Szabó Lőrinc: Nem akart a szeretője és a felesége között választani!

Szabó Lőrinc verseit jól ismerjük, de azt már kevésbé tudjuk róla, hogy a szerelmi élete tele volt bonyodalmakkal.

Ezek közül némelyik egészen filmbeillőnek bizonyult… Kezdjük ott, mi történt az első menyasszonyával, Tanner Ilonával!

Inkább a barátom vesz feleségül, nem én! 

A költő Ilonát egyszerűen átengedte barátjának és mesterének, Babits Mihálynak. Állítólag még csak vita sem volt a menyasszonycsere miatt. Babits bevallotta barátjának, hogy tetszik neki a nő, majd a két férfi egyszerűen eldöntötte, hogy inkább ő lenne a megfelelő férj a nő számára.

Másnap a menyasszonnyal is közölték a hírt, akinek furcsa módon nem volt ellenvetése. Talán az is szerepet játszhatott ebben a belenyugvásban, hogy Tanner szeretett volna ismertebb költővé válni, és úgy gondolhatta, a népszerű Babits mellett erre több esélye van…

A KÉPEN: TANNER ILONA (TÖRÖK SOPHIE), ÁDÁZ KUTYA ÉS BABITS MIHÁLY. FORRÁS: WIKIPÉDIA

Kalandok sora

Szabó Lőrinc sem maradt asszony nélkül. Már volt menyasszonya, és barátja eljegyzésén megismerkedett Mikes Klárával, akit alig egy év múlva el is vett feleségül. Ám házassága alatt sem vált a hűség mintaképévé: több viszonya is volt, de csak érzelmek nélkül. Egészen addig, míg 1924-ben – ekkor mindössze 3 éve voltak házasok Klárával – egy csillebérci kirándulás alkalmával minden megváltozott.

A felesége egyik barátnője, a szintén házas Korzáti Erzsébet megérintette őt játék közben, és ez szinte áramütésként hatott a költőre. Még aznap elcsattant az első csók, majd elkezdődött egy 25 évig tartó különös szerelmi kapcsolat.

Éljünk hármasban!

Bujkálás és bűntudat kísérte a szerelmüket. Találkozniuk sem volt egyszerű, hiszen mindketten házasok voltak, ráadásul a két nő jó barátságot ápolt. Mégis vállalták a nehézségeket, folyamatosan leveleztek, és randevúztak, amikor csak tudtak.

Négy év után aztán a költő nem bírta tovább, és színt vallott a feleségének. Tulajdonképp az áldását kérte a viszonyra, mert egyik nőt sem volt ereje elhagyni. Klára bele is egyezett volna a különös hármas felállásba, de amikor megtudta, ki a harmadik fél, rettenetesen kiborult. Így végül Erzsébet vetett véget a viszonynak barátnője miatt.

3 évig nem is találkozott a költővel, de a szerelem nem múlt el: elég volt egyszer összefutniuk, és minden folytatódott. Persze most már nem akarták leleplezni, ami köztük zajlott. Klára kíméletre szorult, hiszen kétszer is megkísérelt már öngyilkosságot.

Így kezdődött újra a bujkálás, a levelezés és a titkos találkozások sora, ami összesen több mint két évtizedig tartott. Végül Erzsébet volt az, aki nem bírta tovább a lelkiismeret-furdalást. 1950-ben öngyilkos lett, így vetett véget a 25 évig tartó különös szerelmi viszonynak.

Szabó Lőrinc Erzsébet halála után írta A huszonhatodik év című szonettciklust, emléket állítva ezzel különleges szerelmüknek. Egyik leghíresebb ezek közül a Mindenütt ott vagy című vers.

Mindenütt ott vagy

Mindenütt ott vagy, ahol valaha

tudtalak, láttalak, szerettelek:

út orom, erdő veled integet,

falu és város, nappal s éjszaka

folyton idéz, őszi hegy s tél hava,

vízpart s vonatfütty, s mindenben ott remeg

az első vágy s a tartó őrület

huszonöt kigyúlt tavasza, nyara.

Mindenütt megvagy: mint virágözön

borítod életemet, friss öröm,

frissítő ifjúságom, gyönyöröm:

minden mindenütt veled ostromol

de mindig feljajdul a halk sikoly:

e sok Mindenütt mindenütt Sehol!

Nyitókép: Wikipédia