Tudtad, hogy az újraélesztős bábut igazi személyről mintázták?

Több mint száz évvel ezelőtt, 1880-ban, Párizsban egy lány öngyilkos lett. A testét a Szajnából halászták ki, miután a járókelők felfigyeltek az élettelenül a vízben lebegő testre.

Külsérelmi nyomokat nem találtak rajta, így valószínűsítették, hogy ő maga választotta a halált. Azt nem tudni, hogy mi késztette arra, hogy eldobja az életét, mint ahogy azt sem, hogy ki is volt ő valójában. Halála körülményeinek így romantikus hátteret gyártott az akkori emberek képzelete, és népszerű volt az a történet, miszerint szerelmi bánat miatt választotta a halált a 16 év körüli leány.

És bár az élete nem lehetett mesés, ha erre a végtelenül szomorú tettre szánta el magát, azonban a halála utáni története mesébe illő. Hófehérkéhez hasonlóan üvegkoporsóban állították ki közszemlére, hiszen abban az időben nem volt más lehetőség arra, hogy kiderítsék, ki lehetett az illető. Olyan szép volt a leány, hogy a csodájára jártak az emberek, és a halottak galériájában egymásnak adták a „kilincset”.

De nem csupán a párizsi egyszerű polgárokat, hanem a galéria patológusát is elvarázsolta a leány, ezért egy halotti maszkot készített róla. Ez nem volt bevett szokás akkoriban, hiszen ilyet csak gazdagokról mintáztak. A leány azonban már olyannyira népszerű volt ekkor, hogy ezen nem botránkoztak meg az emberek. A patológus jó üzleti vénával bírt, így a maszkról másolatokat készített, amelyeket árusítani kezdett.

A lány így „beköltözött” az otthonokba, és nem csupán a párizsiakéba, hiszen külföldön is előszeretettel vásárolták ezeket a maszkokat. Többek között Norvégiában, ahol élt egyszer egy Asmund Laerdal nevű játékkészítő, aki az 1950-es években a családjával a tengerparton nyaralt. A nyaralás azonban majdnem tragédiával végződött, hiszen Laerdal fia kis híján belefulladt a vízbe.

FORRÁS: WIKIPÉDIA

Már életjeleket sem adott, amikor az apa kihúzta a partra és kétségbeesésében elkezdte a gyermek mellkasát nyomkodni, és a szájába levegőt fújt. Akkoriban azonban még nem volt ismeretes az újraélesztésnek ez a módja, így csupán ösztönösen cselekedett. Ő maga sem hitte el, de a fiú „életre kelt”. Egy neves professzor is meglátogatta azért, hogy a férfitől hallja, mit és hogyan tett.

Az újraélesztésnek ezt a módját meg kellett tanítani, és ez nem volt könnyű. Elkábított embereken gyakoroltak, és nem szívesen fújkáltak más emberek szájába az orvostanhallgatók. Ráadásul sokaknak eltörték a bordáját is gyakorlás közben. Laerdalnak ekkor támadt egy korszakalkotó ötlete. Mi lenne, vetette fel, ha egy ember nagyságú játékbabát „élesztenének újra”?

És el is készítette. Egy problémát azonban nem tudott megoldani. A bábu feje sehogy sem akart olyanra sikerülni, hogy alkalmas legyen a feladatra. Túlságosan mű volt. És ekkor jött a képbe a halott leány…Egyesek szerint a játékkészítő még a nagymamájától örökölt egy falon függő maszkot, mások szerinte egy ismerősénél látta azt.

Az biztos, hogy gondolt egy merészet, és ráillesztette a bábu fejére.

Tudta, megtalálta a megoldást arra, hogy a bábu „életre keljen”, hiszen így már teljesen valósághűnek tűnt az arca. Resusci Anne néven hatalmas karriert futott be a baba, ami puha mellkassal és nyitott szájjal lett kialakítva, hogy lehessen rajta a szájból szájba lélegeztetést gyakorolni.

Ki tudja, azóta hányszor kelt életre a szerencsétlen sorsú leány, hiszen azóta is használják az arcmását viselő babát. A párizsiak által a Szajna ismeretlen nőjeként emlegetett nő így soha nem halhat meg örökre, hiszen mindig lesz valaki, aki feléleszti majd.

Nyitókép: Unsplash

Tegyél minket a KEDVENC tartalmaid közé!
Mit kell tenned? Keresd fel az IgaziNő FB oldalát. Nyomj rá a “Követem” gombra. Válaszd a “Hírfolyam” opciót, ott pipáld be a “Kedvencek” opciót. Innentől kezdve gyakrabban fogod látni, legfrissebb tartalmainkat! 🙂

Tovább olvasok