Jane Austen: A csábítás tényleg “hitvány mesterkedés”?

Habár történetei házassággal végződnek, ő maga sosem ment férjhez. Rövid életét kis házikójában töltötte, ahol kora romantikus túlzásait úgy tette nevetségessé, hogy sokaknak fel sem tűnt.

Jane Austen humora olyannyira kiállta az idő próbáját, hogy regényeit annak is ajánlom, akit hidegrázás gyötör a szerelmi nyáladzás bármely kifejezésére. Aki pedig önsegítő vagy motivációs könyv vásárlásán gondolkodik, előtte mindenképpen tanulmányozza az írónő szellemes gondolatait!

„Általánosan elismert igazság, hogy a legényembernek, ha vagyonos, okvetlenül kell feleség.” A világirodalom egyik leghíresebb első sora, ami nem csupán A büszkeség és balítélet rövid summázata, hanem kíméletlen korrajz is egyben.

Bizony, a nők komoly harcot folytattak az ideális frigy megszerzéséért:

„Kétségtelen, (…) hogy van valami hitvány vonás mindabban a mesterkedésben, amelyhez a hölgyek néha lealacsonyodnak, hogy meghódítsanak egy férfit. Ami a ravaszsággal rokon, mindig megvetést érdemel.”

„A boldog házasság tisztán véletlen dolga. Bármilyen jól ismerték a jövendő házastársak egymás természetét, bármennyire hasonló hajlamaik voltak a házasság előtt, ez cseppet sem mozdítja elő boldogságukat. Később mindig ellentétek fejlődnek ki köztük, s ez elég ok a súrlódáshoz. Legjobb, ha az ember minél kevesebbet tud a másik hibáiról, akivel az életét le kell élnie.”

„Most már bizonyos vagyok benne (…), hogy nem voltam belé komolyan szerelmes, mert ha valóban átéltem volna ezt a tiszta és lélekemelő szenvedélyt, akkor most a nevét is utálnám, és mindenféle rosszat kívánnék neki.

Ne dagonyázzunk a múltban, éljük át a jelent, és ne mások elvárásai szerint éljünk – a mindfulness trendi szólamaival már az angol kisasszony is tisztában volt.

„Az igazi bölcs azt fordítja éppen a javára, ami akad.”

„Biztos vagyok benne, hogy ha mindenki meginná a maga napi jó üveg borát, feleannyi baj sem lenne a világon, mint amit most látunk.”

A KÉPEN: JANE AUSTEN, FORRÁS: WIKIPÉDIA

„Senki más nem lehet olyan jó vezérünk, mint az a hang, amely önmagunkban szól: csak oda kell figyelni.”

„Csak arra gondoljunk vissza a múltból, aminek az emléke örömet szerez!”

„Ha habozik igent mondani, mondjon bátran nemet!”

„Akik várnak valamire, nem jól mérik az időt; minden perc ötnek érződik.”

A mindennapi igazságokat is könnyebben elviseljük, ha humorba csomagolják:

„Akárhol vagy, légy mindig elégedett, kivált odahaza, hiszen ott kell töltened időd javarészét.”

„Az emberiség egyik fele nem érti meg, amiben a másik fele örömét leli.”

„Milyen furcsa! De előre sosem lehet helyes képet alkotni senkiről. Az ember teremt magának egy elképzelést, és tűzön-vízen át ragaszkodik hozzá.”

„Ennél nagyobb baj nem is érhetne. Kellemesnek találni egy olyan embert, akit gyűlölni akarunk!”

Végül egy bölcs tanács a szatíra királynőjétől szingliknek, habozóknak, vagy csak úgy:

„Egy nő ne menjen férjhez csak azért, mert megkérik, vagy mert az illetőnek nagyon tetszik, és meg tud írni egy tűrhető levelet!”

Nyitókép: Unsplash

Tovább olvasok