A barátság többet ér egy szerelemnél?

Úgy öleltük egymást, mintha nem lenne holnap. Szemünk ködfátyolán át néztük a másikat, és nem volt szükség szavakra. Mindketten tudtuk, éreztük, kapcsolatunk újabb csúcsponthoz ért, és még szorosabbá vált. Megint ölelkeztünk, megint néztük egymást.

Már csak egy nyelves csók hiányzott a tökéletes pillanathoz. E romantikus jelenet játszódhatott volna a kedvesemmel, de ezúttal az egyik barátnőmről van szó. Akár járhatnánk is egymással, csak azok a fránya testnedvek ne hiányoznának. Egyébként több barátnőmet is jó szívvel tudnám ajánlani romantikus partnerként, mert annyira tudják, mitől döglik a légy.

Elérik, hogy mindig istennőnek érezzem magamat, még akkor is, ha úgy festek, mint legrosszabb rémálmaimban. Imádják a hosszúra nyúló történeteimet, és harsányan röhögnek a stratégiai fontosságú jeleneteknél. Bármiben segítenek, legyen szó leszakadó bútorról, utolsó falat kifliről, vigasztalásról vagy szempillaspirálról. Rezzenéstelen arccal tűrik a rigolyáimat, és úgy szeretnek, ahogy vagyok.

Csoda, ha nekem ők jelentik Mr. Darcyt? (Persze, ha erre jár, Colin Firth is beugorhat egy forró csokira.) Gyerekkorunk óta mindannyian készülünk arra, hogy megtaláljuk a másik felünket, akivel eljön az örök boldogság, a menopauza és a horkolás. Egész popkultúránk, a romkomok, a reklámok, a fülbemászó dallamok tolják az arcunkba a romantikus szerelem és a házasság mítoszát, miközben ma többen válnak el, mint a hetvenes években.

Jó, jó, időközben kiderült, hogy a nők is önmegvalósíthatnak, és hogy nem kell együtt maradni csak azért, mert anyáink így tettek régen. Mégis, a szerelmi boldogság ma bizonytalanabb, mint valaha, de annak sem kell aggódnia, aki esetleg nem találta még meg a legújabb igazit. Hiszen karnyújtásnyira vannak a plátói kapcsolataink, amelyek átsegítenek az élet nehézségein.

FORRÁS: UNSPLASH

A női barátság különösen gazdag, összetett kapcsolat. Érzelmi, fizikai intimitása terápiával ér fel, és lefedi a modern romantikus kapcsolat szinte minden területét. Ráadásul félreértett üzenetek sincsenek benne, ami nagy szó manapság, amikor egy rossz emojival kiválthatjuk a házi trónok harcát. Hálás dolog egy személyben megtalálni a barátot és a szerelmet, de minek örüljön az, akinek csak az előző jut?

Nem kell szétfeszülni az elvárásoktól. A barátok követelménylista nélkül érkeznek az életünkbe, ami a viszonzásra is igaz. Együtt fejlődünk a kapcsolatban, és tudjuk, mire számíthatunk. A romantikus partner viszont bedarál, követel minket, vagy mi őt. Agyunkra hormonfüggöny hull, amit elhúzni se vagyunk hajlandók.

A barátság energiahatékony. A szerelmi túlcsordulás mennyei, mint egy kürtős kalács, de ki bírná azt mindennap megenni? A plátói kapcsolat inkább állandóan kellemes, mint egy plüss párna, amire bármikor jó rádőlni. Épp ezért relaxáló a barátság, hiszen csak azért csinálod, mert jólesik. A romantika viszont plusz erőfeszítést igényel, olykor kötelezettségszagú.

Ezért nagyobb a felelősség is, na meg a hibázás lehetősége. Az állandó teljesítménykényszer pedig időről időre frusztrálttá tehet. A szerelem korlátozottabb. Bizonyos dolgokat nem tehetünk meg a romantikus kapcsolatban, hiszen jön a féltékenység, a csalódás, egyéni vérmérséklet szerint. Egy barát nem kérne például arra, hogy hagyd abba, ami örömet okoz, hiszen egészen mások a hozzád fűződő érdekei, érzelmei.

A barátság tartósabb. A szerelem varázslat, csoda, ami nem tart örökké.

A parazsat persze mindig újjá lehet éleszteni, ám a barátságnál ez valahogy könnyebben működik. A baráti randik cseppet sem kimerítők, tele vannak spontán pillanatokkal, és a legbizarrabb kérdésekkel is előállhatunk, mert biztonságban érezzük magunkat. Nincs bennünk kérdőjel, míg szerelmünk esetében lehet, hogy megjárjuk a mennyet és a poklot is hetente négyszer.

A barátoknál amiatt se kell feszengeni, hogy elmúlik a vonzalom, hiszen nem azért lettünk barátok. Épp ezért bármikor össze lehet bújni csak úgy, és nem fogják megkérdezni, hogy miért öleltünk két napja másképpen. Persze ne mondjunk le sose a szerelemről, hiszen minden korlátjával, nehézségével együtt is a világ egyik legcsodásabb érzése. De jó tudni, hogy ha épp kifogytak a kürtős kalács készletek, mindig van egy kis párnánk, ami támogat és szeret minket. Úgy, ahogy vagyunk.

Nyitókép: Unsplash