A Lázadó, az Uralkodó vagy a Teremtő – te melyik típusba tartozol?

A híres pszichiáter, Carl Gustav Jung dolgozta ki a kollektív tudattalan archetípusainak fogalmát. Archetípusok alatt azokra a közös motívumokra és képi sémákra gondol, amelyek szinte minden kultúra mitológiájában megjelennek, és ezzel formálják a gondolkodásunkat.

Ezek a visszatérő szimbólumok, gondolatok szerinte tudattalanul is befolyásolják a viselkedésünket. Jung munkássága ugyan a pszichológia és az ezotéria határmezsgyéjén mozog – azonban azt el kell ismerni, hogy az alapvető archetípusainak (persona, árnyék, anima, animus, self) továbbgondolásából sokat merített az utókor. Archetípus elméletét Carol S. Pearson – filozófus – további 12 karakterre bontotta. Te vajon melyikbe tartozol?

A bölcs

Meg akarja érteni a világot, intelligens és kiváló elemző, problémamegoldó karakter. Keresi az igazságot, szomjazza az új információkat és mindenre talál egy logikus magyarázatot. Gyengéje, hogy a cselekvés nem az ő terepe. Kiváló tanár, kutató, akadémikus, filozófus válhat belőle. Legnagyobb félelme, hogy téved.

Az ártatlan

Örök naiv álmodozó, akinek egyetlen vágya, hogy körülötte minden rendben legyen. Mindent jónak akar látni, optimizmusa határtalan. Tiszta, erényes, kissé tradicionális. Hiányzik belőle a ravaszság és a korrupcióra való hajlam. Hajlamos a hurráoptimizmusra, célja a felhőtlen boldogság megélése. Félelme, hogy valamilyen hibát követ el.

A felfedező

Merész, kalandokat kereső vándor, aki óriási szabadságvággyal van megáldva. Célja egy jobb, hitelesebb és teljesebb élet megtapasztalása. Akkor boldog, ha új helyeket, kalandokat és új dolgokat fedezhet fel. Legnagyobb félelme, hogy megfosztják szabadságától, de menekül a megfelelési kényszer elől is.

Az uralkodó

Ő a klasszikus vezető megtestesülése. Legfőbb vágya, hogy ellenőrzése alatt legyenek az emberek. Legnagyobb célja, hogy kiváló legyen, sikeres közösséget hozzon létre és követői elfogadják őt. Félelme viszont, hogy káosz keletkezik, és kicsúszik a kezéből az irányítás. Rendkívül felelősségteljes, de mivel a vágyait sokszor másokra kényszeríti, ezért könnyen zsarnokká válhat. Ideális vezetőnek, politikusnak, főnöknek, menedzsernek.

A teremtő

Szereti a dolgokat új perspektívából értelmezni, hogy valami teljesen új dolgot hozzon létre belőlük. Azon fáradozik, hogy valami értékes és időtálló dolgot valósítson meg. Okos, jó humorú, hatalmas képzelőerővel rendelkező, kreatív személy. Sokszor azonban nem következetes. Szüksége van az önkifejezésre, mert a teremtés számára lehetőséget ad arra, hogy megbirkózzon a világ kontrollálhatatlanságának érzésével. Teremtő típus: tudós, feltaláló,  művész, zenész, író…

A KÉPEN: CARL GUSTAV JUNG, FORRÁS: WIKIPÉDIA

A gondozó

Szinte anyai védelmet nyújt a körülötte élő embereknek. Szeretne mindenkit megvédeni a veszélyektől, és azon van, hogy óvja a boldogságukat. Legnagyobb célja mások segítése, ezért az önző emberek gyakran kizsákmányolják. Könnyen beleragadhat a mártír szerepébe, hiszen nagylelkű és együttérző típus.

A varázsló

A varázsló igazi forradalmár. Leghőbb vágya, hogy megértse az univerzum törvényeit. Könnyen lenyűgöz mindenkit, képességei ámulatba ejtik az embereket, viszont előfordulhat, hogy taktikusan manipulál másokat. Valódi látnok, feltaláló, karizmatikus vezető.

A hős, a harcos 

Önfeláldozás, bátorság és diadal jellemzi. Hatalmas benne az életerő, folyton a győzelemért és a becsületért harcol. Szinte sosem veszít, mert soha nem adja fel. Legnagyobb félelme, hogy gyengévé, sebezhetővé és legyőzhetővé válik. Sokszor arrogáns, mert bátorságát folyamatosan bizonyítani szeretné, ezért szüksége van a csatákra. A külvilág bizonyítási vágyát sokszor arroganciának vagy egoizmusnak véli.

A lázadó

Provokálja az embereket és egyáltalán nem törődik mások véleményével. Mottója: a szabályok azért vannak, hogy áthágjuk őket. Azon igyekszik, hogy megváltoztassa a dolgokat, amik szerinte nem működnek. Nem szereti, ha mások nyomást gyakorolnak rá vagy befolyásolják. Radikális szabadságát sokan irigylik, ám negatív oldala, hogy önpusztítóvá válhat.

A szerető

A szerető archetípus mindent megtesz a szeretetért. Célja, hogy olyan emberekkel álljon kapcsolatban, a munkában és magánéletben, akikhez kötődhet. Ha szereti őket, jobb emberré válnak általa. Legnagyobb boldogsága, ha szerelmes lehet. Legnagyobb félelme, hogy nem szeretik és egyedül marad, ezért sokat tesz azért, hogy fizikailag és érzelmileg is vonzó maradjon. Nagyra értékeli a szépséget, és élvezi mindazt, ami kellemes az érzékeknek. Odaadó, szenvedélyes, hálás és elkötelezett, ám könnyen elveszítheti a saját identitását.

Udvari bolond / bohóc

Mottója: csak egyszer élsz. Minden pillanatot élvezni akar az életben. Szeret nevetni még egymagában is. Nem hord álarcokat, és képes lebontani más emberek falait is. Soha nem veszi komolyan magát, mert csak arra összpontosít, hogy élvezze az életet. Legnagyobb félelme, hogy unatkozni fog, vagy untat másokat. Negatív oldala, hogy őrült, lusta és mohó lehet.

Az árva

Igazi emberi kapcsolatokra és az összetartozás érzésére vágyik. Mélyen hisz benne, hogy mindenki egyenlőnek teremtetett. Ő az, aki mindig feltépett sebekkel jár. Sokszor elárultnak vagy csalódottnak érzi magát. Azt szeretné, ha más emberek átvennék tőle a terheit. Gyakran játszik áldozati bárány szerepet, azonban sokszor cinikus és manipulálja segítő áldozatát.

Nyitókép: Unsplash