Mi fér bele egy szeretői kapcsolatba?

2021-09-14 Szerintünk

Sajnos vagy szerencsére – ezt mindenki döntse el maga – napjainkban jóval több kapcsolati forma létezik, mint száz évvel ezelőtt. Akkoriban eljegyezték egymást a fiatalok, majd ásó-kapa-nagyharang: sok kérdés nem maradt.

Tudták, hogy le kell élni egymással az életet, akár tetszik, akár nem, így a szabályok sokkal átláthatóbbak voltak. Ma viszont csak kapkodod a fejed, hányféle felállás létezik: van barátok közti szex, sugar daddys viszony, nyitott kapcsolat, együttélés, többszöri házasság… És persze ott vannak a szeretők, akikből – igen, tudom – évszázadok óta akad bőven.

Most tekintsünk el attól, hogy a félrelépés aljas dolog, és hogy az lenne a tiszta helyzet, hogy ha másra vágysz, akkor lezárod az előző kapcsolatodat. Ez így igaz, mégis olyan sok a megcsalás és a szeretői viszony – ami napjainkban sokkal komplikáltabb lett. Ezért érdemes beszélni erről. Miért megy bele ebbe valaki? Mit vár tőle?

Régen mi motivált két embert a félrelépésre? Legtöbbször az érzelmek hiánya. A házasságok érdekből, észszerű megfontolások alapján köttettek. Ha egy vadidegen lesz a házastársad, akitől aztán még jobban elidegenedsz az évek során, egyértelmű, hogy miért menekülsz más karjaiba.

Ám a régi szeretők tudták, hogy a hivatalos frigyből való kilépésre nem nagyon van esély – ez leegyszerűsítette a dolgot és kiiktatta a titkos reményeket. Ma viszont egy szeretői viszonyból elvileg a következő hivatalos kapcsolat is lehet – bár legtöbbször (szerintem) nem lesz! -, és a motivációk is egészen mások, mint elődeinknél.

Csak szex?

Ott van például az ősi klasszikus, amikor – jó esetben – mindkét fél leszögezi, hogy csak testi örömöket vár a másiktól. Mert otthon nem kap eleget, vagy nem jó minőségben, vagy változatosságra vágyik… Sok oka lehet. Jó hír, hogy ilyenkor a racionális megközelítésnek köszönhetően teljesen áttekinthetőnek tűnhet, mit akar a két fél egymástól.

FORRÁS: PEXELS

Rossz hír, hogy az emberi természet sajnos nem a racionalitás alapján működik… Az esetek többségében ugyanis az egyik félben előbb-utóbb felébrednek az érzelmek, és máris ijesztően bonyolulttá válik a helyzet. Szóval mindenki nagyon vigyázzon azzal a magabiztosan kimondott ígérettel, hogy „Nem fogok beléd szeretni.” És nem ártana megbeszélni egy verziót a jövőre nézve, hogy mi van, ha mégis…

Érzelmes viszony

A másik lehetőség, amikor Ámor nyila jól szíven találja mindkét “áldozatot”, és ezt korrektül be is vállalják egymás előtt. Kérdésből azonban itt is marad bőven. Szerelmes vagy, oké – de mivel jár ez egy szeretői kapcsolatban? Mit jelent például ilyen körülmények között a hűség?

A házastársatokkal szeretkezhettek – hiszen ez legtöbb esetben evidens és elkerülhetetlen -, de mással nem? És ha mondjuk csak te vagy foglalt, és ő szingli? Akkor te – ha csak muszájból is – szexelhetsz a pároddal, ő viszont senkivel nem teheti ugyanezt? Fura. Ha a házastársára nem lennél féltékeny, akkor egy másik nőre/férfira miért?

És az elvárások?

A másik érdekes kérdés, hogy ki mit vár egy szeretői kapcsolattól. Van, aki rögtön ígérgetéssel indít és esküdözik, hogy el akarja hagyni azt a fránya hitvest – csak hát a körülmények… Azok évek óta akadályozzák, de hamarosan minden megoldódik! Jó esetben ez igaz – rossz esetben kegyetlen vetítés. De induljunk ki a jobb verzióból! Mi van, ha ő tényleg ki akar lépni a hivatalos kapcsolatából, de te nem? Vagy fordítva?

Szóval, mielőtt az egészbe belevágsz, érdemes átgondolni, milyen feltételekkel vállalsz egy ilyen viszonyt. Mert ha egy házasság bonyolult tud lenni, hát akkor rossz hírem van: egy szeretői kapcsolat egy idő után szintén. El tudod fogadni, hogy az egész csak egy átmeneti, ám gyönyörteli időszak, aminek azonban előbb-utóbb garantáltan vége lesz?

Netán ígéreteket követelsz a kedvesedtől, mert más esetben úgy éreznéd, hogy csak az idődet vesztegeted? Csak akkor fogj bele, ha legalább önmagadban vannak ezekre válaszaid, és a lelkiismereteddel is meg tudsz birkózni…

Nyitókép: Pexels

Élsz-halsz az IgaziNő cikkeiért? Akkor iratkozz fel a Cikkajánló szolgáltatásunkra, és mi elküldjük neked emailben a hét legjobb írásait, nehogy lemaradj róluk. 🙂