20 és 40 évesen is szültem: Azt hiszed, nincs különbség?!

A lányom lassan felnő, és arra gondoltam, ha megkérdezne egyszer, mit gondolok a korai gyermekvállalásról, bizony bajban lennék a válasszal. Mikor szüljön egy nő? Fiatalon? Vagy ráér?

Én szültem 20 és 40 évesen is. Nem tagadom, hogy van mindkettőnek előnye, de azért közel sem éltem meg egyformán a két állapotot.

20 évesen…

„Nem jött meg. Biztos csak késik. Kicsit émelygek a buszon. Mondjuk sosem bírtam a buszt.

Jé, milyen kis feszes mellem lett! Csak a mellbimbómat ne irritálná annyira a melltartóm…

Még mindig nem jött meg. Csinálok egy tesztet. Pozitív. Mondjuk a múltkor is pozitív volt, aztán egy hónap múlva meg nem volt pozitív. Még a dokim se hitte el.

Fúj, de büdös szappan szaga van mindenkinek körülöttem! Nem is tudtam, hogy szeretem a kovászos uborkát. Meg a fagyit. Ennyire.

Már a második maradt ki. Elmegyek a nőgyógyászhoz. Igaz, már többször volt, hogy kimaradt, de inkább lásson orvos.

Pozitív. Kaptam kiskönyvet is. De szerintem nem is vagyok terhes. Milyen nagy meglepetés lesz a dokinak, mikor majd kiderül a 16 hetes UH-n, hogy téves a diagnózis! Nincs is hasam. Picit a derekamon feszül a nadrág, de csak a sok fagyi lehet az oka.

Ultrahangon: Jé, tényleg ott dobog a szíve! Akkor mostantól minden nap torna, figyelek az étkezésre, sok saláta, rendszeres kaja, semmi édesség. Na jó, egy kis fagyi. Mondjuk az, hogy a buszon megkér a bottal járó idős bácsi, hogy álljak már fel, mert neki fáj a lába, kicsit elszomorít. Miért pont én? De közben jól is esik, hogy fiatal vagyok, és olyan csinos, mint aki nem is 5 hónapos terhes. A 3 kismamaruhámból majd varrok a gyereknek rugdalózókat.

FORRÁS: UNSPLASH

Élvezem a terhességet. Se rosszullét, se hízás, nyugodt vagyok és békés. Én vagyok a világ legboldogabb kismamája.”

40 évesen…

„Hányingerem van. Szerintem terhes vagyok. Mondjuk csak egy hét múlva kell megjönnie.

2 napja nem jött meg. Csinálok egy tesztet. Pozitív. Már hívom is a nőgyógyászom. Azt mondja, ráérek menni hozzá a következő kimaradt vérzésnél. Felháborító! Most azonnal akarok egy dokit! Egyébként most mi lesz? Akartam nagyon egy babát, de ÚRISTEN!

Jesszus, mekkorák lettek a melleim! Szamantafox lettem. Minden terhességben ez a legjobb rész. Viszont dagad a lábam. Hányingerem van. Rosszul vagyok. Mindennek olyan furcsa íze van.

Végre elmehetek a nőgyógyászhoz. Ott dobog a szíve. Tudtam én!

Rossz a nyaki redő! Rossz a lelet. Rossz a vérkép. Elmúltam 35. Kell a hasba szúrós genetikai vizsgálat. Szétaggódom magam. Mi lesz, ha rossz lesz az eredmény? Mi van, ha beteg a baba?

5 hónap és már 11 kilót híztam! Mától tornázom. Vagy nem. Lusta vagyok. De legalább figyelek a kajára. Csak még ezt a töltött káposztát megeszem reggelire. Meg ezt a dinnyét. Igen, kérek tejszínhabot a kakaóra.

– Doktor úr, azt olvastam…

– Maga csak ne olvasson semmit! Élvezze a terhességet!

Élvezem én. Csak már olyan vagyok, mint egy vizes lufi. Nehéz beszállni a kocsiba. Kiszállni is nehéz. Nem tudok aludni, pisilni kell, fáj a lábam, nehéz a hasam. Felpuffadt az arcom. De legalább csinosan öltözhetek a sok új kismamaruciba. Kár, hogy egy XXL-es férfi ingen kívül nincs kedvem semmit felvenni.

Én vagyok a legboldogabb kismama! Ja, nem! A legnyűgösebb vagyok. És a legkövérebb. Meg talán a legöregebb is.”

Természetesen nem csak a kor befolyásolja, hogyan éljük meg a terhességet, de bizony a 40 éves test nem olyan, mint a 20 éves. És ez csak a test. Legközelebb leírom, mi volt a különbség a 40 éves anyuka és a 20 éves anyuka között. Részemről most 1:0 a fiatalság javára.

Nyitókép: Unsplash

Élsz-halsz az IgaziNő cikkeiért? Akkor iratkozz fel a Cikkajánló szolgáltatásunkra, és mi elküldjük neked emailben a hét legjobb írásait, nehogy lemaradj róluk. 🙂