Mivel csábította az ágyába a nőket VIII. Henrik? - Igazinő | Igazinő

Mivel csábította az ágyába a nőket VIII. Henrik?

2021-01-28 Művelődő

A királyi udvarokban nem volt meglepő, hogy a hölgyek többsége szívesen beférkőzött volna az uralkodó szívébe – és ágyába.

Ám a fiatal VIII. Henrik esetében a nők rajongása szinte az őrületig fokozódott. De miért is imádták annyira?

Henrik, a csábító

Már alkatával is elbűvölte a hölgyeket. A sportoknak köszönhetően teste izmos volt, ráadásul 187 cm feletti magasságával jócskán kiemelkedett a korabeli pasik közül. Nem csak teniszezni szeretett, a lovagi tornáért is odavolt. Kopjatörésben legendásan verhetetlennek bizonyult, és sérülései sem tudták visszatartani a harctól.

Bár nyilván egyetlen király sem járt olcsó vagy divatjamúlt ruhában, Henrik jólöltözöttségben is kiemelkedett az uralkodók közül. Hol csodálatra késztette, hol meghökkentette környezetét extrém ruháival: volt például egy sisakja, amit felül látványos, hosszú szarvak díszítettek. Ha felvette, az arcából is csak a szeme és a szájának egy része látszott ki – ebben az ördögien elbűvölő szerelésben tündökölt néha az udvari ünnepségeken.

Mi kell még a nőknek? Hát szépnek tetsző lélek! Henrik ezzel is szolgálhatott. Csodásan játszott a lantján, és saját dalokat komponált, amiket nagyszerűen adott elő… Szóval, minden megvolt benne, ami lenyűgözővé tesz egy férfit. Ám elég volt néhány év, és a nők, akik korábban az ölelésére vágytak, inkább már menekültek volna tőle…

Henrik, a szerelmes férfi

Ne csodálkozzunk, hogy a jóképű és hatalommal bíró férfi telhetetlennek bizonyult a nők terén. Bár VIII. Henrikről mindenkinek a feleségek lefejezése jut eszébe, valójában “csak” két oldalbordája végezte ilyen kegyetlenül a hat közül. Azt se vitassuk el, hogy első felesége, Aragóniai Katalin mellett 24 évet lehúzott – persze, azt nem állíthatjuk, hogy hűségesen… A Boleyn Anna iránti szerelem már negyvenes évei elején érte utol Henriket.

Annyira, hogy nemes egyszerűséggel vallást váltott és egyházat alapított, csak hogy megszabadulhasson első nejétől…

Anna fantasztikusan szerencsésnek érezhette magát – egy ideig. Miután azonban imádott férje házasságtöréssel, vérfertőzéssel és egyebekkel vádolta, a bakó kezei között találta magát. Itt aztán utolsó perceiben nyilván átértékelte a történteket…

A KÉPEN: BOLEYN ANNA, FORRÁS: WIKIPÉDIA

Henrik hatalma miatt továbbra is népszerűnek számított a nőknél, így nem volt hiány új jelentkezőkben. Jane Seymour már Boleyn Anna halálának másnapján az ujján találta az eljegyzési gyűrűt. Udvarhölgyből királynévá avanzsált, de sajnos nem sokáig örülhetett: a trónörökös világrahozatala után elragadta a gyermekágyi láz.

Henrik, a finnyás

Néhány év gyász után királyunk rászánta magát, hogy új feleség után nézzen. A híres Holbein mester képe alapján választotta ki Klevei Annát, aki a festményen gyönyörűnek tűnt. Henriket igencsak elfutotta a méreg, mikor személyes találkozáskor nem azt kapta, amit várt. A nő azonban örülhetett: azon kívül, hogy férje mindenkinek gúnyosan becsmérelte a külsejét, haja szála sem görbült. Kapott pár birtokot, és néhány hónap után búcsút inthetett a királyi palotának.

Henrik, a szörnyeteg

Királyunk eközben már az ötvenedik évéhez közelgett, és egykori sármja nemhogy megkopott, hanem ellenkezőjébe fordult. Elhízott, így már egyáltalán nem volt daliás, egy lábsérülése miatt pedig folyamatos fájdalmakkal és a seb gennyedzésével küzdött. A fekély bűzlő szagát pedig hiába próbálták elnyomni különféle gyógynövényes kenőcsökkel… Nem csoda, hogy a hölgyek mosolya egyre kényszeredettebb lett, ha a királyi tekintet netán rajtuk pihent meg.

Ám Henriket ez nem akadályozta a hódításban, sőt, ismét szerelemre lobbant. Morbid módon Boleyn Anna unokatestvére, Catherine Howard rabolta el a szívét, aki 17 évesen találta magát az akkor már cseppet sem vonzó király ágyában. Várható volt, hogy egy fiatal és jóképű férfi karjaiban vigasztalódik majd – aminek újabb feleség lefejezés lett a vége. Szegény Catherine még kivégzése előtt is csak ifjú szerelmét emlegette, ami egyszerre szomorú és romantikus.

A hatodik feleség, Catherine Parr már viszonylag békés életet élhetett a betegeskedő Henrik mellett. Hűségesen ápolta és szerette a királyt. Végül túlélte legendás férjét, akinek uralkodása alatt egyes becslések szerint majdnem 70.000 embert végeztek ki. Az utókor pedig a mai napig rácsodálkozik Henrik életére – így lesz a “szépségből” szörnyeteg…

Nyitóképen: VIII. Henrik, forrás: Wikipédia