Hogyan küzdhetsz a menstruációs szegénység ellen?

Menstruációs szegénység. Néhány éve került csak a köztudatba ez a kifejezés, azóta ízlelgetjük a fogalmat mi, kivételezettek.

Számunkra, akiknek a drogériák állványain hívogatóan pöffeszkedő beauty kellékek nem elérhetetlen vágyálmok, elképzelhetetlen mértékű az a nélkülözés, ami ezrek valósága. A menstruációt és a szegénységet külön-külön is hajlamosak vagyunk tabuként kezelni, pedig mindkettőről, és azok metszethalmazáról is muszáj beszélnünk. És nem csak beszélnünk.

Hunyd le a szemed, és képzeld el, hogy a piperetáskádból és a fürdőszobád polcairól egyszer csak elillan minden, ami nélkül egy tapodtat sem mozdulnál! És nem tudod őket pótolni – mert nincs miből. Nemcsak az avokádós hajpakolást, vagy a még-a-kisboltba-se-ugrok-le-nélküle pirosítót, hanem azokat a termékeket, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy nőnek érezd magad.

Nem jó nőnek, egyszerűen csak szégyenérzet nélkül élőnek. Miközben talán épp most tervezel kehelyre váltani, mert az életednek ezen a területén is szeretnél “zöldülni”, sokaknak akár az iskolába járást is ellehetetleníti az intim higiénia elérhetetlensége, nem is beszélve annak egészségügyi kockázatairól. Igen, 2022-ben, Európa kellős közepén. Mert nem jár alanyi jogon ez a fajta méltóság (sem).

A #nemluxustáska elnevezésű kezdeményezés erre a társadalmi jelenségre igyekszik reagálni.

A kampány nem a probléma megszüntetésére törekszik, lévén az meghaladja annak a három kivételes hölgynek a hatáskörét, akik életre hívták, hanem a figyelemfelhívás a cél – a tény pedig, hogy a tavalyi évben már a mágikus 20 ezres szám is elérhető közelségbe került jelzi, hogy ez sikerült.

FORRÁS: UNSPLASH

Ennyi perifériára szorult, nehéz helyzetben levő vagy otthoni erőszak áldozatává vált nőnek és fiatal lánynak segítettek az adományozók csak 2020-ban. Rendszerszintű cselekvést sürget minden jóérzésű, a javakban ilyenkor leginkább lesütött szemmel dúskáló ember, de addig is egy évi egyszeri tűzoltás is több, mintha meg sem hallanánk a néma segélykiáltásokat.

Január végéig még neked is van időd, hogy összeállíts egy csomagot valakinek, akinek az a teli retikül sokkal többet jelent, mint azt gondolnád: hitet és egy cseppnyi maracuja illatú nőciséget. Mert ők is megérdemlik.

Nyitókép: Unsplash

KREATÍV ÍRÁS KURZUS PECHÁL PETIVEL!

Ha mindig is érdekelt az írás tudománya, de még sose mertél klaviatúrát ragadni. Ha nem tudod, hogyan, de szeretnéd papírra vetni gondolataidat. Ha titokban csak a fióknak írogatsz, JELENTKEZZ! Részeltekért írj az info@igazino.hu mail címre.