Drágakővadászat és Marsjárás: Miért unatkoztok otthon a gyerkőccel?

2021-03-27 Koffein

Az állandó otthonülés, bezártságérzet és programnélküliség nemcsak ránk, felnőttekre jelent veszélyt, hanem a gyerekeinkre is.

A kert mint opció persze mindig kéznél van, de előbb-utóbb azt is meg lehet unni. Én legalábbis a saját kertünk minden sarkát ismerem már. Mit tehet a szülő, ha már agyára ment az unatkozó gyereke és minden múzeum, sportlétesítmény, állatkert és játszóház be van zárva? Hát vagy “felmond”, vagy alternatív programok után néz! Megmutatom nektek, hogy mik a mi kedvenc fiús programjaink!

Gyűjtsetek több millió éves fosszíliákat!

Kapjatok fel egy jó túrabakancsot, vegyetek magatokhoz egy kalapácsot, és játsszatok régészesdit! Biatorbágyon titeket is vár a Nyakas-kő. Ha a könnyű túraútvonal végén leereszkedtek a hegyfal lábához, bádeni és szarmata korszaki tengeri üledékes kőzetet találtok.

Ezen a területen 15 millió évvel ezelőtt sekély, sós tenger hullámzott, amelyben rengeteg kagyló és csiga élt. Ezek a fosszíliák tömegesen megtalálhatók a Nyakas-kő alatt. A sikerélmény garantált, lépten-nyomon fosszíliákba ütközik az ember. Miután begyűjtöttétek a kincseket, tegyetek egy sétát  a Százlépcsőn, és élvezzétek a Madárszirtről nyíló csodálatos kilátást!

Asztronauták, irány a Mars!

Szkafandereket fel, űrkaját a motyóba, aztán pattanjatok be a négykerekű űrhajótokba, és látogassatok el Gánt egykori bauxitbányájához! A szabadtéri geológiai tanösvény 13 állomásból áll, ami kisgyerekkel is könnyűszerrel végigjárható. A vörös, poros, dimbes-dombos táj igazi marsi élményt nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Tipp: úgy öltözzetek, hogy ne sajnáljátok, ha csupa vörös bauxit málladék lesz a ruhátok és cipőtök!

FORRÁS: UNSPLASH

Indiana Jones és az Elveszett Szurdok 

Pilisszentkereszttől délre, a falu határától nem messze kígyózik a Dera-szurdok. Itt minden kisfiú és játékos lelkű szülő önmagára talál, hiszen igazi, természetes kalandpályára leltek. Ki tud ügyesebben szikláról sziklára mászni, a patakmederben gumicsizmában gázolni vagy fa hídon átkelni a kanyargós Dera-patak fölött? A nagyobbacska gyerekek (3 éves kor fölött) órákat el tudnak szórakozni a kavicsdobálással és faág úsztatással. És az ég szerelmére, tényleg vigyetek gumicsizmát is magatokkal!

Csepel konténer kikötője, ahol óriásgépek gurulnak

A hatalmas kikötő egy kevésbé forgalmas út mellett helyezkedik el, így könnyen le tudtok parkolni. A dróthálós kerítésen keresztül fantasztikus látvány nyílik a megagiga konténerdarukra és a hihetetlen méretű konténertargoncák munkájára. Döbbenetes és magával ragadó látvány ezeket az óriási gépeket sürögni-forogni látni a konténerrengeteg kellős közepén. Még én is belefeledkeztem az ámulatba – pedig fiús anyaként higyjétek el, kemény kiképzést kaptam “építkezés csodálatból” -, nemhogy a fiam.

Legyetek drágakő vadászok!

A Mátyás-hegy Alsó Kőfejtő a Szépvölgyi út mentén, Budapest II. és III. kerületének határán helyezkedik el. A kőfejtőből több barlangbejárat is nyílik, de ezekbe a saját biztonságotok érdekében inkább ne próbáljatok bejutni. Helyette ragadjatok szerszámokat, és találjatok kalcitot! Ehhez a karbonát ásványhoz a kövek szétkalapálásával juthattok hozzá. Érdemes a lejtő törmelékből gyűjteni, ne essetek neki a hegynek, mert védett lelőhely. Fontos: A fejetekre vigyázzatok, nehogy kőomlás miatt baleset érjen valakit!

A megunhatatlan kavicsdobálás és kacsaetetés

Nekem ez semmilyen program, de a fiamnak valamiért megunhatatlan sláger. Ha bármilyen vízbe kavicsokat dobálhat, az valami különlegesen csodálatos élményt jelent számára. Legyen szó akár a Duna-partról, akár a Velencei tóról, akár egy kis patakról. Ha még kis papírhajót is úsztathat, legalább 20-25 percig csendben (!) van.

Kamaraerdei tanösvény – természetkutatók előnyben

Újbuda legnagyobb erdeje a 200 hektáros Kamaraerdő. Tök jó, 12 állomásos interaktív tanösvényt találtok itt. Többek között erdei xilofonnal és olyan ugróiskolával, amivel kideríthetitek, tudtok-e akkorát ugrani, mint az erdei állatok. Vigyetek magatokkal távcsövet a madárleshez.! Ölyvek, harkályok, pintyek, csuszkák, cinegék, feketerigók, vörösbegyek és őszapók fognak kísérni benneteket az úton. Fedezzétek fel az emlősök lábnyomait, ja és a nagyító se maradjon otthon, a bogarak tanulmányozása is remek móka! Mehettek biciklivel is, úgy sokkal izgibb.

A további ötleteket kommentben várjuk tőletek. 🙂

Nyitókép: Unsplash