Hótól szikrázó tájak a festményeken: Monet, Bruegel és a többiek…

A festőket nem csak a tavasz zsenge, a nyár telt, vagy éppen az ősz vöröses arany színei inspirálták. A hófehér tájak pompája is megihlette őket.

Az 1500-as évek közepétől hidegebbek voltak a telek, mint előtte bármikor.

Ez a középkori kis jégkorszaknak nevezett lehűlés egészen a 19. századig eltartott, és egy egészen új művészeti témát hívott elő, méghozzá a téli tájkép vagy téli életkép ábrázolását. 

Néhány gyönyörű festményt összegyűjtöttem, hogy gyönyörködhessünk egy picinykét.

Az első művész, aki a csikorgóan fagyos hónak és jégnek a csodáját Vadászok a hóban című festményén megörökítette, nem más, mint a flamand Pieter Bruegel volt. Képével az évszakok szimbolikus megfestése helyett egy valódi életképet alkotott, ahol az alakok többsége a téli örömöknek hódol, a központi szereplők pedig láthatóan a nem túl sikeres vadászatról érkeznek meg.

PIETER BRUEGEL: VADÁSZOK A HÓBAN, FORRÁS: WIKIPÉDIA

Bruegel ezekkel a képeivel lavinát indított el, és számtalan festő választotta a havas táj motívumát, főként a holland mesterek közül. Nagyon népszerűek voltak az olyan “böngészőképek”, mint a téli tájképekre specializálódott Hendrick Avercamp nagyszerű festménye.

HENDRICK AVERCAMP, FORRÁS: WIKIPÉDIA

Monet, a nagy francia impresszionista közel 150 havas tájképet festett. A festő a fény állandó változását akarta megfogni és megmutatni. Barátaival járta a téli tájat és vadászjelenetek helyett teljesen mindennapos témájú műveket festettek. Egyik számomra legkedvesebb festménye, ahol egy havas kapu tetején magányosan üldögélő, napfürdőző szarkát láthatunk.

MONET, FORRÁS: WIKIPÉDIA

Theo van Gogh műkereskedő egy télen elküldte az állandó pénzhiányban szenvedő bátyját, Vincent van Goghot Marseilles-be egy megbízással. De Vincent csak Arles-ig jutott el, mert elvarázsolta a táj szépsége. Nem sokkal megérkezése után festette meg ezt a szép téli tájképet. Egy szűk évvel később egy Gauguinnel történt veszekedés után éppen itt vágott le a bal füléből egy darabot.

VINCENT VAN GOGH, FORRÁS: WIKIPÉDIA

Paul Gauguin főleg az egzotikus polinéz szigeteken festett varázslatosan színes képeiről ismert, pedig talált bőven motívumot magának az északi féltekén is. A művész két csendes-óceáni utazása között Bretagne-ban festette meg ezt a csodálatos művét.

PAUL GAUGUIN, FORRÁS: WIKIPÉDIA

Mednyánszky László csodálatos tájképeket festett, többek között számtalan téli tájat. Havas festményeiből akár külön gyűjteményt lehetne készíteni, így nehéz volt közülük egyetlenegyet kiválasztani. Ezen a képén a hóban szikrázó napsugarak a kereszt előtt térdeplő asszony felé vezetik pillantásunkat, és így megleshetjük az imádkozás nagyon intim pillanatát.

MEDNYÁNSZKY LÁSZLÓ, FORRÁS: WIKIPÉDIA

A 20. század elején festette vászonra az állatképeiről híres német festő, Franz Marc a hóban szundikáló kutyáját. Ez a mű igazából se nem tájkép, se nem kutyaportré, sokkal inkább – a formák összeolvadásával – az állat és a természet közötti harmónia ábrázolása.

FRANZ MARC, FORRÁS: WIKIPÉDIA

 

Tovább olvasok