Az igazi nő olyan, amilyen lenni akar!

2021-03-08 Esszencia

Nőnap. Több mint 160 évvel ezelőtt emberséges munkafeltételekért, normális munkaidőért, élhető fizetésért is harcoltak ezen a napon – mint később kiderült, sikerrel.

Az évek folyamán aztán ez a politikai tartalom eltűnt, helyét a virágok, kisebb-nagyobb ajándékok és kedvességek váltották fel. De sokan még mindig ezen a napon emelik fel és hallatják hangjukat a nők elleni erőszakkal szemben. Ami pedig közös a politikában, a tulipánban, a nők elleni erőszakkal szembeni kiállásban, az nem más, mint maga a nő – az igazi nő.

A nő, aki kiáll és harcol magáért és társaiért. A nő, aki sosem adja fel, újra és újra talpra áll. A nő, akit megannyi tulajdonságaiért szerethetünk és tisztelhetünk. De mégis milyen az igazi nő, akit nem csupán március 8-án, hanem akár az év minden napján ünnepelhetnénk?

Az igazi nő nagyon szép. Na jó, inkább csak szép. Ha jobban belegondolok, akkor igazából az igazi nő nem csúnya. Helyesebben nem is annyira csúnya. Az igazi nő karcsú, nádszálkarcsú. Kivéve persze, ha gömbölyded. Vagy ha nem is kicsit gömbölyded, inkább teltkarcsú. Netán simán csak telt.

Az igazi nő okos. Nem mindig persze, de általában. Az is előfordulhat, hogy néha mond butaságokat. De olyat is láttam már, hogy számtalanszor azt mond. Az igazi nő titokzatos. Kivéve, ha el akarja mondani egy-két titkát, netán az összeset meg akarja osztani másokkal. Olyankor már nem is titokzatos, hanem cserfes. Egy-egy jobb napon – vagy akár minden nap – állandóan jár a szája.

FORRÁS: UNSPLASH

Az igazi nő érzékeny, tele van érzelmekkel. Ezeket nem fél kifejezni, és azok befogadásától sem riad vissza. Bár előfordul, hogy mindezt csak szűk körben engedi meg magának. És bizony sokszor él az érzelemmentes, józan észt előtérbe helyező pillanatokkal is.

Az igazi nő határozott. Aztán van, hogy elbizonytalanodik. Egyszer-egyszer még talán saját  magában is. Bizonyos helyzetekben pedig rendszeresen hezitál. Az igazi nő stílusos. Jobban belegondolva van valamiféle stílusa. Talán nem is annyira stílusos. Mi több, olykor-olykor mások számára stílustalan.

Az igazi nő verseng. Örökkön örökké harcol a figyelemért, a visszajelzésekért. Még az is lehet, hogy csak alkalmasint fontos számára egy-két reakció. De van, amikor helyén van az önbizalma, és nem él ilyen plusz eszközökkel.

Az igazi nő gyereket nevel, igazi ősanya. Vagy az is lehet, hogy az élet elveszi tőle ezt a lehetőséget. Előfordul, hogy nincs gyereke. Sem párkapcsolata. És egyiket sem szeretne. Egyszerűen egyedül él, és élvezi.

Egy igazi nő milyensége szavakkal kifejezhető, de ezek a szavak néha nem elegendők. Tehát valójában leírhatatlan. Mert egy igazi nő olyan, amilyen lenni akar. Mindig minden helyzetben csakis önmaga akar lenni.

Nyitókép: Unsplash

Tovább olvasok