Egy biszexuális kalandornő, aki emberrablóból lett operaénekes

A történelem egyik legkalandosabb sorsú nője 1673-ban, egy középosztálybeli családba született. Apja XIV. Lajos főlovászának, Armagnac grófjának titkára volt, így a lány átfogó nevelésben részesült: táncolni, rajzolni, olvasni, lovagolni, vívni tanult.  

14 éves korában megismerkedett apja munkáltatójával, aki házas ember volt. A titkos liezon leplezése céljából Armagnac grófja Párizsba költöztette Julie-t, és rövidesen hozzáadta egy francia nemeshez. A férfi azonban kevés időt töltött feleségével, bokros teendői elszólították a városból. Julie D’Aubigny, vélhetően unalmában, viszonyt kezdett egy jóképű vívómesterrel, akit egy halálos párbaj miatt gyilkossággal vádoltak.

A férfinak el kellett hagynia Párizst, és Julie is vele tartott a szökésben. Útközben a szerelmespár fegyver bemutatókat tartott, ebből szereztek pénzt. A lány gyakran öltött magára férfi ruhát, de nem titkolta női mivoltát. Állítólag egy néző, amikor látta őket fellépni, azzal heccelte Julie-t, hogy a nők nem tudnak olyan jól párbajozni, mint a férfiak. Julie válaszul kinyitotta a blúzát, az illető erre nyomban elhallgatott.

Séranne-nal való kapcsolata nem bizonyult tartósnak. A férfi fűt-fát ígért kedvesének, és azzal hitegette, hogy vidéken egy hatalmas kastélya van. Csakhogy mindez ámítás volt, és amikor Julie rájött erre, úgy döntött, maga veszi kézbe a sorsát.

Különleges énekhangja rögtön elvarázsolta a Marseille-i Opera igazgatóját, aki szerződést ajánlott a lánynak – annak ellenére, hogy Julie nem tudott kottát olvasni. Röviddel azután, hogy Mademoiselle d’Aubigny debütált a társulatban, elhagyta Séranne-t egy szép szőke lányért, akinek a szülei ellenezték a románcot, ezért elküldték gyermeküket egy zárdába.

FORRÁS: WIKIPÉDIA

Ám Julie nem nyugodott bele, hogy eltiltották szerelmétől, ezért felvetette magát posztulánsnak ugyanabba a kolostorba. Nem sokkal ezután kapóra jött neki, hogy meghalt egy idős apáca. Ellopta a holttestet, amit csaliként szeretője ágyába tett, majd felgyújtotta a helyiséget. Kettejük menekülése három hónapig tartott, és Julie-t bíróság elé állították hullarablás, gyújtogatás és emberrablás miatt.

Végül (férfi gyanúsítottként, mivel a hatóságok nem is feltételezték, hogy egy nő elkövethet ilyen bűncselekményeket) máglyahalálra ítélték. Időközben Julie szerelmét is elfogták, és egy másik kolostorba zárták, a botrányhősnő pedig tovább folytatta ámokfutását, miközben a hatóságok elől menekült.

Ez idő tájt találkozott Louis-Joseph d’Albert de Luynes gróffal, aki az ország egyik legbefolyásosabb családjába tartozott. Már a megismerkedésük sem mondható szokványosnak: összeszólalkoztak egy kocsmában, aminek az lett vége, hogy a nő kardot rántott és átszúrta ellenfele vállát. Az eset akár tragédiába is fulladhatott volna, ehelyett azonban a két heves vérmérsékletű fiatal egymásba szeretett.

Julie azonban hamar megunta a férfit, és a Párizsi Operába vágyott, hogy megvalósíthassa álmait.

Tehetségének köszönhetően felvételt nyert, és innentől kezdve nem volt megállás. A színpadon szokatlan, mégis gyönyörű hangjával olyan hírnevet szerzett magának, ami legendává varázsolta. Ám ez a provokatív vadóc sohasem tudott lecsillapodni, és fékezhetetlen indulatossága mindig bajba sodorta.

Egyik alkalommal például alaposan ellátta egy tenor baját, hogy megtorolja kolléganői állandó zaklatását, máskor pedig azzal fenyegetőzött, hogy a szétloccsantja a luxemburgi hercegnő agyát. Botrányainak se szeri, se száma. Az is megtörtént, hogy egy előkelőségektől hemzsegő bálon megcsókolt egy márkinét. Az incidens miatt a nő feldühödött kérői párbajra hívták, ám ezúttal is ő győzedelmeskedett.

Ezzel viszont megszegte XIV. Lajos király párbajozás elleni törvényét, így újra elmenekült Párizsból, ezúttal Brüsszelbe. Itt zűrzavaros viszonyba bonyolódott II. Miksa Emánuel bajor fejedelemmel, aki gyorsan ráunt betegesen féltékeny ágyasára. Nem sokkal később visszaköltözött Párizsba, ahol belehabarodott „Franciaország legszebb nőjébe”, Madame la Marquise de Florensacba.

Vele volt a legboldogabb. Kapcsolatuk két évig, szerelme haláláig tartott, ezután Julie nem találta a helyét, a színpadtól is visszavonult. Nagyon fiatalon (1707.) hunyt el egy kolostorban, és máig rejtély, hol van eltemetve.

Nyitókép: Unsplash

KREATÍV ÍRÁS KURZUS PECHÁL PETIVEL!

Ha mindig is érdekelt az írás tudománya, de még sose mertél klaviatúrát ragadni. Ha nem tudod, hogyan, de szeretnéd papírra vetni gondolataidat. Ha titokban csak a fióknak írogatsz, JELENTKEZZ vagy ADD AJÁNDÉKBA a kurzust! 🎄 Részeltekért írj az info@igazino.hu mail címr

Tovább olvasok