Tényleg öregedésgátló a vörösbor?

2022-04-25 Gasztro

Mindenhol halljuk, hogy az alkohol káros az egészségre. És valóban, a nagy mennyiségű rendszeres alkoholfogyasztás komoly egészségügyi hatásokkal jár és függőséghez is vezet.

De ha alkalmanként, buliban, este egy jó vacsorához szeretnének valamit inni, az vajon hogyan befolyásolja az egészségünket? Az is ártalmas, vagy vannak kedvező hatásai? A sört kalóriatartalma miatt érdemes visszafogottan kezelni, bár természetesen nyáron a melegben nagyon jól tud esni egy pohár frissen csapolt sör.

Lehetőség szerint a töményekből, égetett szeszekből is csak keveset ajánlott fogyasztani, egyrészt a kalória, másrészt a sok esetben szintetikus előállítás miatt. Jó, hát a csajok ritkán állnak le felesezni, de a színes, gyümölcsös koktélok csapdájába könnyen besétálunk. És észre sem vesszük, hogy ezekben egy-egy étkezésnyi kalória lapul.

Ha csak egy gin-tonikot veszel, a töményeknek a legmagasabb a kalóriatartalma, plusz még hozzáadódik a tonik. Így laza 200 kalória könnyen összejön. Ha gyümölcslé van benne, az sem sokkal jobb – tudod, rengeteg benne a gyümölcscukor. A piña colada vagy sex on the beach igazi kalóriabombák.

A bornak nemcsak a kalóriatartalma alacsonyabb, hanem az egészségre gyakorolt pozitív hatásairól is újra és újra megjelennek írások, amik komoly tanulmányok eredményeit ismertetik. Ha visszanyúlunk az orvostudomány kezdetéig, azt olvashatjuk, hogy Hippokratész nyugtató és sebgyógyító hatásait emelte ki, emellett az alvási zavarok kezelésére használta.

FORRÁS: UNSPLASH

A középkorban, amikor tiszta ivóvízhez nehezen lehetett jutni, az emésztőrendszer fertőzéses betegségei elleni védekezésként is bort ittak. Aztán ha mégis elkaptak valamit, bélfertőtlenítő szerként fogyasztották. A modern időkben a mértékletes borfogyasztás a kardiovaszkuláris betegségek elleni védekezés miatt került előtérbe.

A 80-as években jelent meg az a kutatás, amely bevezette a francia paradoxon fogalmát. Mit jelent ez? Azt figyelték meg, hogy a franciák a mediterrán étrenddel sokkal több telített zsírsavat visznek be a szervezetükbe, mint az amerikaiak. Mégis sokkal alacsonyabb körükben a szív- és érrendszeri megbetegedések aránya. Ezt a két nemzet eltérő étkezési és borfogyasztási szokásaival magyarázták.

A franciák körében jelentős volt az étkezésekhez fogyasztott – főként vörös – bor mennyisége, és elkezdték kutatni, milyen jótékony hatású vegyületek találhatóak benne. Mint kiderült, a vörösbornak kiemelkedően magas az antioxidáns tartalma (amiről még akkor is tudjuk, hogy jó, ha nem vagyunk kémikusok). A vörösborban található legfontosabb antioxidáns a rezveratrol, aminek az erek védelmében van jelentős hatása.

Így a szívbetegségek ellen véd, de a magas vérnyomást is befolyásolja, valamint a depresszió ellen is hatásos. Felfedezése óta nem csoda tehát, hogy a rezveratrolt öregedésgátló és érvédő hatása miatt étrendkiegészítőként is árusítják. Ezen felül vörösborból a menstruáció idején a nyugtató és görcsoldó, no meg vérképző hatása miatt érdemes lehet egy-egy pohárral meginni.

De még jobb, ha már az adott ciklust megelőző napokban is fogyasztjuk. A bor kedvező tulajdonságait nemcsak belsőleg, hanem külsőleg is kihasználhatjuk. A szépségápolás terén nagy számban találkozhatunk vörösboros készítményekkel, pakolásokkal, masszázsokkal. A vörösbor ugyanis feltölti a bőrünk kollagén szintjét, ezzel kisimítva a ráncokat.

Ha ez nem lenne elég, gátolja a pattanások kialakulását és a pigmentfoltok halványítására is használható. 

Elhiszem, ha ezek után nem is tudjátok eldönteni, hogy fürödjetek-e vörösborban vagy igyatok egy pohárral… vagy mind a kettőt!

Nyitókép: Unsplash

Tovább olvasok