Endometriózis – a láthatatlan kór

Évekig úgy éltem, hogy megtagadtam önmagam, a fájdalmam, a kínom. És idővel már magam is kezdtem elhinni, hogy egy gyenge, semmirekellő nő vagyok, aki még egy egyszerű menzeszt sem bír nyavalygás nélkül végigcsinálni.

A kálváriám 18 éves koromban kezdődött, éppen az első szexuális élményemet követően. Egy enyhe felfázással. Meg anyám nem éppen finom célzásával, hogy milyen laza erkölcsű is vagyok. Mert ugye 1,5 év után lefeküdni egy fiúval hatalmas bűn…

Szóval, szégyenszemre elbattyogtam a háziorvoshoz, aki fel is írta a protokoll eljárás szerinti készítményeket, és szépen vártam a csodát. Majd elmúlik, és közben bőszen fogadkoztam, hogy többé nem adom oda magamat annak a fiúnak.

Csakhogy a fiú ment, de a gyakori pisilési inger maradt. Hiába szedtem rá bármit is. Ezt idővel tetézte a véres vizelet és az iszonyatos fájdalom. Meg a szégyen, hogy bennem valami visszafordíthatatlanul elromlott. Újabb orvosi kör következett, de az összes vizsgálat negatív lett. Makk egészségesnek tűntem a papírok és az orvosok egyöntetű véleménye alapján.

Alapvetően sokat fájtam mindenhol, de a menstruációm alatt marokszámra kapkodtam be a fájdalomcsillapítót, ami vajmi keveset segített. Mégis az összes orvos azt sulykolta belém, hogy ez normális. Ez a nőiességem része. Ezt meg kell élni, ki kell bírni, meg amúgy sem lehet ez olyan fájdalmas, túlreagálom, hisztis vagyok.

FORRÁS: PEXELS

És ha az ember éveken át orvosról orvosra járva azt hallja, hogy vele van a baj, akkor idővel elhiszi. Esküszöm, szívesen belenyugodtam volna, hogy az átlagnál rosszabbul tűröm a fájdalmat. Gyenge nő vagyok, aki nem tudja megélni a nőiességét – bár bevallom, a falat kapartam, amikor ezzel jöttek. Mert éld már úgy boldogan, kiegyensúlyozottan, harmóniában a nőiességed, hogy rendszeresen 7 napig ömlik belőled a vér! Nem bírsz felkelni, egy merő kín bejárni a munkahelyedre, és a párkapcsolatra, mint olyanra, gondolni sem mersz.

A családom és a kollégáim közönyét gyakorlatilag idővel járulékos veszteségnek fogtam fel. Megtanultam elfogadni, vagy legalábbis rezzenéstelen arccal tűrni, hogy nem értenek meg. Bezárkóztam, és magam sem értem, hogyan, de 29 éves koromban bekopogtatott a szerelem. Akkor már 11 éve kínlódtam, jártam orvosokhoz és könyveltem el újra és újra, hogy velem van a baj. Csakhogy a szerelem ereje, a maga tiszta csodája, meghozta az erőt a továbblépéshez.

Idővel sikerült megtalálnom az orvost, aki VÉGRE kimondta a kór nevét: endometriózis.

Soha akkora megkönnyebbülést nem éreztem, mint abban a pillanatban. Mázsás súlyok estek le rólam, mert annyi év után kiderült: nem vagyok egy defektes lény, aki csak kitalálja a fájdalmat, netalán beképzeli, avagy nemes egyszerűséggel nem bírja elviselni azt a pindurka szenvedést.

A történetem nem teljesen happy end, mert volt bőven küzdelem az első babánkért, de azt elmondhatom, hogy minden nehézség megérte. Család lettünk, anya lettem és nő, aki képes viselni a fájdalmat.

Endometriózis

A láthatatlan kór, ami nők millióinak életét keseríti meg. A világon mintegy 176 millió nő él endometriózissal, ami azt jelenti, hogy minden 10. fogamzóképes korú nőt érint. A betegség kialakulásának oka máig ismeretlen, de feltehetően méhnyálkahártya sejtekhez hasonló sejtek kerülnek a méh üregen kívülre. Sajnos ezek pont úgy viselkednek, mintha a méhüregben lennének: hormonhatásra megduzzadnak, és vérzés kíséretében leválnak. Csak nem tudnak kiürülni, mert nem áll rendelkezésükre semmilyen kivezető nyílás (hüvely).

Így idővel vér és gyulladásos fehérjék szaporodnak fel a kismedencében, ami felrakódásokhoz és ciszták kialakulásához vezethet. Ezáltal hegszövetek alakulhatnak ki. Vagyis a belső szervek összehegesedhetnek, ami meddőséget okozhat. A kór első számú tüneteként a fájdalmas menstruációt és a vérzési rendellenességet tartják számon. A női meddőség egyik leggyakoribb oka, de okozhat fájdalmas együttlétet is. A betegség felismerése a nem kifejezetten specifikus tünetek miatt évekig is elhúzódhat.

Nyitókép: Pexels