Szendrey Júlia: Férfias szokásaival csábította el a költőt?

Hogy ki is volt Szendrey Júlia? Nos, a cikk megírása előtt bevallom, én is annyit tudtam felelni erre a kérdésre, mint szerintem a legtöbben: Petőfi Sándor felesége, aki férfias küllemével és viselkedésével sorozatosan meghökkentette kortársait.

Ám Júlia, aki ma 153 éve hunyt el, még sok-sok érdekességet és rejtélyt tartogat számunkra.

Nem is hordott nadrágot?

Annak ellenére, hogy mindenki úgy tudja, Júlia szeretett különcködni – például nadrágot és rövid frizurát hordott, ráadásul dohányzott -, a forrást, ahonnan ezek az információk származnak, nem tekinthetjük megbízhatónak. Ugyanis írója (Csapó Mária író, szerkesztő) nem igazán kedvelte Szendreyt. Szóval simán lehet, hogy ezek a mai szemmel vagánynak tekinthető tulajdonságok nem is igazak, és csak azért vetették őket papírra, hogy Júliát ilyen módon járassák le.

Na de miért nem kedvelték? 

Szatmárban, ahonnan származott, azért ítélték el, mert apja rosszallása ellenére is hozzáment Petőfihez. A segesvári csata után Júlia meg akarta keresni hitvesét, Törökországba szeretett volna utazni. Ehhez azonban útlevélre lett volna szüksége, amit nem adtak meg neki. Ez ügyben számos alkalommal járt Lichtenstein hercegnél, így elterjedt a pletyka, hogy szeretői viszony van közöttük. Ezt csak tetézte, hogy miután férjét nem találta, és belenyugodott, hogy elhunyt, hozzáment Horvát Árpádhoz.

Pedig Szendreynek jó oka volt, hogy igent mondjon a történész házassági ajánlatára. Már Petőfi halála előtt sem éltek éppen fényes anyagi körülmények között, és a költő után örökölt összeg is igen kicsi volt. Állandóan barátoknál, ismerősöknél húzták meg magukat fiával, Zoltánnal – így Júliának, mivel nem akart visszatérni apja házába, nem igazán volt más választása, mint újra megházasodni.

A KÉPEN: PETŐFI ZOLTÁN, FORRÁS: WIKIPÉDIA

Milyen anya volt Szendrey Júlia?

Petőfivel közös fia, Zoltán életútja alapján azt hihetnénk, hogy nem volt éppen példás anya, hiszen a fiú apja nyomdokaiba lépett, vándorszínésznek állt és züllött életmódot folytatott. Ez azonban nincs így: Júlia annak ellenére, hogy a Horvát Árpáddal kötött házassága korántsem volt boldognak mondható, nagyon nagy odaadással nevelte gyermekeit.

Második férjétől 4 gyermeke született, közülük az egyik kislány, Viola nagyon hamar elhunyt sajnos. Gyerekei levelezéseiből felsejlik, hogy milyen szoros anya-gyermek kötelék volt közöttük, és az is, hogy a gyerekek nagyon jó nevelésben és oktatásban részesültek.

Szendrey Júlia, a költő?

Kevesek tudják, hogy Petőfi felesége maga is írt, főként verseket, habár ezt csak férje halála után kezdte. Életében 23 verse jelent meg, költészetében megjelenik az anyaság, a bánat és az öregedés témája mellett annak eszméje is, hogy ne csupán a külső alapján ítéljünk. Ami abban a korban egészen kiemelkedő és egyedi gondolat volt.

Szendrey Júlia: Ne higyj nekem…

Ne higyj nekem, ha mosolygok,
Álarcz ez csak arczomon,
Mit felöltök, ha a valót
Eltakarni akarom.

Ne higyj nekem, ha dallásra
Látod nyílni ajkamat,
Gondolatot föd e dal, mit
Kimondanom nem szabad.

Ne higyj nekem, hogyha hallasz
Fölkaczagni engemet,
Megsiratnál, hogyha látnád
Egy ily perczben lelkemet.

Nyitókép: Wikipédia

KREATÍV ÍRÁS KURZUS PECHÁL PETIVEL!

Ha mindig is érdekelt az írás tudománya, de még sose mertél klaviatúrát ragadni. Ha nem tudod, hogyan, de szeretnéd papírra vetni gondolataidat. Ha titokban csak a fióknak írogatsz, JELENTKEZZ vagy ADD AJÁNDÉKBA a kurzust! 🎄 Részeltekért írj az info@igazino.hu mail címr

Tovább olvasok