John Lennon abuzív férj volt – aztán jött Yoko…

Életében és halálában is megőrültek érte. Zenei örökségénél csupán politikai kiállása hagyott mélyebb nyomot kultúránkban. Egyszerre volt ellentmondásos és igéző, szent és szörnyeteg. Vajon mit szólna ma a világhoz, ha még élne? 41 éve halt meg John Lennon.

Ha mindenki békét követelne egy újabb tv-készülék helyett, akkor béke lenne – mondta egyszer a Beatles zenésze, akinek akkora tehetsége volt az egysoros gondolatokhoz, hogy valószínűleg ma lefagyna a Twitter-oldala a sok kommenttől. Viszont 41 év után se kéne nagyon újat kitalálnia: az „Elegem van az őrült, disznófejű politikusok hülyeségeiből” mondat napjainkban is megtalálná magának a befogadó közeget.

Lennon hamar felismerte, hogy zenéjével képes radikális üzenetet közvetíteni, mobilizálni az embereket, vagy akár valamilyen változást előidézni. Rendíthetetlenül hitt a nép uralmában, és pontosan értette a hataloméhes vezetők veszélyét. Nem véletlenül fűződik nevéhez a 20. század egyik legtöbbet játszott dala, az Imagine. A béke himnusza, ami megragadta egy egész generáció figyelmét.

Időtlen mestermű, egyetemes  üzenet a békéről, ami bemászik az ember bőre alá. Már akié nem elég vastag.„A politikai üzenetet be kell kenni egy kis mézzel” – jelentette ki szólókarrierje legsikeresebb darabjáról a liverpooli zenész, akinek vérében volt, hogy kihívást intézzen a fennálló rendszer ellen. A munkásosztálybeli gyerekkor zsigeri ellenérzést alakított ki benne a brit uralkodó osztállyal szemben.

Az Imagine 1971-es megjelenése feltette a koronát Lennon aktivizmusára. Minden új kiállását egy ügy mellett új dal fémjelezte. A Beatles már 1966-ban kockázatos lépést vállalt: nyilvánosan elítélték a vietnami háborút, amivel csupán a közvélemény elenyésző része értett egyet akkoriban.

Néhány év múlva ismerte meg második feleségét, Yoko Onót, aki személyisége új dimenzióit nyitotta meg. A nő révén jutott közelebb a feminizmushoz és nézett szembe saját soviniszta múltjával. Őszintén vallott macsóságáról és arról, hogy első házasságában abuzív férj volt. Yoko azonban első naptól egyenlőséget követelt.

FORRÁS: WIKIPÉDIA

A zenész még egy korábban elképzelhetetlennek számító gesztust is tett: felvette felesége családnevét. Később azt is vállalta, hogy ő marad otthon a fiúkkal: amíg Yoko a családi bizniszt vitte, Lennon kenyeret sütött és macskaszart takarított. Utolsó albumán zeneileg is megörökítette a férfi létezés alternatíváit és a férfi sebezhetőségét.

Hogy mennyire segített az uralkodó kultúrát megváltoztatni a nemzetségek tükrében, saját házassága a legjobb példa. A hatvanas években annyira ritka volt a különböző népek, kultúrák közötti házasság, hogy a sztárpárnak számos rasszista inzultust kellett elviselnie. Lennon egyszer elmesélte, hogy kapott olyan levelet, amiben figyelmeztették: legyen résen, mert a japán születésű Yoko Ono egyszer el fogja vágni a torkát.

Mi sem állt távolabb attól a nőtől, aki amszterdami nászútján a média jelenlétében egy hétig ágyban maradt férjével, hogy tiltakozzon a háború ellen. Különösen a fiatalokat akarták megszólítani, hogy harcoljanak a békéért és alkossák meg saját tiltakozási formájukat. Növesszék meg a hajukat, üljenek egy zsákba vagy áldozzák fel nyaralásukat a békéért – javasolta Lennon, aki az ágyas akciójukról azt mondta, hajlandóak akár a világ bolondjai lenni, ha sikerül felhívni a figyelmet.

Tervei között szerepelt egy politikai szerveződéssel kombinált koncertturné is, hogy mozgósítsák a háborúellenes fiatalokat, akik ódzkodtak a szavazástól. Az újraválasztására készülődő Nixon elnök szemében egyre nagyobb szálka lett a radikális gondolkodású zenész. Évekig tartó vegzálás következett, ám végül nem sikerült elérni Lennon deportálását Amerikából. Maradt New Yorkban, ahol élete utolsó évtizedét töltötte.

Már túl volt az évekig tartó drog- és alkoholmámor időszakán, amiről megejtően énekelt szóló albumain.

Tragikus módon John Lennon életét golyó oltotta ki, a béke utáni vágya pedig aktuálisabb, mint valaha. Ahhoz képest, hogy mennyien tisztelegnek utópiája előtt a háborúmentes világról, ahol nincs éhség, se vallási megosztottság, vajmi keveset haladtunk előre béke ügyben. Vajon mit gondolna ma arról a világról, ahol milliárdokat égetünk el háborúk fenntartására?

Nyitókép: Wikipédia