Harcolnál a nyereményért, ha lottószelvényt adsz borravalóként?

2021-08-16 Koffein

Máig emlékszem arra a romantikus vígjátékra, amit még a nagymamámmal láttam a moziban gyerekként, a kilencvenes évek derekán: a Sorsjegyesek volt Bridget Fondával és Nicolas Cage-dzsel.

Ebben a pincérnő egy lottószelvényt kap borravalóként egy rendőr sráctól. Azzal az ígérettel, hogyha nyer, másnap feleznek. A lottószelvény pedig nyilván nyer…

Hogyan történt ez a valóságban? 

Tudósok szerint nagyobb esély van rá, hogy az ember fejére esik egy meteor, mint hogy megkaparintsa a fődíját. Hiszen az amerikai lottó nyerési esélye egy a huszonhatmillióhoz. A lottónyertesek élete meg állítólag totál kudarc, 70 százalékuknak egy fillérje sem marad pár évvel nyeremény átvétele után. Mégis, az emberek jó része rendszeresen vesz magának lottószelvényt.

Így volt ezzel Robert Cunningham is, amikor 1984. március 30-án megkérte Phyllis Penzo pincérnőt, hogy segítsen neki kiválasztani a nyertes számokat. Aztán a legnagyobb meglepetésére aznap kihúzták az összeset – és itt véget is ér a film és az élet hasonlósága. A való életben nem szerettek egymásba, hiszen mindkét résztvevő boldog házasságban élt, olyannyira, hogy a rendőr a feleségével együtt vitte el Phyllisnek a nyertes szelvényt. De itt legalább békességben ért véget a történet.

Háború egy nyeremény miatt

Edward Seward rendszeresen vett floridai lottót, majd elajándékozta azokat a családtagjai, ismerősei körében. 1999-ben egy szép tavaszi napon a törzshelyére, az alabamai Waffle House-ba is vitt pár lezárt borítékot ajándékba a pincérnőknek, akik megbeszélték, hogy ha nyernek, egyenlően elosztják egymás között a pénzt.

FORRÁS: PEXELS

Tonda Lynn Dickerson – akinél a tízmillió dollárt érő nyertes szelvény lapult – viszont egyáltalán nem akart osztozkodni. Odáig fajult a helyzet, hogy a kolléganői beperelték – szerintem jogosan. Az Alabamai törvények szerint viszont szerencsejátékokra nem vonatkozhat ilyen egyezség, mert az illegális lenne, így Tonda megnyerte a pert.

Ez nem hagyta nyugodni az ajándékozót, Edwardot, aki szintén az egyenlő elosztás mellett tette le a voksát, ráadásul a beígért pick-upot sem kapta meg a nyertestől… Így ő is perre lépett. Az ügy a legfelsőbb bíróságig is eljutott, de kevés volt a bizonyíték a nő ellen. Ezek után a lottónyertes hölgy még bő tíz évet pereskedett az adóhivatallal, aki vagy egy millió dollárra bírságolta.

Önzetlen emberek is vannak a világon! 

Nem tudni, hogy melyik történet ihlette meg azt a férfit, aki szintén szelvényeket osztogatott borravaló gyanánt, de neki köszönhetően 2019-ben ismét egy pincérnő vitte el a lottónyereményt. A nyertes boldogan hívta ajándékozóját, aki vele együtt örült, és egy cent részesedést sem kért az ötvenezer dollárból, ami körülbelül 15 millió forintnak felel meg.

Nyitókép: Pexels

Tovább olvasok