Te is csak azzal tudsz ágyba bújni, akihez kötődsz?

„Semmiképp nem feküdnék le Brad Pitt-tel” – közölte barátnőm egy hétvégi kiruccanás alkalmával, amikor a celeb crush játékot játszottunk.

Az általános megrökönyödést követően a legkülönbözőbb neveket soroltuk fel neki, de kategorikusan elutasította, hogy bármelyikükkel is pajzánkodna, ha össze lennének zárva. „Csak a teste nem érdekel, kell, hogy valami legyen köztünk” – zárta le a vitát, mi pedig azon tűnődtünk, mi baja lehet. Semmi.

Időközben kiderült, hogy ő is azon emberek egyre növekvő táborába tartozik, akiknek érzelmi kötelékre van szüksége ahhoz, hogy szexuális vonzalmat érezzenek valaki iránt. Ők a demiszexuálisok, akiknek nagy része még mindig úgy érzi, hogy csodabogárnak számít. „Érzelmi kötelék, ugyan!” – legyintenénk sokan, hiszen mindenki tapasztalta már életében, hogy csak azután került intim közelségbe valakivel, hogy kötelék formálódott köztük.

Olyan mindennapi érzésnek számít, hogy ez alapján mindannyian lehetnénk demiszexuálisok, ám e szexuális orientációt sokan nem fogadják el valóságosnak. Itt ugyanis nem arról van szó, hogy ez döntés vagy választás kérdése. Nem azt jelenti, hogy feltétlenül mély kötődésre vágynak az aktus előtt, egész egyszerűen nem jön létre az izgalmi állapot, amíg nem alakul ki a kötődés.

Emiatt a demiszexuálisokat a közvélemény összemossa az aszexuálisokkal, amit sokkal könnyebb megragadni. Ennél az irányultságnál az emberek ritkán vagy egyáltalán nem éreznek szexuális vonzalmat mások iránt, ami a demiknél is hiányzik, ha nincs erős érzelmi kötődés. A világban végbemenő változások a hálószobánkat is elérték, és nem tehetünk úgy, mintha nem vennénk észre.

FORRÁS: UNSPLASH

Az egymás iránti tolerancia az intimitásra is kiterjed, és még ha nem is értjük a különbségeket, észre kell vennünk: nem mindenki arra vágyik, amit a szexuális fősodor diktál. A szexuális vonzalom kialakulásához számos út vezet, lehet pusztán testi, de ugyanígy beszélhetünk mentális, intellektuális vagy spirituális intimitásról.

Itt vannak például a szapioszexuálisok, akik számára az agy jelenti a nemi szervet, nem pedig a külső jegyek. Számos identitást különböztetünk meg manapság, és hajlamosak vagyunk egybemosni a különböző irányultságokat, ha azok a kulturális normánkon kívül esnek.

A demiszexuálisok is ugyanúgy vágynak a kapcsolatra, csupán tovább tart számukra behívni a szexuális aspektust a folyamatba. Van, aki csak kísérletezik, és ugyanúgy vannak monogámok vagy poligámok is köztük. Egy a lényeg: nem akarnak olyannal lenni, aki nem érdekli őket mélyen. Ezért nem tud megvalósulni egy egyéjszakás kaland, mert egyszerűen lezár az agy, nem válaszol a test.

Ha felismered a szépséget, de nem kavar fel, ha a szexi könyvesbolti eladó nincs rád hatással, ha csak csodálod valaki stílusát, de az illető nem ajz fel szexuálisan, könnyen lehet, hogy te is demiszexuális vagy. Nem azért, mert moralizálsz, irtózol a szextől, vagy későn érő típus vagy. Nem azért, mert megőrültek a hormonjaid, vagy mert kiskorodban bántalmaztak.

És nem is azért, mert még nem találkoztál olyannal, akinek a látványára instant kakaóvá változol. Egyszerűen nem megy érzelmek nélkül. Nem érzel izgalmat egy kéz, egy száj, nyak vagy kivillanó comb láttán, mert a vágyad nem a fizikai megjelenésből születik meg, hanem a kötődésből. Ami lehet akár baráti is.

Sok demiszexuális kerül romantikus kapcsolatba olyannal, akivel addig baráti volt a viszonyuk, hiszen az erős érzelmi kötődés képes volt megteremteni a szexuális vágyat is. Magam is megvizsgáltam a kérdéskört, elemeztem, visszaemlékeztem, ám tudományos kijelentéseket nem mernék tenni. Annyit azért sikerült megállapítanom, hogy az én vonzódásom – másokhoz hasonlóan – szintén sokrétű.

Nagyon tud rá hatni egy férfias tartás, egy felkorbácsoló tekintet, ugyanakkor őrjítő, ha valaki intellektuálisan tud stimulálni.

És akkor még nem beszéltem az intimitásról, ami lehet egy kézsimogatás vagy egy gyengéd ölelés. A vonzalom összetett kérdés, ezért érdemes nagyon óvatosan bánni egymás címkézésével. Ne a kategóriákba ragadjunk bele, inkább beszéljünk az érzéseinkről! Nem baj, ha nem tudunk nevet adni valaminek, csak mondjuk el, mit gondolunk az egészről!

Se mást, se magunkat ne hajszoljuk bele valamibe, amit nem akarunk! Ha úgy érzed, egyszerűen mondd ki hangosan: nem akarsz olyannal lenni, aki nem érdekel elég mélyen. Hát… kicsit nem mindannyian ugyanígy gondoljuk?

Nyitókép: Unsplash

KREATÍV ÍRÁS KURZUS PECHÁL PETIVEL!

Ha mindig is érdekelt az írás tudománya, de még sose mertél klaviatúrát ragadni. Ha nem tudod, hogyan, de szeretnéd papírra vetni gondolataidat. Ha titokban csak a fióknak írogatsz, JELENTKEZZ! Részeltekért írj az info@igazino.hu mail címre.

Tovább olvasok