Interjú Budavári Fülöppel, a zaklatás elleni küzdelem fiatal élharcosával - Igazinő | Igazinő

Interjú Budavári Fülöppel, a zaklatás elleni küzdelem fiatal élharcosával

Fülöp, aki modell, influenszer, fiatal kora ellenére tevékeny időszakot tudhat maga mögött. Vérbeli aktivistaként gyakran áll számára fontos ügyek mellé, és örömmel csatlakozik olyan kezdeményezésekhez, amelyek a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésére irányulnak.

A nyilvánosság számára a projekt azután vált ismertté, hogy Fülöp tavaly elkészített egy provokatív fotósorozatot, amiben felhívta a figyelmet a bántalmazás veszélyeire. Legújabb, Tegyünk együtt a bántalmazás ellen nevű kampányával  azt szerette volna elérni, hogy elinduljon egy szélesebb körű párbeszéd a témában. Ennek kapcsán beszélgettünk vele.

Sokak számára követendő példa lehetsz, hiszen a népszerűségedet fontos üzenetek átadására használod. Mi a leghatékonyabb eszközöd arra, hogy kevesebb bántalmazás érje a fiatalokat?  

– Az arcom, a hangom, a nevem, a videóim. Igyekszem kihasználni az ismertségemet és ebből előnyt kovácsolni. Az online és offline térben történő zaklatás, megfélemlítés ellen úgy vehetjük fel a harcot, ha minél többet beszélünk róla, hogy megtanuljuk kezelni az ilyen helyzeteket. A küldetésem, hogy sokakhoz eljusson az üzenetem, mégpedig az, hogy muszáj foglalkozni a jelenséggel és komolyan venni.

A közösségi média visszafordíthatatlanul megváltoztatta az életünket. Nagyon sok pozitív hozadéka van, ám egyre több bizonyíték lát napvilágot a káros hatásaival kapcsolatban. Mit gondolsz, mit érdemes tenni annak érdekében, hogy ez egy pozitívabb, egészségesebb, támogatóbb környezet legyen?

– Sokan beleesnek abba a csapdába, hogy azt hiszik, nem elég jók, nem elég szépek, vagy az életük kevésbé izgalmas, mint azoknak az embereknek, akiket a közösségi oldalakon látnak. Ideje lenne végre megérteni, hogy mindenki a legjobb formáját és pillanatát igyekszik mutatni ezeken a felületeken. A tökéletes nőjét/pasiját, a tökéletes nyaralását, a tökéletes főztjét stb.

Nekem is, mint bárki másnak, akadnak rossz napjaim, én sem tudok mindig felhőtlenül boldog lenni. Ezért szeretném felhívni a fiatalok figyelmét arra, hogy a dolgok nem mindig olyanok, mint amilyennek tűnnek a virtuális térben.

FORRÁS: BUDAVÁRI FÜLÖP SAJÁT KÉPE

Már több fórumon elmondtad, hogy gyerekkorodban duci voltál, és emiatt sokat bántottak, csúfoltak az iskolában. Akkor hogyan kezelted a helyzetet, és mit teszel most, ha valaki beszól, élcelődik rajtad, vagy becsmérli a munkádat?  

– Ahogy visszaemlékszem, szóltam a szüleimnek, ők pedig próbáltak vigasztalni, támogatni. De nyilván nem tudtak megvédeni mindentől és mindenkitől, így viszonylag elég korán megtanultam, hogyan álljak ki magamért. Bár ezek az élmények egyáltalán nem kellemesek, segítettek abban, hogy azzá váljak, aki ma vagyok.

Kérdésed második felére pedig azt mondanám: aki kiborul egy gyűlölködő hozzászólástól, annak sokkal nehezebb dolga van influenszerként. Nyilván nekem sem esik jól, ha gúnyolódásba és sértegetésbe torkollik egy-egy komment, de nem rágódom rajta. A családom megtanított arra, hogy nem számít azoknak a véleménye, akik egyáltalán nem ismernek, és semmit sem tudnak az életemről vagy a munkásságomról

Nemrég útjára indítottad a „Tegyünk együtt a bántalmazás ellen” Instagram-oldaladat, és elkezdtél egy live beszélgetősorozatot hírességek bevonásával. Mi a hosszú távú célod ezzel a kampánnyal?

– Olyan személyiségem van, hogy a negatív dolgokból is erőt és energiát merítek. Talán ez a titka annak, hogy kedvelnek az emberek, és kíváncsiak a véleményemre. (De nem akarok senkit megváltoztatni vagy presszionálni, azokra nem is igazán lehet hatni, akik nehezen befogadók egy adott témára. Ezt persze csak zárójelben tenném hozzá.)

A társadalmi párbeszédet, a szemléletformálást rendkívül fontosnak tartom, ezért gyártok érzékenyítést célzó tartalmakat. Ha a videóimmal és a posztjaimmal csak egyetlen ember életét változtatom meg azáltal, hogy felismeri a bántalmazás jeleit és segítséget kér, akkor már megérte.

Még csak 23 éves vagy, de már most nehéz összegyűjteni, mi minden történt veled. Miből merítesz ihletet ahhoz, hogy belevágj új dolgokba?

– Lehet, hogy ez így túlságosan líraian hangzik, de mindig van valami, ami foglalkoztat, nem ismerem az állóvizet. Egyik ötletemből születik a másik, és még egy átlagos napomból is képes vagyok izgalmasat kreálni. Azt hiszem, folyamatosan hajt a kíváncsiság, a tettvágy, a világ megismerésének igénye. Egy mondatban összefoglalva: nagyon kevés olyan élethelyzet van, aminek nincsen pozitív hozadéka számomra.

Nyitókép: Budavári Fülöp saját fotója