Anyáskodó nők: Miért fosztod meg a pasid a férfiasságától?

2021-07-28 Koffein

Amikor összeköltözöl a pároddal, teljesen megváltozik az élet. A saját szokásaitokat kell olyan irányba terelni, hogy mindkettőtöknek megfeleljen és harmóniában tudjatok együtt élni.

A gondoskodás, a másik jólétének biztosítása természetes folyamat – de vajon hol a határ? Mik azok a dolgok, amik nőként beleférnek, és mi az, amire már azt mondjuk: „Bocs drágám, ezt oldd meg egyedül, mert nem vagyok az anyukád.”

 1. Nem készítem ki reggelre a ruhádat!

Emlékszem, még kislány koromban anyukám minden este kikészítette a másnapi ruhámat, amit fel kellett vennem. Sosem szerettem ezt a rendszert, már akkor is inkább a saját elképzeléseim szerint szerettem volna öltözködni. Egy alkalommal igazi lázadó első osztályosként nem a széken talált szettet vettem fel, hanem ősz közepén egy nyári, lenge kis ruhában akartam iskolába indulni.

Egészen a nappaliig jutottam, ahol anyukám szemforgatások közepette visszaparancsolt a szobámba átöltözni. Persze az teljesen normális, hogy egy anyuka odafigyel a gyerekére. De ha egy felnőtt emberről van szó, akkor túlzásnak érzem ezt a fajta anyáskodást. Kikészíteni “apának” a ruhát, mintha nem tudná eldönteni, hogy miként kellene felöltöznie… Szerintem ez elkeserítő. Feltételezzük már egy felnőtt férfiról, hogy képes ennyire!

 2. Csomagoljak neked ennivalót?

Tény, hogy sok kapcsolatban inkább a nők azok, akik a konyhában tevékenykednek. Persze bőven akadnak olyan esetek is, ahol a férfi viseli a kötényt, vagy éppenséggel együtt főznek. De attól, hogy elkészíted az ételt, még nem jelenti, hogy neked kellene tányérba szedve elé tenni. Esetleg még meg is fújd helyette, ha forró?

Olyanról is hallottam már, ahol a feleség korábban kel fel, hogy bekészítse párjának a napközbeni elemózsiát. Nyilván vannak alkalmak, amikor belefér, például elaludt a férfi és késésben van. Fel-alá rohangál a lakásban, hogy időben elkészüljön, és látod, hogy jól jönne neki a segítség. Ilyenkor természetes, hogy szó nélkül megcsinálod, miért ne tennéd?

FORRÁS: UNSPLASH

De szerintem a mindennapokban rendszert csinálni ebből megintcsak olyan, mintha gyereknek kezelnéd a másikat. Annak idején anyukám minden reggel megcsinálta a reggelimet a suliba – egy ideig. Aztán közölte, hogy van két kezem, kenjem meg magamnak a zsemléket.

 2. Élő notesz, naptár és titkárnő?

Nem egyszerű megjegyezni a családhoz kötődő fontos időpontokat. Névnapok, szülinapok, évfordulók, és még ki tudja, mik… Igazi kihívás, főleg, ha egy párkapcsolatban az egyik fél úgy dönt, nem foglalkozik ezzel. És még le is tolja a másikat, ha elfelejtődik valami. Csakhogy az ember nem működhet élő noteszként senki kedvéért. A férjem se várja el, hogy titkárnőként szaladgáljak utána, figyelmeztetve, hogy melyik nap milyen teendője lenne.

Mint minden problémánál, a fentebb említett eseteknél is meg kell találni azt az arany középutat, ami egy hosszú és boldog együttlétet eredményez. A kompromisszumkötés az egyik legfontosabb része egy párkapcsolatnak, anélkül halálra van ítélve az első perctől kezdve. Így érdemes mérlegelni és átbeszélni, kinek mi az, ami még belefér, és mi az, amin változtatni kell.

Nyitókép: Unsplash

Tovább olvasok