Nyomorultak, akik a kudarcaik miatt taposnak el másokat…

2021-08-28 Szerintünk

Nem kell mindent elhinni, amit mondanak – még akkor sem, ha azt jó szándékkal teszik. Mert a szavak élesen hasítanak az ember lelkébe. Van néhány mondat, amit bárki szájából is hallasz, jobb, ha azonnal elfelejted… 

1. „Nem vagy elég jó!” 

A munkádban, a szerelemben, a sportban, az életben, a barátkozásban, a kapcsolataidban. Soha ne higgy annak, aki ilyet mond neked, mert senki nem ismerheti a kitartásod, az álmod, a képességeidet! A vágyad, hogy kipróbáld magad új dolgokban. Senki nem tudhatja, hogy mennyit küzdesz a kapcsolataidért, mennyi fájdalom ért már, ami miatt sokkal óvatosabb vagy. Ne engedd, hogy más önmagával kapcsolatos hitetlensége, folytonos kudarcélménye a te valóságoddá váljon!

 2. „Nem vagy szerethető!”

Aki azt mondja, nem vagy szerethető, valószínű még soha nem szeretett senkit – talán még saját magát sem. A másik embernek is csak a hibáit látja, és azt helyezi előtérbe. Kihasznál, majd eldob, de valójában a saját szeretetlensége miatti keserűségét sugározza a világra. Menekülj előle, sokkal jobban jársz!

 3. „Megmondtam, mit csinálj, de nem hallgattál rám!” 

Persze, hiszen egy kívülálló sok esetben jobban látja a másik ember életét, de attól még nincs jogunk kéretlenül tanácsokat osztogatni. Nem keltünk lelkiismeret-furdalást a másikban, nem éreztetjük, hogy a döntésével mekkora hibát vétett. Mindenki a saját döntéseinek a következményét éli. Az igaz barát pedig nem kiabálja ránk, hogy igaza volt, hanem inkább így szól: „Ne aggódj, minden rendben lesz, megoldod.”

 4. „Mindenkinek szar az élet, nem csak neked.”

Nem igaz. Aki ezt mondja, valószínűleg valamilyen okból kifolyólag nem tud kilépni a jelenlegi helyzetéből, kapcsolatából, munkájából. De attól, mert ő képtelen valamit megtenni, te még megteheted. Te még választhatod a jobb életet, egy új munkahelyet, egy új kapcsolatot. Te még léphetsz egy jó nagyot, úgyhogy ne hallgass rá!

FORRÁS: UNSPLASH

 5. „Túlreagálod a helyzetet.” 

Rendben. És ha nem? Ezek mind a te érzéseid, a te reakcióid, a te megélésed abban a pillanatban, abban a helyzetben. Ne fojtsd magadba, amit mondanál, ne fojtsd el, amit érzel, csak azért, mert ez másnak nem tetszik! A te határaidat te ismered. Vannak, akik félvállról vesznek helyzeteket, akik soha semmin nem aggodalmaskodnak, és vannak olyanok, akik sokkal érzékenyebbek a világ dolgaira.

 6. „Meddig vársz még? Engedd már el!” 

Ameddig jónak érzed. Amíg ott nem tartasz, hogy képes vagy erre a folyamatra. Senki nem tudhatja, mennyi időre van szükséged a dolgaid rendezésére. Arra, hogy elengedd a szívedből azt az embert, aki a mindened volt, hogy feldolgozd a veszteséget. Adj magadnak annyi időt, amennyire csak szükséged van!

 7. „Megérdemled a sorsod.”

Nem. Olyan sorsot, amiben bántalmazás van, fájdalom, ahol nincsenek kedves szavak, szeretetteljes tettek, ahol ütnek, vágnak, ahol megszégyenítenek, kihasználnak, senki nem érdemel. Senki nem szenvedésre született, és senkinek nincs joga sem fizikálisan, sem lelkileg eltiporni az embert.

 +1 „Jó, hát akkor szenvedj, nekem mindegy.” 

Legyen szó barátról, a párunkról vagy egy szeretett családtagról, nem mondjuk azt, amikor még nem áll készen szembesülni az igazsággal, hogy „Jó, hát akkor szenvedj!” Voltunk már mindannyian olyan helyzetben, amikor idő kellett ahhoz, hogy felismerjük, amiben épp vagyunk.

És igen, mesterien tudjuk kényelmesre kifeküdni az illúzió párnát, de még mesteribben tudjuk majd élni a valóságot. Ne bántsuk a másikat azzal, hogy az orra alá dörgöljük, hogy akkor kínlódjon, ha ebből sem tanult! Legyél mellette és fogd a kezét, szeresd és támogasd! Ezzel tehetsz a legtöbbet, ha igazán fontos neked.

Nyitókép: Unsplash

Tovább olvasok