Férfi fogamzásgátló tablettát használnál a pároddal?

2022-ben még mindig ott tartunk, hogy nincs egy mindenki számára ideális fogamzásgátló módszer. Tudom, szeretkezni egyébként csak gyermeknemzés céljából ajánlatos, de azért vannak „néhányan”, akik pusztán az örömszerzés kedvéért is űzik ezt a tevékenységet…

Szóval ha te is egy ilyen kis pajzán emberpéldány vagy, akkor biztos, hogy nálad is felmerült már az a kérdés, hogy mivel védekezzetek. Milyen lehetőségeink vannak? Nézzük először a női oldalt. Ott van a fogamzásgátló tabletta, ami mivel hormonális alapú, rengeteg mellékhatással járhat, mint például a libidó csökkenése, a hízás, és úgy alapvetően megbolygatja a nők hormonrendszerét. Ezért sokan nem szívesen élnek vele.

Lehet használni spermaölő kúpokat, krémeket, zseléket, habokat, amik helyileg fejtik ki a hatásukat, ezeket az aktus előtt egy meghatározott időben kell alkalmazni, ami a spontaneitást mindenképpen elűzi az együttlétekből. És hát használat után meglehetősen kellemetlen íze lehet annak, amivel érintkezett. Mintha egy drogéria termékmintáit nyalogatnád.

Ez az élmény sem a felszabadult együttlétek ismérve. És ugye, ha még egy körre hajlandóak lennétek, akkor újabb technikai szünet, újabb adag felhelyezése. Léteznek még különböző pesszáriumok és egyéb hüvelybe felhelyezhető fizikális védelmet nyújtó eszközök. Itt szintén nincs spontán egymásnak esés netflixezés közben, hiszen „össze kell szerelni” a berendezést. Mivel ezek elzárják a spermiumok útját, fokozottan oda kell figyelni, hogy rendesen fel legyenek helyezve.

Aztán vannak még a spirál variánsok, amiket inkább olyan nőknek ajánlanak, akik már szültek. És van, aki ódzkodik attól, hogy folyamatosan egy eszköz legyen benne, ami állandó steril gyulladást hoz létre a szervezetében. Mindegyik módszernek megvannak az előnyei és a hátrányai. Mindenki maga döntheti el, hogy számára melyik a legkevésbé zavaró, de az biztos, hogy egyik sem tökéletes megoldás.

FORRÁS: UNSPLASH

Ha a férfi oldalt nézzük, akkor a kínálat meglehetősen kicsi.

Ugye a „kihúzom a vége előtt” módszer nem tekinthető annak… Szóval van az óvszer, éééés ennyi. Ami megfelelő használat mellett magas hatásfokkal működik, viszont a spontaneitás kiiktatása itt is játszik, ráadásul teljesen más együttlét érzetet ad. Ami miatt kevesen mondják azt, hogy szeretnek gumiban szexelni. Csak hát muszáj.

Viszont ez az egyetlen olyan eszköz, ami a nemi betegségek ellen is hatékonyan véd, ezért biztos, hogy a jövőben is megkerülhetetlen marad bizonyos helyzetekben. De mi van akkor, ha egy komoly kapcsolatban él egy pár, és nem akar még (vagy már több) gyereket? Óvszerrel szeretkezni egy életen át a házastársaddal a legtöbb kapcsolatban nem egy életszerű kép. Itt a fertőzéstől sem félnek a pár tagjai, és minél természetesebb élményt szeretnének átélni.

Tehát a női fogamzásgátlók szerencsekerekét pörgetik a párok, és onnan választanak valami számukra nagyjából megfelelőt. De az mégiscsak problémát jelent, hogy a védekezés felelőssége és kötelessége leginkább a nőkre hárul. Ezért is dolgoznak a kutatók serényen, hogy a férfiak számára is kifejlesszenek egy hatékony fogamzásgátlót.

Úgy néz ki, hogy elég jól is haladnak: a Minnesotai Egyetemen előállítottak egy olyan vegyületet, ami a spermiumok termelődését állítja le, így művileg meddővé téve a készítményt használó férfit. Viszont a folyamat teljesen visszafordítható. Ez a módszer nem tartalmazna hormonkészítményeket, nem kellene felhelyezni a testünkbe semmiféle idegen testet (persze, aki vágyik rá, az megteheti).

Nem kell együttlét előtt felkészülni, nincs kellemetlen érzés, mert gumit kell húzni. Tehát elméletben ez egy ideális megoldás lehet azoknak, akik komoly kapcsolatban élnek, bíznak a párjukban, és minél természetesebb együttlétre vágynak. Még csak kísérleti szakaszban van az eljárás, szóval nem érdemes holnap rohanni érte a patikába, de már most érdemes lehet gondolkozni azon, hogy ez tényleg megoldás lehet-e.

Bennem több kérdés is felmerült: Mennyire fogadnák ezt el a férfiak? Nem lenne-e ijesztő a gondolat, hogy meddők, és hogy biztosan visszafordítható-e ez az állapot? A nők mennyire fogadnák el a fordított helyzetet, amikor a pasi mondja, hogy „Nyugi, nem kell védekezni, tablettát szedek!” Valószínűleg sokkal komolyabb bizalom kell ahhoz, hogy erre valaki rábólintson.

Hiszen ezzel egy nő teljesen rábízná magát a férfira, úgy, hogy nem tudja 100%-ig ellenőrizni a hitelességét. Mint mondjuk egy óvszernél, ami látszik, hogy fent van, vagy sem. Én azt gondolom, hogy mindenképpen hasznos lenne, hatöbb alternatíva lenne a piacon. De egy ilyen új módszer bevezetése biztos, hogy sok időt vesz majd igénybe, hiszen be kell épüljön a köztudatba a létezése. Neked mi a véleményed? Te használnál a pároddal férfi fogamzásgátló tablettát?

Nyitókép: Unsplash

Élsz-halsz az IgazinNŐ cikkeiért? Akkor iratkozz fel hírlevelünkre, és mi elküldjük neked a hét legjobb cikkeit, nehogy lemaradj! 🙂

Tovább olvasok