Esküvő: Mi volt az a menyasszonyfektetés?

2021-05-12 Koffein

Mióta csak menyasszony lettem,  az motoszkál a fejemben, hogy honnan lesz nekem valami kölcsönkapott tárgyam, meg régim. Sőt, még a kéket is be kellene illeszteni a szettbe. Úgy, hogy szerintem egyáltalán nem passzol a fehér ruhához.

Ami viszont még ennél is sokkal izgalmasabb, hogy honnan is jön ez az egész mizéria. Egyáltalán miért ragaszkodunk a fehér ruhához, vagy miért ne lehetne a vendégsereg pirosban? Korábban ezek sosem érdekeltek. De miután nekiláttunk a szervezésnek, leültem, hogy utánanézzek az eddig csak hallomásból ismert szabályoknak.

Mi a szösz az a felkontyolás?

Ez ma már nem használatos, de elég érdekes ahhoz, hogy ne maradjon ki. Ám mielőtt megnézzük a felkontyolást, tisztázzuk, hogy mi az a menyasszonyfektetés! Bevallom, egyiket sem hallottam korábban, csak amikor elkezdtem utánanézni a többi kérdésemnek.

Kissé bizarr, de a menyasszonyfektetés szinte azt jelenti, amire elsőként gondolnak a szabadabb fantáziával megáldottak. Még nagyanyáink korában is szűzen illett férjhez menni – sőt, egyes kultúrákban a mai napig -, az esküvő részeként viszont el kellett hálni a házasságot, amit a násznép ellenőrzött is.

FORRÁS: UNSPLASH

Ha a nem éppen diszkrét légyott után véres volt a lepedő, akkor elhitték, hogy szűz volt a lány. És ha ezen a teszten átment, akkor másnap a rituálé részeként kontyba fésülték a haját, azaz felkontyolták – innentől az első gyerekig megnyerte a menyecske címkét.

Éjfél előtt fehér, utána piros… Miért?

A válasz igazából nagyon egyszerű, és vizuális típusoknak némileg undorító is lehet. Legalábbis amikor először olvastam és láttam magam előtt a színek jelentését, elfogott a hányinger – de hát mindenki más. Valójában egy természetes dologról van szó: a fehér szín a tisztaságot, a szüzességet hivatott szimbolizálni. A piros pedig az asszonnyá válást, a szüzesség elvesztésével járó vér színét mutatja – tartja a hagyomány.

Sokan egyébként egyszerű marketing fogásnak vélik az egészet, tekintve, hogy az 1900-as évek közepéig nagyjából senkit nem érdekelt, hogy ki milyen színben házasodik. Maximum a nemesség foglalkozott vele, de a hétköznapi embernek nem volt arra pénze, hogy egyszeri viseletre vegyen ruhát. Ezért a legszebb ruhájukat húzták magukra, és mindenki maga döntötte el, hogy szimbolizálni kíván vele valamit, vagy sem.

A színek jelentése miatt viszont ma már a násznép keze is meg van kötve. Ezeket a színeket ne viseld vendégként: piros, fehér, fekete, arany. A piros és a fehér a menyasszony színei, a fekete a gyászt szimbolizálja. Az arany pedig szimplán csillog, és semmi olyat nem illik felvenni, amivel akár képletesen, akár valóban túlragyogható az újdonsült ara szépsége.

Mit szimbolizál a régi, az új, a kölcsön és a kék?

Ez a hagyomány eredetileg angolszász gyökerekkel rendelkezik, és szinte minden amcsi romcsi filmben találkozunk vele. Azt hiszem, én is valamelyik filmben láttam először. Na de mi micsoda?

A régi szimbolizálja a menyasszony régi életét. Általában ékszer: a nagyi vagy az édesanya régi medálja, fülbevalója. Bármi jó, ami beleillik a szettbe és képes a családi hagyományokat, gyökereket jelképezni.

A valami új jelenti az új életet, a házassággal járó közös jövőt, a családalapítást. Ez a feladat elég könnyű, hiszen a menyasszonyi ruha is megteszi újnak, de lehet új a cipő, a harisnyakötő, vagy bármi, amit teljesen újonnan vásárolunk erre a napra.

A kék a tisztaságot és a hűséget jelképezi. Ez lehet egy szalag a harisnyakötőn, vagy a fehérnemű, de egy gyönyörű, víztiszta kékes árnyalatú kővel díszített karkötő vagy hajdísz is. Merészebbek persze feltűnőbben is használhatják a színt, de mivel a tisztaság jelképe, így szerintem inkább a visszafogott verzió illik bele a napba.

A kölcsön jelentése a legfondorlatosabb. A leírások szerint a jó szerencsét szimbolizálja, de szerintem ennél sokkal több: bizalom és tisztelet afelé, akitől kölcsönkérsz. Sokan ódzkodunk kérni – én is -, de nem kell. Ez egy szép hagyomány része, és akitől kölcsönözzük azt a valamit, megtisztelve fogja érezni magát. A jó szerencsét pedig azzal magyarázzák, hogy ugyanúgy kell vigyáznod és figyelned a kölcsönadott tárgyra, mint a házassággal induló közös életre.

Érdekesség:

A koszorúslányok azon túl, hogy mindenben segítik a menyasszonyt a nagy napon – és nagyon szépen mutat a sok lány az egyforma vagy hasonló ruhában -, igen nemes célt szolgáltak a régi világban. Azért kellettek, hogy megtévesszék a rossz szellemeket, akik a menyasszonyra és a házasság tönkretételére pályáztak.

Nyitókép: Unsplash

Tovább olvasok