Nem kell amerikainak lenned, hogy a hálaadást ünnepeld!

Ha a hálaadás napi ünnepségre gondolunk, mindig az amerikai filmek színes képkockái jutnak eszünkbe először. Ahol boldog családok összegyűlnek, mosollyal az arcukon, majd együtt elpusztítanak egy egész, jó nagy adag pulykát, békességben, hálával telt szívvel.

Különösen jól emlékszünk erre mindannyian a Jóbarátok sorozatnak köszönhetően, ami generációkon keresztül haladva mutatta be nemzedékről nemzedékre az amerikai ünnepeket és szokásokat. A hálaadás egyre inkább begyűrűzik más országok ünnepei közé is, ahogy Magyarországon is egyre többen készítenek hálaadás napi vacsorát. De miről is szól ez a nap pontosan?

A hálaadás leginkább amerikai ünnep, illetve Kanadában is nemzeti ünnepként tartják számon. Gyökere egészen az 1620-as évig nyúlik vissza. Szeptember 16-án indult Plymouthból Észak-Amerikába a Mayflower nevű hajó, fedélzetén az első angol kivándorlókkal. Az utasok eltökélt szándéka volt, hogy az Újvilágban keressenek boldogulást és egy szebb, reménytelibb életet.

A hajón utazó telepesek több mint fele azonban életét vesztette a hosszú út első telén a hideg és az éhínség miatt. Küzdöttek az időjárással és az éhezéssel, szinte alig találtak valami élelmet. A végső pillanatban, amikor már nem tudták tovább fenntartani magukat, segítséget kértek az ellenségnek tartott indiánoktól. Az “ellenség” pedig megszánta őket, kukoricamagokat ajándékoztak nekik, és megtanították őket a földművelés fortélyaira, hogy túlélhessenek.

Az első év nehézségeire emlékezve, az indiánok és a pilgrimek közös lakomával ünnepelték és köszönték meg a segítséget. Így alakult hát ki a hálaadás ünnepe. Hálát adtak a termésért és isten kegyelméért. Az ünnepekkor kukoricakenyeret, angolnát és szárnyasokat ettek.

1941. november 26-a óta minden év novemberének negyedik csütörtökje hivatalosan is a hálaadás ünnepe, így munkaszüneti nappal és különleges vacsorával ünneplik. Ez az egyetlen olyan széles körben ismert és kiemelkedő ünnepnap, ami semmilyen valláshoz sem köthető. A mai hagyományok szerint az asztalt pulyka díszíti, így a köznyelvben pulyka napokként is emlegetik ezt a napot.

FORRÁS: UNSPLASH

A kulináris élvezeteket három fogás felkínálásával fokozzák. A pulykát mindenféle finomsággal töltik meg és különböző köretekkel szervírozzák. Főként áfonyát, krumplipürét és zöldbabot fogyasztanak mellé, majd desszertként egy mennyei sütőtöktortával zárják a menüt. És hogy miért pulykát esznek hálaadáskor? Nos, talán pont azért, amiért a nyuszi hozza a tojást húsvétkor. Vagyis fogalmunk sincs, egyszerűen csak kialakult az évek folyamán, hiszen az első ünnepi asztalon nem is fogyasztottak pulykát.

Tágabb értelemben véve ez a nap alkalmat adhat mindannyiunknak arra, hogy összegezzük az évet, és hálát adjunk mindazért, ami velünk történt.

A bukásokért, a sikerekért, a tanulságokért, a leckékért, amiket átéltünk – az emberekért, akik körbevesznek minket. A melegségért a szívünkben, a pihenőnapokért, a közös ebédekért, bármiért, ami csak eszünkbe jut…

Nyitókép: Unsplash

Tovább olvasok