Emma Thompson: Az életben még jobban szerethető, mint a szerepeiben!

Hogy is ne szeretnénk mindenki bolondos, angol nénikéjét, aki egyszerre tud mosolyt fakasztani az arcunkon és könnyeket csalni a szemünkbe?

Romantikus hősnői táplálták bennünk az igaz szerelem utáni vágyat, de nem a giccses, hollywoodi módon. Emma Thompson nem csupán a vásznon, hanem az életben is kedves, szellemes. Hogy mi a titka?

Tényleg csodás színész. 

Hosszan lehetne sorolni filmjeit, melyekben alakításai a vászonra égtek. Szellem a házban, Apám nevében, Igazából szerelem, Napok romjai, Értelem és érzelem, hogy csak néhányat említsek a legnagyobbak közül. Akármelyiket nézzük, az az érzésünk, hogy a brit színésznő mindig az érzelem és az intellektus kettősének dinamikáját aknázza ki legjobban a figurából.

Hogy mennyire jól választ Thompson, azt a díjak is jól jelzik: öt olyan filmben is szerepelt, amelyet jelöltek a legjobb filmnek járó Oscar-díjra. Ő szintén számos díjat kapott, azt viszont kevesen tudják, hogy az első, aki színészi játékáért és forgatókönyvírásért is megkapta az Oscart, és a Golden Globe-on sem kellett szégyenkeznie. Kiváló írói vénáját az Értelem és érzelem óta több filmben is megcsillogtatta.

Elképesztően vicces. 

Akármilyen interjút nézünk meg vele, valaki biztosan fetreng a röhögéstől: vagy ő, vagy a közönség, vagy a műsorvezető. Jobbára az utóbbi kettő. Ha leválasztjuk ugyanis a szerepeit Emmáról, kiderül, hogy egy harsány nőről van szó. Ennek tudatában nem meglepő, hogy karrierjét komédiázással és standupolással kezdte. Az Ellen DeGeneres show-ban úgy utánozza végig a fél állatkertet, hogy azt faarccal nem lehet kibírni.

FORRÁS: WIKIPÉDIA

A díjátadós performanszai külön kategóriát képviselnek: színpadra menet a legnagyobb nyugalommal igazgatja vállpántját, fent pedig kezében a magassarkújával mosolyog. Legnagyobb hatású köszönőbeszéde máig az 1996-os Golden Globe-díjátadó, amikor az Értelem és érzelem című filmért díjazták. Gondolatait Jane Austen szájába adta, mindenki legnagyobb derültségére. Ja, az Oscarjait egyébként sokáig londoni lakásának fürdőjében tartotta, mert a többi helyet lánya alkotásai foglalták el.

Ha az ügy úgy kívánja, bárkinek beszól. 

Nem csupán azt tudja, hogy kell jó interjút adni, de minden alkalmat megragad, hogy kiálljon egy jó ügyért. Eredetileg szociális munkásnak készült, és bár karriert váltott, altruista nézetei megmaradtak. Rendszeresen felszólal a rasszizmus ellen, de akkor sem fél utcára vonulni táblával a kezében, amikor bolygónk megmentéséről van szó.

Ahogy mondja, az egyenjogúságot a génjeiben hordozza, a fiatalokat pedig arra buzdítja, hogy menjenek szavazni. „Körömszakadtáig harcoltunk száz éve, hogy kivívjuk a nőknek a szavazati jogot, és ma vajon hány 18 éves nő szavaz? Nem akarom, hogy felesleges legyen a szüfrazsettek halála – menjetek, emeljétek fel a seggeteket, és szavazzatok!” – nyilatkozta nemrég.

Imádnivaló családja van. 

Sikeres karrier ide, földmentés oda, Emma Thompson számára a család a legfontosabb. Közös képeiket elnézve kevés embernek lehet olyan érzése, hogy azok Csodafilterországban készültek. Bájos lányuk is színi pályára lépett, örökbefogadott fiuk élete pedig felülmúlja a legszebb forgatókönyvet is: a Ruandában gyerekkatonaként szolgáló srác menekültként érkezett tinédzser korában a szigetországba, ahol a sztárpár örökbefogadta. Ma pedig ugyanolyan menekülteken segít, amilyen ő volt egykor.

Férjével 25 éve házasok, megismerkedésük ugyancsak vászonra illő. A Jane Austen-film forgatásán találkoztak először, ahova Greg Wise már úgy érkezett, hogy egy barátja megjósolta, ott fogja megismerni jövendőbelijét. Mivel Emma férjnél volt, ráadásul idősebb, úgy gondolta, csak Kate Winsletről lehet szó. El is hívta őt egy italra, a randi azonban katasztrófába fulladt, mert Winslet rémesen unatkozott.

Aztán a színésznő javasolta, hogy próbálkozzon Emmánál, mert úgyis vége a házasságának, és teljesen összeillenek. Úgy tűnik, a jóslat igaznak bizonyult. Az évfordulóra Thompson megszokott sziporkázó humorával reagált: „Ez igazából nem is az esküvői, hanem a szex évfordulónk. Szerintem fantasztikus dolog, hogy ha 25 éve ugyanazzal az emberrel szexelünk, és továbbra is vele akarunk.”

Mindezek után, ha egy híres emberrel zárnának össze, Emma Thompson jó eséllyel a döntősök között lenne. Családostul.

Nyitókép: Wikipédia

Tovább olvasok