla, milyen kegyetlenül konzekvens volt vele az apja. Állítása szerint nem volt szokatlan, hogy fűtetlen szobában kellett aludnia, vagy nem volt hajlandó fizetni a tandíját a Harvardon – ezt végül a szomszédok fizették neki.

Amikor az akkor már dúsgazdag Jobsra rápirítottak, hogy miért nem támogatja a lánya taníttatását, azt felelte: nem akarja őt tönkretenni. Hogy ezzel az oktatásra tett becsmérlő kritikát, vagy azt szerette volna, ha Lisa megdolgozik a sikerért, már sosem fog kiderülni. Az mindenesetre azonban árulkodó, hogy kerek perec megmondta a lányának: nem fog örökölni semmit. Halála után mégis tetemes összeget hagyott rá.

Laurene Powell, a megnyugvás

Laurene Powell-lel egy egyetemi előadáson találkozott. A szerelemből házasság lett, 3 gyermeket neveltek, és Jobs haláláig együtt éltek. Felesége finomított Jobs érdes lelkén, és a buddhizmus jegyében teltek napjaik. Mit tudunk Steve Jobs-ról? Valójában semmit. Ő volt a rebellis, a sorból kilógó, a kerek dugó a szögletes lyukban. Pont, ahogy azt az első Apple reklámban hirdette:

Itt vannak az őrültek. A sorból kilógók. A rebellisek. A bajkeverők. A kerek dugók a szögletes lyukakban. Akik másként látják a dolgokat. Ők nem kedvelik a szabályokat, s ők nem fogadják el a régit. Idézheted őket, ellenkezhetsz velük, dicsérheted, vagy épp becsmérelheted őket. Egyetlen dolgot nem tehetsz: nem hagyhatod őket figyelmen kívül. Mert ők változtatnak a dolgokon, ők tartják mozgásban a világot. S míg néhányuk őrültnek tűnik talán, közben zseniket látunk. Mert azok az emberek, akik azt gondolják magukról, hogy képesek változtatni a világon, nos ők azok, akik meg is teszik.

Nyitókép: Wikipédia